Mutabakat Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Mutabakat Nasıl Yapılır?
Mutabakat, bir konuda tarafların uzlaşması demektir. Genelde mutabakat kelimesi muhasebe alanında kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkar.
Genel olarak mutabakat, belli bir konu hakkında taraflar arasındaki uzlaşma demektir. Muhasebe alanında kullanılan mutabakat terimi muhasebe kayıtlarının karşılıklı olarak teyit edilmesi anlamındadır. Daha çok firmaların ön muhasebe birimleri arasındaki borç ya da alacak tutarlarının uyumu için yapılmaktadır.
Mutabakat Nasıl Yapılır?
Belirlenmiş olan devre sonlarında firmalar karşılıklı olarak birbirleri ile form veya bilgiler paylaşır. Buradaki yazılı bilgilerin doğru olması alinde dijital ya da ıslak imzalı bir şekilde onaylanarak karşı tarafa gönderilir. Bu sayede mutabakat sağlanmış olur. Eğer sağlanmazsa tutarsızlıklar ve nedenleri ile beraber bilgiler paylaşılır ve eksikler giderilerek anlaşmazlıklar çözülür. Böylece firmalar birbirleri ile mutabık olmaya çalışırlar.
Mutabakat Kim Yapar?
Mutabakat genellikle firmaların ön muhasebe, muhasebe ya da finans departmanlarında çalışan kişiler tarafından yapılmaktadır. Mutabakat ile ilgili işlemler bu birimler tarafından yürütülür ve sağlanır. Kişiler, diğer firmalar ile aralarındaki alacak ya da borç durumu hakkında mutabakat yaparak bakiyelerinde uzlaşmaya çalışırlar. İki tarafın da bakiyede mutabık olması demek iki tarafın da aynı tutarda anlaşması ve aynı fikirde olması demektir.
Cari Mutabakat Nedir?
Cari mutabakatta işletmeler birbirleri ile alacak ya da vereceklerinin olup olmadığını kontrol ederek belgelerler. İşletmelere ait hesap defterlerinde borç alacak bakiyelerinin karşılıklı olarak teyit edilmesi ile yapılan bir ticari anlaşmadır. Cari mutabakatta işletmeler hesaplarına bakarak aynı sonuca varırsa mutabık olurlar. Sağlıklı bir işleyiş olup olmadığını görmek için işletmeler belirli aralıklarla birbirleri ile mutabakat yaparlar. Yılsonunda yapılan cari hesap mutabakatı en kapsamlısıdır ve bu aşamadan önce belirli aralıklarla işletmeler mutabakat yaparlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı