Menfaat Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Menfaatçi Kime Denir?
Menfaat, fayda manasına gelen nef sözcüğünden türetilmiştir. 17. yüzyıl şairlerinden biri olan Nefi ismi ise faydalı anlamına gelir. Bir kişinin herhangi bir girişimden ya da ticaretten elde ettiği kazanca menfaat denir. Zarar, hasar, ziyan ve zayiat kelimeleri menfaat ile zıt anlamlıdır.
Menfaat Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Menfaat kelimesinin sözlük anlamı yarardır. Ancak kelime, günümüzde, maddi çıkar, beklenti ve rant manasında da kullanılmaktadır. Çıkar ve avanta sözcükleri de menfaat anlamına gelir.
Menfaatçi Kime Denir?
Her zaman, her koşulda öncelikle kendi çıkarlarını düşünen ve ona göre hareket eden insanlara menfaatçi denir. Bu kişiler için maddiyat, manevi değerlerden çok daha önemlidir. Bu nedenle, her zaman kolay yoldan para kazanmaya çalışırlar. Çıkar elde etmek için içten içe kin güttükleri insanların bile yüzlerine gülerler.
Halk arasında menfaatçi insanlara, bedavacı, çıkarcı ve beleşçi de denir. "Menfaat dünyası" tabiri ise, herkesin şahsi çıkarlarını düşündüğü durumlarda kullanılır.
Menfaat İle İlgili Deyimler ve Atasözleri
1- Cukkasını Doldurmak
Cukka argoda cüzdan ve kasa demektir. Menfaat için birilerine dalkavukluk yapan kişiler için "cukkasını doldurmak" deyimi kullanılır.
2- Bana Dokunmayan Yılan Bin Yıl Yaşasın:
Menfaatçi kişiler benmerkezcidir. Olayları kendisine göre yorumladığı için, başkalarının zarar görmesi umurlarında olmaz. Bu yüzden, başkalarına yapılan hataları ve işlenen suçları rahatlıkla görmezden gelebilirler. Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın deyimi de, menfaatçi insanların düşünce yapısını özetler niteliktedir.
3- Benden Sonra Tufan
''Benden sonra isterse tufan kopsun, ben öldükten sonra başkalarına başına gelecek olan felaketler umurumda olmaz." anlamında kullanılan bir deyimdir.
Örnek Cümleler:
1- Herkes menfaatinin peşinde koştuğu için kimse kimseye yardım etmiyor.
2- Onun menfaatçi biri olduğunu daha ilk gördüğümde anlamıştım.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...