İdol Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? İdol Kime Denir?
Çok tanrılı dinlerde küçük boyutlu tanrı veya tanrıça heykelciği İdol olarak tanımlanır. Aynı zamanda insan eliyle yaratılmış olan Tanrı veya put olarak heykelcik şeklinde değerlendirilir. Genelde pişmiş toprak, taş, ahşap ya da kemik malzeme kullanılarak hazırlanmış heykellerdir. Geçmişten günümüze kadar farklı dönemlerde ele alınmış ve dinlerde değişik biçimlerde hazırlamış heykeller olarak da değerlendirebilirler.
İdol Ne Demek?
Genel olarak çok tanrılı dinlerde küçük boyutlu olarak hazırlanmış tanrıça ya da tanrı heykeli İdol anlamına gelir. Aynı zamanda günlük yaşamda mecazi olarak yaygın şekilde kullanılır. Bu anlam doğrultusunda ise bir kişiye özenmek, onun başarısını ya da karakterini örnek almak gibi ele alınabilir. Bu özenme ve örnek almak genel olarak olumlu şekilde ön plana çıkar.
İdol TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Türk Dil Kurumu açısından, heykelcik olarak İdol kelimesi öne çıkar. Genelde çok tanrılı dinlerde tanrıyı ifade etmek ve simgelemek amaçlı ele alınmış heykellerdir. Dönemine bağlı olarak değişik biçimlerde ve boyutlarda ele alınmış, insan eliyle hazırlanmış heykel türleridir. Taş veya ahşap ve toprak gibi pek çok değişik malzeme üzerinden hazırlamışlardır. Günümüze kadar gelmiş bu konuda birçok farklı heykelcik bulunur.
İdol Kime Denir?
İdol terimi anlamı itibariyle bir heykelcik olarak öne çıkar. Aynı zamanda bu heykelcik çok tanrılı dinler kapsamında kullanılır. Ancak özellikle günümüzde bir kişiye özenmek, onun farklı yönleri ile örnek almak üzerinden kullanılır. Yani bir kişinin başka birini örnek alması ve ona özenmesi, o kişinin İdol olması anlamına gelir.
‘’Her açıdan göstermiş olduğu başarısı ile o benim ile idolümdür.’’
‘’Gelecek için onun gibi başarılı birini İdol olarak alman önemlidir.’’
Bu şekilde farklı örnekler üzerinden İdol kelimesi değişik anlamları ile kullanılabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...