İhtilal Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? İhtilalci Kime Denir?
İhtilal, Arapça kökenli bir sözcüktür. Kelime anlamı olarak ihtilal, ülkenin ekonomik, siyasal, sosyal yapısını değiştirmek için yapılan halk hareketi demektir. İşte ihtilal sözcüğünün anlamı ile ilgili bilgiler...
İhtilal Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
İhtilal Arapça kökenlidir ve dilimize de Arapça dilinden geçmiştir. Özellikle tarih derslerinde ihtilal sözcüğünü sık sık duymak mümkündür. İhtilal, halk tarafından yapılan bir harekettir. İhtilal kelimesinin TDK sözlük anlamı ülkenin siyasi, ekonomik, sosyal yapısını ve yönetim düzenini değiştirmek için halkın yaptığı ayaklanma ya da harekettir.
İhtilalci Kime Denir?
İhtilal yapan ya da ihtilal hareketine destek veren kişilere ihtilalci denir. İhtilalcilik ise ihtilalci olma durumu ya da devrimcilik anlamına gelir. İhtilale destek veren herkes için ya da her toplum için ihtilalci denmesi doğru kabul edilir.
İhtilal ve Darbe Arasındaki Fark Nedir?
İhtilal ile darbe yasalara karşı gelme anlamına gelmesi bakımından benzer özelliklere sahip iki kelimedir. Fakat ayrıldıkları noktalar da mevcuttur. Darbe, ordu tarafından gerçekleştirilen bir ayaklanma olarak bilinir. Darbede askerler yönetimi devirmek ya da hükümeti istifa ettirmek amacıyla ayaklanır ve zor kullanır. İhtilal ise halk tarafından yapılır ve yalnızca yönetim düzenini değiştirmek amaçlanır. İhtilalde halk organize olur ve yaşadıkları toplumun siyasi, ekonomik ve sosyal yapısını değiştirmek ister.
İhtilal İle Devrim Aynı mı?
İhtilal, devrim ve inkılap kelimeleri ile eş anlamlıdır. Tüm kelimelerin birbirlerinin yerine kullanılmaları mümkündür. İhtilal daha yıkıcı olsa da inkılap yeniden kurmacı bir yapıdadır. İhtilalde ilk amaç mevcut olan düzeni ortadan kaldırmaktır. Bir sonraki adım düşünülmez ve yalnızca mevcut olan düzenini kaldırılması amaçlanır. İnkılapta ise yıkılanın yerine yenisinin getirilmesi ve toplumsal düzenin yeniden sağlanması amaçlanır. İhtilal, devrim ve inkılabı yapı olarak aynı anlamda ya da aynı amaçta kabul etmek mümkündür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı