Tezkiye Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Tasavvufta Tezkiye Ne Anlama Gelir?
Tezkiye günlük konuşma dili içerisinde kullanılmayan eskimiş bir kelime olma özelliğine sahiptir. Tezkiye kelimesinin, arıtlama anlamına da sahip olduğu bilinmektedir. Tezkiye kelimesi Arapça ve İslami bir terim olarak ifade edilebilir. Kelime anlamının ise benliğin arınılması olarak bilindiği söylenebilir. Tezkiye kelimesi, İslami bir terim olarak kullanılmaktadır.
Tezkiye ifadesinin bu durumda tesavvuf alanında kullanılan bir kelime olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Kişinin egosundan kurtulup kendisini Allah'ın iradesine teslim etmesi anlamına da sahiptir.
Tezkiye Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Tezkiye kelimesi, İslami ve tasavvufi bir terim olma özelliğine sahiptir. Tezkiye kelimesinin, tazkiyah el-nafs olarak ifade edilebildiğini söylemek de mümkündür. Tezkiye kelimesi sözlükte arıtlama anlamına gelmektedir. Kişinin kendisini çeşitli ruhsal aşamalardan arındırması ve tamamen Allah'ın teslimiyetine bırakması olarak bilinmektedir. Tezkiye aynı zamanda benliğin arıtılması anlamına da gelmektedir. Tezkiye kelimesi Türk dil kurumuna göre ise; kusurları düzeltmek, hatalardan ders çıkarmak ve temizlenmek anlamlarına sahiptir. Manevi çalışmalar yapmak ve günahlardan uzak durmak olarak da bilinmektedir.
Tasavvufta Tezkiye Ne Anlama Gelir?
Tasavvufta tezkiye, merkezde bulunan ego duygusundan arınmak ve çeşitli ruhsal aşamalardan arınarak belirli bir saflık derecesine ulaşmak ile birlikte kişinin, kendisini tamamen Allah'a teslim ettiğini ifade etmektedir. Tezkiye kelimesi, tasavvuf alanında oldukça fazla kullanılmakta olan bir terim olarak bilinmektedir. Tasavvuf alanında tezkiye, kişinin dünya zevklerine sırt çevirmesi ve kendisini maneviyata adaması olarak nitelendirilebilir.
Kişinin dünyevi zevklerden uzak durması ve maneviyatını yükseltmesi için çalışmalar yapması için geçen süre olarak da ifade edilebilir. Kötülüğü emreden nefisten uzak durmak ve kişinin maneviyatına önem vermesi tezkiye olarak bilinmektedir. Tezkiye, kötülüklerden uzak durmak ve kişinin günahlarından tövbe ederek arınması sonucunda yükseleceği şeklinde ifade edilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı