hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İrade Nedir? İslam'da İrade Çeşitleri Ve Örnekleri Nelerdir?

    İrade Nedir İslamda İrade Çeşitleri Ve Örnekleri Nelerdir
    expand

    Arapça kökenli bir sözcük olan irade kelimesinin sözlük anlamı istek ve dilemedir. Kişinin bir şeyi yapıp yapmama konusunda verdiği tüm kararlar ve yaptığı tüm seçimler iradesinin bir sonucudur. Allah, sadece insanlara akıl ve irade vermiştir. Diğer canlılardan farklı olarak, irade sahibi olan insan, doğru ile yanlışı, Hak ile batılı ayırt edebilir. Bu nedenle kıyamet gününde insanlar Allah'ın huzurunda toplanacak ve kendi iradeleriyle yaptıkları amellerden sorguya çekilecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İrade Nedir?  

     İrade, sadece insana mahsus olan seçme özgürlüğüdür. Sadece akıl sahibi olan varlıklar bir iradeye sahip olabilir. Kelimenin bir diğer anlamı ise isteme ve dilemedir. Kainattaki her şey Allah'ın iradesiyle olur. 

     İslam'da İrade Çeşitleri ve Örnekleri Nelerdir? 

     İslam'da irade ikiye ayrılır. Allah'ın iradesine külli irade ya da irade-i ilahi denir. Külli irade, evrendeki her şeyi çepeçevre kuşatmıştır. Allah'ın haberi ve izni olmadan hiçbir şey gerçekleşmez. O her zaman her yerdedir. Her şey onun gözetiminde gerçekleşir ve O her şeyden haberdardır. Bir şeyin olması için ''Ol'' demesi yeterlidir. 

     İnsana ait olan irade ise cüzi irade olarak adlandırılır. Buluğ çağına eren herkes akil baliğ sayılır. Akıl ile birlikte seçme şansı ve özgürlüğü doğar. Örneğin kulun Allah'ın emir ve yasaklarına uyması, haramdan uzak durup takva ehli bir kul olması tamamen kendi iradesindedir. Yine aynı şekilde birinin şirk, hırsızlık, haksız yere adam öldürme ve zina gibi büyük günahları işlemesi de tamamen kendi iradesinin bir sonucudur. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Allah, insanları seçimlerinde özgür bırakmıştır. Ona akıl vererek doğru ile yanlış arasında seçim yapabilmesini mümkün kılmıştır. Eğer insanlar ve cinler irade sahibi olmasaydı, ahiret gününde yaptıklarından sorguya çekilmezdi. Akıl ve irade ile birlikte insanlar her yaptıklarından sorumlu tutulur. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow