hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TETT Ne Demek, Açılımı Nedir? TETT İle SKT ve STT Arasındaki Farklar Nelerdir?

    TETT Ne Demek, Açılımı Nedir TETT İle SKT ve STT Arasındaki Farklar Nelerdir
    expand

    Marketlerde satılan, bozulmaya müsait gıda ürünlerinin ambalajlarının üzerinde belirli tarihler yer almaktadır. Bu tarihler ürünün üretim ile son kullanma tarihlerini gösterir. Bazı durumlarda ürünün son kullanım tarihi geçse de, özelliklerini koruduğu müddetçe tavsiye edilen son tüketimi de yer alabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TETT Ne Demek, Açılımı Nedir? 

    Sağlık yönetmeliği gereği, gıda ürünlerinin sağlıklı tüketilmesi için üzerlerine mecburi bilgiler konulması gerekiyor. Bunlar arasında TETT de bulunuyor. TETT; bir ürünün uygun saklama koşulları çerçevesinde tüketilebileceği son tarihi belirtir.

    TETT; ‘’Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor. Ambalaj üzerinde yer alan bu kısaltmanın karşısındaki tarihe kadar gıdanın ilk günkü kalitesini, yapısını ve diğer özelliklerini koruyacağını ifade eder.

    TETT, etiketlemesi yapılan gıdalar, belirtilen tarihe kadar, herhangi mikrobiyolojik bozulmaya oluşmaz. Sağlınızı için tehdit oluşturmaz. Ancak, bu tarihten sonra ürünün renginde, tadında, yapısında kimyasal değişikler oluşabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TETT İle SKT ve STT Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Yasal mevzuat gereğince gıda ambalajlarında TETT ile birlikte SKT (Son Kullanım Tarihi) diğer adıyla STT (Son Tüketim Tarihi) bulunmak zorundadır. Tüketicilerin TETT ile SKT terimlerini birbirine karıştırmamaları gerekiyor.

    Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır. Gıdanın kokusu, tadı, görüntüsü normal gözükse bile tüketilmemesi, imha edilmesi gerekiyor. Özellikle et, süt, peynir gibi mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen, insan sağlığı için tehlike oluşturan gıdalarda bu tarihe dikkat etmeniz gerekiyor.

    TETT, tavsiye edilen son tüketim tarihidir. STT'den farkı, TETT tarihi geçse de, ürünü tedbirli olarak kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Tavsiye edilen son tarihi geçen üründe sadece ilk günkü özellikler kaybolmaya başlamıştır. Buna rağmen tüketmeye başlamadan önce ambalajını kontrol ettikten sonra, tadına ve kokusuna bakmanız gerekiyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow