Sadakat Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Sadakatsiz Kime Denir?
Kelimeler, duyguları anlatan ve duyguları dile getiren anahtarlardır. Bu kapsamda ise, soyut anlamdaki bazı insani özellikleri ifade eden kelimeler de bulunur. Bu kelimelerin doğru bir zamanda ve doğru bir yerde kullanılması için anlamlarının bilinmesi gerekir. Sadakat kelimesi, Arapça kelimeler arasında yer alır.
Arapçadaki söylenişi "ṣadāḳat" olarak bilinir. Arapçadan dilimize geçen bu ifade ise, Türkçede çok sık kullanılır. Sadakat sözcüğü ile ilgili TDK açıklaması kapsamında bazı açıklamalar sunulur.
Sadakat Ne Demek?
Sadakat kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiş olan bir kelimedir. Sadakat kelimesi, içten bağlılık anlamına gelir. Bu kelime, eski zamanlardan beri dilimizde yaygın bir şekilde kullanılır. Bunun yanında sadakat kelimesi, sağlam ve güçlü dostluk anlamına da gelir. Niyette söz, dürüstlük ve davranışların doğru ve gerçeğe uygun olması şeklinde bilinen bir ahlak terimidir.
Sadakat TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Sadakat sözcüğü ile ilgili olarak TDK açıklamasında nazı açıklamalar sunulur. Sadakat ifadesi TDK açıklamalarında isim anlamında olan şu ifadeler dikkat çeker:
Güçlü ve sağlam bir dostluk anlamına gelir,
İçten bağlı olmak anlamına gelir.
Sadakatsiz Kime Denir?
Sadakat kelimesinin kökeni ise, Sıdk kelimesi olarak bilinir. Sadık kelimesi ise, sadakatten türetilmiş olan bir kelimedir ve güvenilir anlamına gelir. Güvenilir kelimesinin Osmanlıcadaki karşılığı ise, muteber kelimesidir. Muteber kişilerin verdiği sözleri geç bir zaman da olsa tutarlar ve bu konuda da hiçbir şekilde taviz vermezler. Türkçede sadece ''etmek'' ve ''olmak'' değil ''göstermek'' kelimesi de yardımcı bir fiil olarak bilinir.
''İlgi göstermek'' tamlamasında da olduğu gibi birinin sadık birisi olduğunu anlamak için de ''sadakat göstermek'' kelimesi sıkça kullanılır. Sadakatsiz ise, bağlı olmayan, sevgisine sadık olmayan kişi anlamına gelir. Sevgiliye, dosta, ya da bir işe sadık kalamayan kişilere sadakatsiz adı verilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!