hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    René Descartes (Dekart): Felsefi Düşünceleri Ve Katkıları

    René Descartes (Dekart): Felsefi Düşünceleri Ve Katkıları
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Hem bilimsel hem de felsefi çalışmaları ile tarihe alın yazdırmış olan Descartes, önemli isimlerden biridir. Özellikle de analitik geometrinin babası olarak bilinen Descartes, böylece cebir ve geometri arasında bir köprü oluşturmuştur. Bununla beraber ayrıca bilimsel devrim dönemindeki en önemli ve kilit isimler arasında yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Elbette göstermiş olduğu başarılar sadece bilimsel çalışmalarla kalmıyor. Bunun yanı sıra felsefi açıdan da ortaya koyduğu bazı görüşler ve teoriler günümüze kadar ulaşmış durumda. Öyle ki hatta felsefi yönden bilimsel tarafa aktarılan düşünceleri, günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır.

     René Descartes (Dekart): Felsefi Düşünceleri ve Katkıları

     Fransız bir filozof, matematikçi ve bilim insanı olan Rene Descartes, farklı konularda devrim yaratmış en önemli isimler içerisinde gelir. Özellikle matematikte analitik geometrinin babası olarak tarihe adını yazdırdığını söylemek mümkündür.

     Bununla beraber felsefi düşünceleri ve katkıları konusunda da önemli etkiler oluşturmuştur. En önemli etkisi ise kartezyen felsefesi olarak ele alınan düşüncesidir. Bu felsefeyi düşünce içerisinde savunulan durum, doğru bilginin varlığını ortaya koymaya çalışmak olarak öne çıkar.

     Bilge ile ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırmak ve doğru, kesin bilgiye ulaşmayı amaçlamak temel felsefedir. Herhangi bir bilgi ya da bir teoriyi kesinleşene kadar araştırmak ve sonucu kanıtlamak bu felsefenin temelini meydana getirir. Aynı zamanda özneyi merkeze almak suretiyle, onu ikili bir yapı üzerinden ele almıştır. Yani bilgiyi özneden yola çıkmak suretiyle kanıtlamaya ve ortaya çıkarmaya çalışmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu doğrultuda diğer bir deyişle önce kendi varlığını ispatlamaya çalışmış, daha sonra ise dış dünyanın ispatına yönelmiştir. Bu bağlamda maddeci bir yapısı bulunan ve tarihe ismini yazmış en güçlü bilim insanı ve filozofları içerisinde yer alıyor.

     Rene Descartes Hangi Felsefi Görüşün Temsilcisidir?

     Hem bilim insanı hem de bir filozof olması ile beraber önemli felsefi görüşlere sahip olan Rene Descartes bu yönüyle tarihe geçmiş olan bir kişiliktir. Onun felsefi görüşü ise düalizm olarak öne çıkar. Doğrultuda akıl yürütmedeki çıkış noktalarından biri olan duyulara, bilgi elime su konusunda güvenilmeyeceğidir.

     Daha doğru kanıtlar ve maddesel açıdan bilimsel teorilerin kanıtlanması ortaya çıkarılması gerekir. Duyuların ön plana çıktığı ve tahminler üzerinden gerçekleştirilen durum hiçbir şeyi kanıtlamaz. Düalizmin felsefesini ve temelini oluşturan bu durum, Descartes tarafından da önemli oranda yayılmıştır.

     Descartes Hangi Felsefenin Kurucusudur?

     Özellikle Orta Çağ Skolastik düşüncelerin ağır bastığı bu dönem içerisinde, Descartes kurmuş olduğu felsefi görüş ile önemli yer taşımaktadır. Kendi bilgeliği ile bu görüşe karşı çıkmış olan Descartes, aynı zamanda modern felsefenin kurucusudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu felsefe tüm Skolastik düşünceleri ve duyuları bir kenara bırakarak, aklıselim ve bilimsel açıdan kanıtlar eşliğinde öne çıkan durumu ele alır. O yüzden tarihin en önemli bilim insanları ve filozofları içerisinde gelir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow