İlkel Zıt Anlamlısı Nedir? İlkel Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir?
Etkin, doğru ve güzel bir iletişim için dili iyi kullanmak şarttır. Kişinin konuşurken kullandığı dilin inceliklerine özen göstermesi de dil bilgisi kurallarını bilmesi ile olanaklıdır. Kullanılan kelime sayısının artışı ile doğru orantılı olarak ifade gücü de artış göstermektedir. Türkçede sözcüklerin anlamları ile bilinmesi gereken bir özellik de "zıt ya da karşıt" anlamlı kelimelerdir.
İlkel Zıt Anlamlısı Nedir?
Bilindiği üzere kelimelerin anlamları ile aynı fakat yazılışları farklı olan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir. Türkçede bir de kelimelerin "zıt anlamı" olan kelimeler vardır. Zıt anlamlı kelimeler; başka bir deyimle karşıt anlamlı sözcükler, nitelik ve durumları birbirine büsbütün aykırı olan zıt, kontrast kelimelerdir. Örneğin; beyaz sözcüğünün zıt anlamlısı siyah sözcüğüdür. Ya da küçük sözcüğünün zıt anlamlısının büyük sözcüğü olması gibidir.
İlkel sözcüğünün anlamı; iptidai, gelişmesinin başında bulunan, eğitimsiz, kültürsüz, primitif, zaman bakımından eski ve basit, karmaşık olmayandır. İlkel sözcüğünün zıt anlamlısı ise genel olarak ileri düzeyde, gelişmiş şeklindedir.
İlkel Kelimesinin Zıt Anlamlıları Nelerdir?
Zıt ya da karşıt anlamlı sözcüklerin bilinmesi kişinin dil becerisinin önemli bir parçasını teşkil etmektedir. İlkel sözcüğünün zıt anlamlılarına bakıldığında bu sözcüklerin ise şunlar olduğu görülmektedir:
Medeni
Uygar
Modern
Gelişmiş
Karmaşık
Kültürlü
İleri düzeyde
Karmaşık
Rafine
Gelişme
İlkel Kelimesinin Zıt Anlamlıları ile Cümleler
İlkel yani primitif ve zaman bakımından geride kalmış anlamını içeren ilkel sözcüğünün karşıtı yani zıt anlamlısı sözcükler de birden fazladır. İlkel kelimesinin zıt anlamlıları ile bazı cümleler şunlardır:
Mısır uygarlığı dönemine göre son derece gelişmiş bir eczacılık bilgisine sahip bulunmaktaydı.
Bir devletin eğitim kalitesi o ülke vatandaşlarının gelişmiş seviyelerinin de göstergesidir.
Medeni toplumlarda, bireylerin sosyal sorumluluk duyguları gelişmiştir.
Modern çağı yakalayabilmek için toplumsal refahın artması gerekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İşte Osmanlı Padişahları sırası, tahtta kalma süreleri! Fatih Sultan Mehmet'ten sonra tahta çıkan padişah... Babadan oğula Osmanlı padişahları kimler?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...
Yıldırım Yanılmaz kimdir, kaç yaşında, neden öldü?