Sentetik Ne Demek? Tdk'ya Göre Sentetik Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır?
Doğal ve tabii sözcükleriyle zıt anlamlı olan sentetik kelimesi dilimize Yunancadan geçmiştir. Kelimenin orijinal hali ''synthetique'' şeklinde yazılır. 10. yüzyılda literatüre girmiş olan sentetik sözcüğü, genellikle çeşitli maddeleri ve bileşenleri tanımlamak için kullanılır. Örneğin inorganik olarak tanımlanan tüm maddeler aynı zamanda sentetiktir. Çünkü bu maddeler doğal bir şekilde değil dışarıdan müdahale edilerek oluşmuştur.
Sentetik Ne Demek?
Sentetik doğal bir şekilde meydana gelmeyen, beşeri faktörlerin etkisiyle oluşan anlamına gelir. Bu sözcük yapay ve suni kelimeleriyle eş anlamlıdır.
TDK'ya Göre Sentetik Kelime Anlamı Nedir?
TDK'ya göre sentetik kelimesinin biri gerçek bir yan anlam olmak üzere iki farklı anlamı vardır.
Sentetik sözcüğünün gerçek anlamı:
En az iki farklı bileşenin karışımıyla oluşan.
Sentetik sözcüğünün yan anlamı:
Kendi kendine mevcut olmayan, sonradan üretilen.
Örnek Cümleler:
1- Sentetik kumaşlar ciltte kızarıklığa ve kaşınmaya neden olabilir.
2- Profesör konuşmasında sentetik ürünlerin zararlarından bahsetti.
Sentetik Kelimesi Nasıl Kullanılır?
Sentetik sözcüğü felsefede terim anlamında da kullanılır. Sentetik önerme, mevcut bilgi kaynaklarından yola çıkarak ve gözlem yaparak yeni bilgilere ulaşma yöntemidir. Felsefede, önermeler analitik ve sentetik olarak ikiye ayrılır.
Örnek
Obezite insan sağlığına zararlıdır. Analitik Önerme
Obezite hastalığının en yaygın olduğu ülke Amerika'dır. Sentetik Önerme
Bunun dışında sentetik kelimesi genellikle endüstriyel ürünler için kullanılır. Örneğin naylon ve karbon fiber kumaşları, sentetik kumaşlar arasında yer alır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı Padişahları sırası, tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı