Katarsis Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Katarsis Yaşamak Ne Demek?
Katarsis kelime anlamı olarak arınma demektir. Bu terim felsefi bir terim olarak psikoloji bilimiyle ilgilidir. Burada bahsedilen arınma insan ruhunun kötülüklerden kurtulması şeklindedir. Bu bakımdan ruh dönüşümü de diyebiliriz. Ruhun arınması kişinin bilinçdışına itmiş olduğu duygulara ulaşıp özgürlüğe kavuşmasını sağlamaktır. Temizlenme kavramı da katarsis kelimesi yerine kullanılmaktadır. Ayrıca bu teknik bir tedavi yöntemi olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Katarsis Ne Demek?
Katarsis Aristoteles'in Poetica adlı yapıtından alınmış bir kelimedir ve arınma demektir. Bu yapıtta anlatılan trajedinin seyirci üzerindeki etkisidir. Katarsis terimi Platon'un "Devlet" adlı eserinde de geçmektedir. Bu eserde anlatılan ise adil ve onurlu yöneticilerdir.
Katarsis TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Katarsis kelimesinin TDK sözlük anlamında da ilk kez Aristotales'in Poetika'sında kullanıldığından bahsedilmektedir. Seyirci acıma ve korku gibi duygular yaşamaktadır. Bu duyguların aracılığı ile iç arınmaya kavuşmaktadır. Bu sayede seyirci duygusal adalete yönelmektedir. Katarsis TDK sözlük anlamı bu tanımdan ibarettir.
Katarsis Yaşamak Ne Demek?
Katarsis kelime anlamı olarak duygusal boşalma ve psikolojik arınma anlamlarına geldiği için katarsis yaşamak demek kişinin arınmış halde yaşaması demektir. Bireyde bu arınmanın sağlanması için psikolojik terapiler kullanılmaktadır. Yani insanın içinde biriken duygular açığa çıkmaktadır. Birey açığa çıkan bu duygularıyla cesurca yüzleşmektedir. Yüzleşmeden sonra katarsis yaşamaya başlamaktadır.
Katarsis Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Katarsis tekniğinin bir ortaya çıkış süreci bulunmaktadır. İlk olarak çatışmaya neden olan güçlü duygular bulunmaktadır. Bu duygular önce semptom halinde kendini göstermiştir. Bu da bireyin günlük hayatını somut şekilde etkilemiştir. Sonrasında bu duyguların bilinç düzeyine gelmesi dil sürçmesi, rüya, tekrarlama ve serbest çağrışım şeklinde kendini göstermiştir. Bu etkilerin kişide görülmesi demek bu güçlü duyguların bir şekilde bilinçdışının o savunmacı duvarını aşmış olması demektir. Kişi bu düzeyden sonra kendi için bir ifade bulmalıdır. Bunu başarırsa iç dünyasına karşılık farkındalık yaşar. Bu farkındalık sayesinde de yoğun arınma hissi duyar.
Katarsisin Etkileri
Katarsis kavramından ilk kez milattan önce 350 yıllarında bahseden Aristoteles Poetika eseriyle ön plana çıkmıştır. Ünlü düşünüre göre trajedi kişide korku ve merhamet duyguları yaratır. Bu duygular aracılığıyla kişi sahnede sergilenen hislerden arınır. İşte bu işlev yani katarsis tarihten bu yana insan ruhunda pozitif bir etki yaratmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı