İskan Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? İskan Ne İşe Yarar?
Mesken kelimesi, ev ya da iş yeri olarak kullanılan yapı demektir. Konut, ev, hane sözcükleri iskan ile eş anlamlıdır. Kelimenin fiili olan seken, yerleşmek ve ikamet etmek anlamına gelir. Bir yerin "sakini" olarak görülen kişiler, o yerde uzun yıllardan beri oturan kişilerdir. Sakin, mesken ve seken sözcükleriyle aynı kökten türeyen iskan, üç farklı manada kullanılmaktadır.
İskan Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
İskan, bir yeri mesken etmek ve yurt edinmek anlamına gelir. Örneğin uzun bir zaman boyunca kapalı kalan bir dükkanı, boyayıp dekore ettikten sonra yeniden açan bir kişi, o dükkanı iskan etmiş olur.
Bir binayı ya da araziyi, yeniden kullanılabilir hale getirmeye iskan denir. İskan-ı muhacirin, göçmen kişilerin devlet tarafından uygun bir yere yerleştirilmesi demektir.
Osmanlı Devleti, kuruluşunun ilk yıllarından itibaren, özellikle Balkanlarda iskan politikası uygulamıştır. İskan politikasında amaç, fethedilen topraklarda İslamiyet'i ve Türk kültürünü yaymaktır. Bununla birlikte istimalet yani hoşgörü politikası da uygulanmıştır.
Osmanlı, fethettikleri bölgelerde yaşayan yerli halkın dini inançlarına ve geleneklerine hiçbir şekilde karışmamıştır. Tarihte iskan politikasına uygulan ilk devlet Osmanlı İmparatorluğu'dur.
İskan Ne İşe Yarar?
İskan, bir dairenin ikamet edilmeye uygun olup olmadığının anlaşılmasını sağlar. Örneğin, bilirkişi tarafından incelenen bir evin, depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilirse, gerekli düzenlemeler yapılmadan, o eve iskan izni verilmez. Bir yerin ruhsat alabilmesi için öncelikle iskan müsaadesi alması gerekir.
Yerleşim, barınma ve ikamet, iskan kelimesiyle eş anlamlıdır.
Örnek Cümleler:
1- Osmanlı Devletinin İskan Politikası başarılı olsaydı, daha az toprak kaybedeceği için daha geç yıkılacaktı.
2- Maalesef evin iskanı hala çıkmadığı için evi bir türlü satamadık.
3- Bugün belediye başkanı, mühendislerle birlikte iskan bölgesini ziyaret etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...
Yıldırım Yanılmaz kimdir, kaç yaşında, neden öldü?