Müptela Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Müptela Kime Denir?

Müptela aslında bağımlılığa düşmüş kimselere denmektedir. Bu kelime halk arasında da sıklıkla kullanılan bir sözcüktür. Burada bahsedilen bağımlılık kötü bir hastalık, kötü bir şey ya da kötü bir alışkanlık olabilir. Aşık, vurgun, bağımlı gibi kelimeler müptela olan kişilere denmektedir. Müptela kelimesinin etimolojik kökeni incelendiğinde Arapçaya dayandığını görmekteyiz. Hatta müptela kelimesi Müptezel kelimesiyle aynı anlama gelerek birbirlerinin yerlerine de kullanılmaktadır.
Müptela Ne Demek?
Müptela insanlara kullanılan bir sıfattır. Bilindiği gibi Türkçede sıfatlar nitelik ve özellik bildirmek amacıyla kullanılır. Müptela sıfatı da anlam bakımından kötü bir sıfatı teşkil etmektedir. Çünkü müptela demek kötü alışkanlığı olan bağımlı demektir. Kötü bir şeye düşkün olan bu kişi hastalığa tutulmuş ve yakalanmıştır.
Müptela TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Türk Dil Kurumuna göre müptela bağımlı, tutulmuş, aşık ve vurgun demektir. Arapça dilinden Türkçe diline geçmiş olan bu kelime bahsedilen anlamıyla dilimizde sıklıkla kullanılmaktadır. Müptela kelimesinin kullanıldığı atasözü ve deyimler de mevcuttur. Bu konuya örnek olarak müptela olmak cümlesi verilebilir.
Müptela Kime Denir?
Günümüzde kötü alışkanlıkları olan kişilere müptela deriz. Örneğin alkole veya yasaklı maddeye alışkanlığı olan kişilere müptela sözcüğünü kullanırız. Bunun yanında aşık ve vurgun olan kişilere de müptela deriz. Bir kişiye çok aşık olan bireye müptelası olmuş cümlesini kullanırız. Bilindiği gibi kötü alışkanlığı olan kişiler bağımlıdır. İşte bağımlı olan kişilere müptela denir.
Müptela Kelimesinin Kullanıldığı Örnek Cümleler
İşte müptela kelimesinin geçtiği örnek cümleler şöyle sıralanmaktadır;
- Eşim kumara müptela olmuş evliliğim bitti.
- Yasaklı madde müptelalığını ancak bir uzman aracılığıyla çözebilirsin.
- Alkole müptela olan her gece içer.
- Bu ürünün müptelası çok olduğu için sürekli üretilmektedir.
- O kadar seviyordu ki kocasını adeta onun müptelası olmuştu.
Müptela Kelimesinin Eş Anlamlısı Var mı?
Eş anlamlı sözcük demek yazılışları farklı anlamları aynı olan anlamdaş sözcükler demektir. Müptela kelimesiyle aynı anlama gelen fakat yazılışları farklı olan Müptezel kelimesi için müptela kelimesinin eş anlamlı sözcüğü diyebiliriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bakan Ersoy: Kültürle büyümeye, tarihimizle geleceğe yürümeye devam ediyoruz
Tarih, doğa ve lezzetin buluştuğu Edirne, gezginlerin uğrak noktası oluyor
Bakan Ersoy: Sanatın gücüyle tiyatro sahnesinde tarih yazıyoruz
Edirne Gezi Rehberi | Tarih, doğa ve lezzetlerin şehri yeniden keşfedilmeyi bekliyor
Göbeklitepe Roma'da rekor kırdı