Müzakere Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Müzakere Etmek Ne Demek?
Cümle içerisinde kullandığımız pek çok kelime dilimize yabancı dillerden geçmiştir. Fakat buna rağmen dilimizde sık sık yer verilmektedir. Müzakere kelimesi de dilimizde çok sık kullanılmakta ve yabancı kökenli bir kelime olmaktadır. Bu nedenle anlamı da çok sık araştırılmaktadır.
Müzakere Arapça kökenli bir kelimedir. Yaygın olarak kullanılan bu kelimeyi cümle içerisinde doğru bir şekilde kullanmak için anlamını bilmek gerekir. Özellikle müzakere etmek kelimesine tartışma programlarında ve kelime bilgisine dayalı yarışmalarda çok sık rastlanmaktadır. Müzakere kelimesi karşılıklı olarak yapılan fikir alışverişine denilmektedir. Karşı tarafı ikna etmek, etkilemek, bilgi ve hüner sergileme sürecidir. Aynı zamanda karar verme süreci de denilmektedir.
MÜZAKERE TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?
Kelimelerin anlamlarını öğrenmek için Türk Dil Kurumu sözlüklerine bakmak gerekir. Müzakere kelimesi de Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yer almaktadır. Kelimenin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır:
- Bir konu ile ilgili fikir alışverişinde bulunma
- Sözlü sınav
- Etüt
Müzakere Etmek Ne Demek?
Televizyonlarda özellikle haber kanallarında müzakere etmek kelimesi çok sık görülmektedir. Müzakere etmek aslında müzakere ile aynı anlamı taşımaktadır. Müzakere etmek birtakım konular hakkında ikna edici fikir alışverişi anlamına gelmektedir. Ayrıca müzakere etmek sözlü sınav yapmak anlamını da taşımaktadır. Müzakere bütün alternatif uyuşmazlık çözümü yollarının temelini oluşturmaktadır. Müzakere edebilmek için en az iki taraf gerekmektedir.
Müzakerenin tarafları gerçek veya tüzel kişi, devlet veya gruplar olabilmektedir. Müzakerenin esaslı unsurları ise diğer tarafı ikna etmek ve etkilemektir. Bu nedenle bilinçli veya bilinçsiz duygusal ya da hesaplanmış pek çok iletişim yolu kullanılabilmektedir. Ayrıca müzakere karşılıklı etkileşim ve bilgi alışverişi sebebiyle dinamik bir süreç olmaktadır. Taraflar ikna çabaları ile kendi istediklerine en yakın uzlaşmaya varmayı amaçlamaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...