Rezzak Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Er Rezzak Esması Türkçe Anlamı ve Faziletleri...
Allah tarafından kafir - Müslüman ayrımı gözetilmeksizin, tüm insanlığa ihsan edilen nimetlere rızık denir. Rızık kelimesinin ilk anlamı yemek ve azık olsa da, düşünme ve irade gücü gibi sadece insana bahşedilen yetiler de birer rızık sayılır.
Esma-i Hüsna'da yer alan Rezzak ismi ise rızık veren demektir. İslam inancına göre, nimetleri veren Allah'tır. "Rızkı veren Hüda'dır / Kula minnet eylemem" dizeleri İslam'ın ve tasavvufun özünü oluşturur.
Rezzak Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
İslam'da rızık kavramı önemli bir yer tutar. Çünkü rızkın sözlük anlamı yemek olsa da, daha çok helal kazanç manasında kullanılır. Rızkını çıkarmak ve rızkı kesilmek deyimleri de halk arasında sık kullanılan deyimler arasında yer alır.
Rezzak ise, kullarına sınırsız bir şekilde ve karşılık beklemeden nimet veren demektir. İnsan, diğer varlıklardan ne kadar üstün olursa olsun, acizdir. Yaşamını sürdürebilmesi için temel besin kaynaklarına düzenli olarak ulaşması gerekir. Ona bu imkanı tanıyan Allah'tır. Göklerden yağmuru indirip tarlalardaki ürünlerin yetişmesini sağlayan da Rezzak olan Allah'tır.
Er Rezzak Esması Türkçe Anlamı ve Faziletleri
Sebe Suresinin 39. ve Zariyat Suresinin 58. ayetinde geçen Rezzak, kullarına karşı izzeti, ihsanı ve merhameti sonsuz olan Allah'ın isimlerinden biridir. İnsana ve diğer canlılara sayısız nimet veren Allah'a dua ederken Rezzak ismini 99 kez zikretmek, son derece faziletlidir.
Günlük namazlardan sonra 66 ya da 99 kez "Ya Fettah Ya Rezzak" zikrini çeken kişi, kısa zamanda borçlarından kurtulur ve maddi açıdan rahatlar.
Rezzak ismiyle birlikte zikredilebilecek diğer isimler şunlardır:
1- Basid - Genellikle Kabid ismiyle birlikte zikredilen Basid ismi rızkı açan ve genişleten demektir.
2- En Nafi - Kulları için faydalı şeyler yaratan anlamına gelir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...