Mükellef Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Mükellef Kime Denir?
Mükellef sözcüğü günlük hayatta pek duymadığımız kelimeler arasında yer alır. Arapçadan geldiği bilinen bu kelime eskiden ise sıkça kullanılırdı. Yükümlü şeklinde ifade edilen bu sözcüğün farklı anlamları olduğu da dikkat çekmektedir. En çok vergi mükellefi şeklinde karşımıza çıktığını da söyleyebiliriz. Yani burada vergiyi ödemekten sorumlu olan kişi ifade edilmektedir.
Mükellef Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Mükellef, bir şey yapmak zorunda olan kişi anlamına gelir. Burada anlatılmak istenen ise kişinin herhangi bir konuda yapması zorunlu olduğu şeydir. Örneğin vergi mükellefinin vergi ödemesi zorunludur. Doğal olarak vergiyi ödeyecek olan kişiye mükellef denir. Tabi buna benzer farklı anlamları olan mükellef TDK'ya göre tanımlamıştır.
TDK'ya göre mükellef şu anlamlarda kullanılır;
- Zorunlu kişi veya bir şeyler yapması gereken insanlar,
- Vergi vermekle yükümlü olanlar,
- Yükümlü.
Mükellef Sözcüğünün Kökeni Nedir?
Dilimizde en çok Arapça ve Farsça kökenli sözcükler bulunmaktadır. Mükellef sözcüğü ise Arapça kökenli olarak bilinir. Arapçadan dilimize geçen mükellef sözcüğü zaman zaman duyulan bir sözcük olmuştur. Ancak yaygın bir kullanımı olduğunu söyleyemeyiz.
Mükellef Kime Denir?
Mükellef, genel olarak baktığımız zaman yükümlü olan kişilere verilen isimdir. Yani bu kişiler bir şeyler yapmak zorundadır ve sorumlu olduğu şeyden dolayı mükellef adını alırlar.
Mükellefin İslam içerisinde yeri olduğu da bilinmektedir. Buna göre; İslam dininde yer alan emirleri yerine getirme zorunluluğu olan, olgun ve sağlıklı kişilere mükellef denilmektedir. Buda mükellefin anlamı hakkında oldukça açıklayıcı bir tanım olarak dikkat çeker. Mükellef kelimesi aynı zamanda 'eksiksiz ve özenli bir şekilde yapılmış olan' anlamı ile bilinir.
Mükellef İle İlgili Örnek Cümleler
- Öğrencilerin test çözmelerini sağlamaktan mükellef olduğunu biliyordu.
- Vergi mükellefi olarak gerekli parayı yatırmaya gitti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı