Müzik Terimleri Nelerdir? Müzik Terimleri Listesi Ve Anlamları...
Müzik basit anlatımla düzenlenmiş seslerdir, belirli bir düzeni vardır. Duygu ve düşünceleri yansıtan bazen doğayı bazen de sanatı vurgulayan bir ifade biçimidir. Tanımlaması oldukça güç olan müzik aynı zamanda evrensel bir dil olarak da benimsenir. Müzikte bazı terimler çok fazla kullanılır ve Müzik Terimleri Sözlüğünde yer alan bu kavramlar ise aşağıda yer almaktadır. Fazlaca kullanılan terimler Müzik Terimleri Sözlüğünün çok az kısmından oluşur bu nedenle de yaygın terimleri öğrenmek oldukça basittir.
Müzik Terimleri Nelerdir?
Müzik terimleri çok çeşitlidir müziği ilgilendiren pek çok konu bir müzik terimi olarak kabul edilebilir. Örneğin; Tempo biçimleri(ALLEGRETTO, ALLEGRO, ALLA MARCİA, GİUSTO, LARGAMENTE vb. Terimler.), bazı danslar(MALAGUENA, LOURE, POLKA vb.) ve parça isimleri gibi. Bunlar yabancı kökenli müzik terimleridir ancak toplumda çok fazla bilinen müzik terimleri de bulunmaktadır.
Örneğin; Ses, akor, nota değerleri, değiştirme işaretleri(Diyez, bemol, naturel gibi.), ahenk, oktav, anahtarlar(Do, fa ve sol anahtarı), ölçü ve nota gibi terimler. Bu terimlerse müzikte yaygın kullanılan müzik terimleri olmaktadır. Bazıları bilindik terimler olsa da bazıları fazla bilinmemektedir.
Müzik Terimleri Listesi ve Anlamları
Ses sanatçılarında ve toplumda yaygın olarak kullanılan müzik terimleri müziğin biçimini, ifadesini ve özellikleri vb. durumlarını açıklamada kullanılmaktadır. Sıklıkla kullanılan müzik terimlerinin geneli ise İngilizce ve İtalyanca kökenli olmaktadır.
1. Nota: Düzenli veya düzensiz oluşturulan seslerin kaydını yapan bir müzik terimidir.
2. Ses: Tın, yükseklik, vurgu ve süreklilik gibi terimleri bulunmaktadır. Özellikle sesin farklı hallerini ifade etmede kullanılır.
3. Akor: Bazı enstrümanlar aynı anda birden fazla ses çıkarır buna da akor sesleri denir.
4. Nota değerleri: Nota uzunlukları ve buna bağlı vuruşları ifade etmede kullanılan terimlerdir.
5. Değiştirme işaretleri(diyez, bemol, çift diyez, çift bemol, naturel): Notanın okunma şeklini değiştirmede bu işaretler kullanılır. Notadan hemen sonra kullanılan bu işaretler bazen sesi kalınlaştırır bazen de tizleştirir.
6. Ahenk: Ses ayarlanması demektir, ses ayarlanma işlemi yalnızca bazı enstrümanlarda değil aynı zamanda insanlarda da söz konusu olmaktadır. Ses ahengi vb. şekillerde de ifade edilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!