Hicret Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Müslümanlar Neden Hicret Etmişlerdir?
Hicret, hecr kökünden gelen bir kelimedir. Hicret kelimesinin anlamı bir yerden başka yere göç etmek ya da kişinin belli bir yerden uzaklaşması demektir. Peki, tam olarak hicret ne demek?
Hicret Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Hicret, hecr kökünden türetilmiştir ve hecr kökünün anlamı da ayrılık, ayrılma ya da terk etme olarak bilinir. Hecr kökünden gelen hicret kelimesinin anlamı ise kişinin belli bir yerden uzaklaşması ya da bir yerden bir yere göç etmek demektir.
Müslümanlar Neden Hicret Etmişlerdir?
Müslümanlar, Mekke'de kendi diledikleri gibi dinlerini yaşamadıkları ve ibadetlerini gerçekleştiremedikleri için Medine'ye göç etmek durumunda kalmıştır. Hz. Muhammed (S.A.V) eşliğinde Mekke'deki Müslümanlar daha rahat ibadet edebilmek için Medine'ye göç etmiştir. Bu olay 622 yılında yaşanmıştır ve ortalama 15 gün sürmüştür. Bu olaya hicret olayı denir.
Hicrette göç eden Müslümanlara muhacir, hicrete yardım eden Medine halkına ise Ensar denmiştir. Medine halkı İslamiyete karşı her zaman daha sıcak ve daha anlayışlı bakmıştır. Sonrasında hicret olayı hicri takvimin de başlangıcı olarak kabul edilmiştir.
Hicret Ne Zaman Gerçekleşmiştir?
Hicret, 622 yılında Mekke'de yaşamakta olan Müslümanların Medine'ye göç etmesi demektir. Mekke'den Medine'ye göç eden Müslümanlara muhacir adı verilmiştir. Bu göç esnasında Müslümanlara yardım eden Medineli halka da Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından Ensar unvanı verilmiştir. Hicretin 15 gün kadar sürdüğü düşünülmektedir.
Hicret Ne Amaçla Yapılmıştır?
Hz. Muhammed'e (S.A.V) vahiy geldikten sonra herkese İslam dinini anlatmaya başlamıştır. Mekke'de İslamiyet öncesinde putperestlik inancı vardı ve Mekke halkı İslamiyet’e karşı oldukça sert bir duruş sergiliyordu. Mekke'deki Müslümanlar rahat bir şekilde ibadet edemedikleri için Jülyen takvimine göre 13 Mayıs 622'de göç etmişlerdir. Medine o dönemlerde İslamiyet’i daha erken benimsediği için Müslümanlar buraya hicret etmişlerdir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı