Türkiye'nin, "Dünya Miras" listesindeki kültür varlığı 15'e yükseldi
Türkiye'nin, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) "Dünya Miras" listesindeki kültür varlığı sayısı, Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri ve Efes Antik Kenti'nin eklenmesiyle 15'e yükseldi.
Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda Cumartesi günü Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, Pazar günü de Efes Antik Kenti listeye alındı. Böylece Türkiye'nin listedeki kültür varlığı sayısı 15'e çıktı.
Türkiye'nin listedeki diğer kültür varlıkları
Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılması ortaya çıkan Kapadokya ve Göreme Milli Parkı 1985'te listeye girdi. Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olan Kapadokya, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Aynı yıl listeye girmeye hak kazanan Sivas'taki Divriği Ulu Cami'deki güneşin konumuna göre ortaya çıkan "namaz kılan insan" siluetleri ile diğer gölgeler, ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Roma, Bizans ve Osmanlı gibi büyük imparatorluklara başkentlik yapan İstanbul'daki tarihi mekanlar ise 1985'te Dünya Miras listesine dahil edildi.
Bugünkü Çorum'un Sungurlu ilçesinin güneydoğusunda yer alan Hitit Devleti'nin başkenti Hattutaş ise listeye 1986'da alındı. Kent, sanat ve mimarlık alanında gelişmiş bir bölge olarak biliniyor. Dünyanın 8 harikasından biri olan ve Adıyaman sınırlarında bulunan Nemrut Dağı ise 1987'de listeye girmeye hak kazandı.
Gökyüzünden Türkiye fotoğrafları
Safranbolu'dan Truva'ya
Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı ve Antik Çağ'da Likya'nın en büyük idari merkezi olan Fethiye'nin Kınık köyü yakınlarındaki Xanthos ile dini merkez konumundaki Letoon 1988 yılında UNESCO Dünya Miras listesine alındı. Geleneksel kent dokusu, ahşap yığma evleri ve anıtsal yapılarıyla bütünü sit ilan edilmiş ender kentlerden biri olarak Safranbolu ise 1994'te listeye girdi. Dünyadaki en ünlü antik kentlerden biri olan Truva ise 1998'de Dünya Mirasları listesine girmeyi başardı. İstanbul'un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan Edirne'nin en önemli anıtsal eseri olan ve şehrin siluetini taçlandıran Selimiye Cami ve Külliyesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi'nce 2011'de listeye eklendi. İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Konya sınırlarındaki Çatalhöyük Neolitik Kenti de aynı listeye 2012'de alındı.
Listeye son eklenen Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile Efes
Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı geçen yıl listeye alındı. Erken dönem Osmanlı kentine istisnai bir örnek olan ve kentleşme modeli, daha sonra kurulan Osmanlı-Türk kentlerine örnek teşkil eden "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" Dünya Miras alanı da 2014'te listeye girdi.
Diyarbakır'ın simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle tanıklık ettiği tarihin izlerini yansıtan, yaklaşık 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğindeki surları ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan Hevsel Bahçeleri de Cumartesi günü, kuruluşu Neolitik Çağ'a (Cilalı Taş Devri) kadar uzanan İzmir'in Selçuk ilçesi sınırlarındaki Efes Antik Kent'i ise dün Dünya Miras listesine alındı.
Dünya Mirası listesi nasıl belirleniyor
Dünya Mirasları, UNESCO tarafından belirlenen kültürel ve doğal varlıklardan oluşuyor. UNESCO'nun 1972'de Genel Konferansı'nda hazırlanan 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Antlaşması'nı imzalayan 175'ten fazla ülkenin korumayı garanti ettikleri anıt ve sit arasından Dünya Mirası kıstaslarına uygun görülenler listede olmaya hak kazanıyor. Antlaşmayı imzalayan ülkeler tarafından seçilen 21 ülke temsilcisinden oluşan Dünya Miras Komitesi, aday gösterilen değerler arasından seçim yapıyor ve listeyi belirliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Guns N' Roses İstanbul Konseri Tarihi ve Bilet Fiyatları: Guns N' Roses İstanbul Konseri Ne Zaman, Biletler Satışa Çıktı mı?
Anita Taylor'ın 'Moonraker' sergisi VISION ART PLATFORM'da!
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları