Konferans Nedir, Özellikleri Nelerdir? Konferans Kaç Kişiyle Yapılır?
Kültür, edebiyat, sanat, müzik, tarihi gibi alanlara ait olan herhangi bir konu üzerinde alanında uzman olan bir kişinin daha önceden belirlendiği bir mekanda dinleyici karşısında yapmış olduğu hazırlıklı konuşmaya konferans adı verilir. Konferansı gerçekleştiren alanında uzman kişilere de konferansçı adı verilir. Konferansı verecek olan kişinin, kelimelerin telaffuzuna (diksiyona), dil bilgisi kurallarına ve dikkat etmesi gerekir. Verilmek istenen düşünceler; anlaşılır, açık ve orijinal olmalıdır.
Konferans Nedir?
Konferans, hazırlıklı ve planlı konuşma türlerindendir. Herhangi bir bilimsel alanda ve topluluk karşısında yapılan konuşmalara konferans adı verilir. Konferans verecek olan kişilerin, tüm detaylara çok dikkat etmesi gerekiyor. Aynı zamanda kelimelerin doğru dil bilgisi ve telaffuzlarına kurallarının tamamına dikkat etmesi gerekir.
Konferansta verilmek istenen bütün düşüncelerin, açık bir şekilde izleyicilere aktırılması gerekir. Aynı zamanda orijinal olması da, dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Konferans veren kişilerin, yazılı bir kağıttan okuma yapmamalısın gerekir. Konferans, söyleşi tarzında yapılmalı ve gerekli olan konuşmalar ise detaylandırılarak yapılmalıdır.
Konuşmacının anlaşılır bir şekilde ve tek tek konuşmaya özen göstermesi gerekir. Bu sayede konuşmacılar, hiç sıkılmadan büyük bir dikkatle konferansa ilgi gösterebilirler. Aynı zamanda konferans sırasında konuşmacı söyleyeceklerini hiçbir zaman kağıttan okumamalıdır. Bu durum, dinleyicilerin konuya odaklanmalarını büyük ölçüde zorlaştırır ve konuşmacıya olan güveni azaltır.
Konferans Özellikleri Nelerdir?
Konferans yapılırken bazı özeliklerin göz önünde bulundurulması gerekir. Özellikle de sanat, bilim ve teknoloji gibi alanlarda da konferans verilebilir. Konferansın amacı ise, bir konu ile ilgili konuşma yaparak insanları bilgilendirmektir. Konuşma yapılırken konuşmacının da belli başlı kurallara uyması gerekir. Konferans sunulurken önceden geniş bir kapsamlı bir araştırma yapılması gerekir.
Konferansta gerçekleştirilen konuşma ise deyimler ve atasözleri kullanılarak pekiştirilmelidir. İyi bir konferans için konuşmacı çok iyi bir şekilde hazırlanmalıdır. Konferans konusu, dinleyicilerin ilgisini çekecek şekilde belirlenmelidir.
Konuşmacının diksiyonu iyi olmalı be kelimeleri özenli seçmelidir. Konuşmacı, gereksiz ayrıntılara girmeden konuyu iyi bir şekilde dinleyenlere aktarmalıdır. Konferansta konuşmacı, metni önceden hazırlamalı ve tekrar gözden geçirmelidir. Konuşmacının dinleyiciler ile göz teması kurması oldukça önemlidir.
Konferans Kaç Kişiyle Yapılır?
Gerçek bir konferans, istenilen kişi ile gerçekleştirilebilir. Fakat Vodafone ile Türk Telekom operatörlerinde, aynı anda en fazla 5 kişi konferans görüşmesinin içine dahil olabilir. Vodafone'da ise bu sayı 6 olarak bilinir. Konferans günümüzde internet üzerinden de sanal olarak da istendiği zaman kolaylıkla uzaktan sanal olarak gerçekleştirilebiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı