hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konusu İyilik Olan Türk Ve Dünya Masallarından Örnekler...

    Konusu İyilik Olan Türk Ve Dünya Masallarından Örnekler...
    expand

    Küçüğünden büyüğüne herkesin masallara karşı ilgisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu masallar arasında Türk ve dünya masallarının olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle konusu iyilik olan masallar son derece çok sevilir. Sonuçta masallarda iyiliğin kazanması beklenir. Buda ancak güzel bir konuyla ilerleyen masallarda karşımıza çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Masal Nedir?

    Masal örneklerini vermeden önce masalın tanımını öğrenmekte fayda vardır. Buna göre masal, düş ürünü olan ve halkın ortak yaratısı şeklinde karşımıza çıkan bir halk öyküsüdür. Masal türüne karşı olan ilgi küçük yaşlarda daha çoktur. Ancak zaman geçse de bu türe karşı ilgi azalmaz. Özellikle nesilden nesile anlatılan masallar sürekli olarak insanların yaşamlarında yer eder.

    Masallar Neden Anlatılır? 

    Masallar en çok çocuklara güzellikler öğretmek ve onları iyiliğe sevk etmek için anlatılır. Bunun yanında küçük çocukların uyuması için masal anlatma geleneği de vardır. Sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde masal duymak mümkündür. Tabi masallar içerisinde farklı öykülere denk gelme şansı vardır. Bunun için masalların birçok açıdan dikkat çektiğini söyleyebiliriz. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konusu İyilik Olan Türk ve Dünya Masallarından Örnekler

    İyilik Eden İyilik Bulur!

    Bu masalın konusu iyilik ile alakalıdır. Çünkü masalda geçen iki karakterin kardeş oldukları ve iyilikle daha çok kazandıkları görülür. İki kardeşin sahip oldukları tahıllar eksilmek yerine her zaman artıyordu. Buda iyilik ve fedakarlık sayesinde olmuştur. 

    Aslan İle Fare 

    Bu masalda koca aslan bir fareyi ezecekken bunu kullanmak istemez ve iyilik eder. Gün gelir ormanın kralı aslan zor duruma düşer. Takıldığı ağda çırpınan aslanın kurtuluşu ise iyilik ettiği fareden olur. Çünkü bu fare aslanın yardımına gelerek ağı dişleriyle kemirir ve ağdan kurtulmasını sağlar. İşte hiçbir iyiliğin karşılıksız kalmayacağı görülmüş olur. 

    Cimri

    Cimri olan bir adamın sahip olduğu altınlar onun için çok değerliymiş. Bunları bir ağacın gövdesine saklayarak her gün gider sayarmış. Tabi bunu gören birisi onu izlemeye başlamış. Bu durumdan dolayı altınları alarak ağacın gövdesini boşaltmış. Tabi altınların olmadığını gören cimri ağlamaya başlamış.

    Cimrinin yanına gelen altınları alan kişi şöyle demiş: 

    - Altınları harcamadıktan sonra olsa ne olur olmasa ne olur. 

    Bunun üzerine cimri durumu anlayarak yanlıştan dönmüş. 

    Yaşlı Adam İle Çocuk

    Bir çocuk yürümekte zorluk çeken adama yardım ederek onu gideceği yere kadar götürür. Boyundan büyük bir iyilik yapan bu çocuğa yaşlı adam dua eder. Çocuğun hayali ise mavi bir bisikleti olmasıdır. Birkaç gün sonra babası çocuğa mavi bir bisiklet alarak eve gelir. Bunu gören çocuk iyiliğin karşılığını almış olarak mutlu olur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow