Meftun Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Meftun Kime Denir?
Meftun kelimesi Türkçe üzerinden gönül vermiş ya da tutulmuş gibi anlamlara sahiptir. Özellikle Osmanlı döneminde çok fazla kullanılmış ve aşk üzerine değerlendirmiş bir kelimedir. Mecazi anlam kapsamında yanmış veya baştan çıkmış ve çıkarılmış gibi anlamlar üzerinden değerlendirilir. Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür.
Meftun Ne Demek?
Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir. O kişiye kendini kaptırmış ve aşktan başka gözü görmeyen gibi anlamlar üzerinden de kullanıldığını söylemek mümkün. Kökeni Arapça olması ile beraber özellikle edebi metinlerde çok yaygın kullanılan bir kelimedir.
Meftun TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Türk Dil Kurumu ile sözlük anlamı doğrultusunda meftun kelimesi gönül vermiş ve tutulmuş olarak değerlendirilir. Genelde aşk ve ilişki üzerine kullanılan, Osmanlı Devleti döneminde çok fazla değerlendirilen bir sözcüktür. Aşık olan kişinin o kişiye karşı kendini kaptırması ve gözü hiçbir şey görmemesi gibi anlamlar altında değerlendirilir. Geçmişten günümüze ulaşmış birçok farklı kaynak ve edebi eserde karşılaşılan bir sözcüktür.
Meftun Kime Denir?
Aşık olmuş ve birini tutulmuş, birine gönül vermiş kişileri meftun denir. Ancak bu durum kişinin tamamen tutulması, baştan çıkması ve gözü hiçbir şey görmemesi kapsamında kullanılır. Yani birine tutkulu bir şekilde bağlanmış olan ve ona aşık kişiler için kullanılan bir sözcüktür. Hem tek başına hem de başka cümleler ile bir arada kullanım imkanı verir. Günümüzde çok fazla kullanılan bir sözcük olmaması ile beraber, farklı kaynaklarda öne çıkan bir sözcüktür. Tutkulu bir şekilde aşık olmuş, bir kişi ya da herhangi bir duruma tutulmuş olan kişilerdir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...