Paris’te hoş bir sokak sanatı projesi: Tatlı sözler
Paris sokakları şu sıralar, birbirine aşık oldukları her hallerinden belli gencecik bir çiftin, Fantine ile Simon’un ‘Tatlı Sözler’iyle renkleniyor. Genç çiftle kimi aşk, kimi umut, kimi cesaret kokan sözleri üzerine kısa bir söyleşi yaptık.
Başta Instagram olmak üzere Facebook, Pinterest, Steller gibi sosyal medya ortamları onların ‘Tatlı Sözler’iyle dolu şu sıralar.. Paris sokaklarına yazdıkları sözler kadar, birbirlerine duydukları aşkı belgeleyen portre fotoğraflarıyla da dikkat çeken çift, giderek karamsarlaşan bir dünyaya aşk değneğiyle dokunan bir peri masalının kahramanları adeta.. Onca ısrarımıza rağmen özel hayatları ve meslekleri konusunda tek bir kelime söylemeyen, Paris’te yaşayan ve bundan çok mutlu olduklarının altını çizen Fantine ve Simon ile ‘Tatlı Sözler’ (Mots Doux) üzerine...
Fantin ve Simon
-‘Tatlı Sözler’ projesi kimin fikriydi? Nasıl ortaya çıktı?
Paris sokaklarına küçük, tatlı sözler yazma fikri her ikimize ait. İkimizin de hissettiklerimizi ifade etmemizi sağlayacak bir projeye ihtiyacı vardı çünkü...
-Daha önce buna benzer bir proje gerçekleştirmiş miydiniz ?
Hayır, ikimiz için de ilk büyük başlangıç.
-‘Tatlı Sözler’ Paris’te kaç aydır var?
Yaklaşık dokuz ay oldu..
Türkçesi: Vahşi aşk
-Sadece Paris’te mi, yoksa başka şehirlerde de var mısınız ? Sözcükleri nasıl seçiyorsunuz?
Paris’te başladık ama bugün başka yerlere de yazıyoruz. Hayalimiz adımlarımızın bizi götüreceği her yere yazmak aslında. Sözcükler bize spontane olarak, o anda gelen, bizim ve hikayemiz için anlamı olan sözcükler..
-Teknik olarak nasıl çalışıyorsunuz ? Paris gibi yağmurlu bir şehirde silinmemesi için özel olarak yaptığınız bir şey var mı?
Sözcüklerimizi önce bir kartona yazıp, harfleri keserek çıkarıyoruz. Sonra kartonu yer koyup, harflerden geriye kalan boşlukları sprey boyayla dolduruyoruz. Biz de çok şaşırarak fark ettik ki, yazdıklarımız yağmura hayli direnç gösteriyor, hatta bazısı sonsuza kadar kalacak gibi görünüyor (gülüyorlar). İlk yazdığımız ‘Aşktan.. ‘ sözcüğü gibi.. Ama ana amacımız bu değil, her şeyden önce geçici bir şey yaptığımız.
-Parisliler yazdıklarınız konusunda ne diyor? Geri dönüşler oluyor mu?
Evet, sosyal medya sayesinde, özellikle Instagram üzerinden geri dönüşler alıyoruz. Bazı Parisliler yazılarımızı arayıp bulmayı, fotoğraflarını çekmeyi sevdiklerini söylüyorlar.
Türkçesi: Hayalgücünden...
-Genel geri dönüş ne yönde? Sizin için en unutulmazı hangisi?
Şanslıyız çünkü böylesine sade ve mahrem bir proje sonuçta çok sayıda insana ulaşıyor, heyecanlandırıyor. Her gün çok hoş tanıklıklar gönderiyorlar bize. Yere konmuş bu birkaç sözcük sayesinde aramızda gerçek bir şiirsel alışveriş oluyor.
-Sizin için en unutulmaz geri dönüş hangisiydi?
En unutulmazı, çok ağır ve derin bir hüzün yaşadıktan hemen sonra bir ‘tatlı söz’ümüze denk gelip, o gün boyunca yazdığımız diğer tüm sözcükleri aradığını söyleyen bir kişiydi. İlk gördüğü söz ona o anda çok şey ifade etmişti çünkü. Çok dokunaklıydı bizim için..
-Bazı fotoğraflarda ayaklar görüyoruz. Ayaklar sizin mi, yoksa takipçilerinizin mi ?
(Gülüyorlar.) Her ikisi de! Yazılar yerde olduğundan ister istemez ‘self-feet’i getiriyor beraberinde.
-Projeyi bitirmek için belirlediğiniz bir tarih var mı ? Sonucunda bir kitap, sergi vs. düşünüyor musunuz?
Bitiş tarihi belli olan bir proje değil, yapıyoruz çünkü bizi mutlu ediyor. Şu sıralar ilk kitabımız üzerine çalışıyoruz. Bizi canlı tutan ve başka bir boyuta, evrene, kağıda, sayfaya ulaşmamızı sağlayan, hoş bir proje.. Kitap çıkışında tüm tatlı sözlerimizden oluşan bir sergi de yapacağız.
Türkçesi: Seni delicesine sevmek
Türkçesi: Fıkır fıkır
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı