Evliya Çelebi Kimdir, Eserleri Nelerdir? Evliya Çelebi'nin Kısaca Hayatı…
Tarihte seyyah olarak bilinen Evliya Çelebi, günümüz tarihine ışık tutan yazarlardan biridir. Osmanlı döneminde yaşamış ve ömrü boyunca sürekli gezmiştir ve not almıştır. Aldığı bu notlar seyahatname adlı eserde toplanmıştır. Günümüzde dünya tarihçileri için kaynak eserdir.
Evliya Çelebi Kimdir, Eserleri Nelerdir?
Gezmeyi seven biri olan Evliya Çelebi 1611'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babası kuyumcu Mehmet Derviş Zilli'dir. Medrese eğitimini İstanbul'da aldı ve 24 yaşında hafız oldu. IV. Murad güzel sesini duyunca onu saraya aldırdı.
En önemli eseri Seyahatname, o günün dünyasını günümüze taşımıştır ve birçok tarihçi için kaynak eser olmuştur.
Evliya Çelebi'nin Kısaca Hayatı
İstanbul doğumlu olan Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinin önsözünde, bir gün bir rüya gördüğünü ve rüyamızda peygamber efendimizi gördüğünü yazar. 'şefaat ya Rasulallah' diyeceği yerde 'seyahat ya Rasulallah' demiştir. Uyandığı zaman kalbine gezme duygusunun yerleştiğini ve seyahat etmeye başladığını yazar. Gittiği yerlerin tasvirlerini, geleneklerini ve göreneklerini titiz bir şekilde kaleme almıştır.
Kütahya ve İstanbul arasında fazlaca seyahat eden Evliya Çelebi, Bursa, İzmir, Trabzon, Kırım, Erzurum, Azerbaycan, Gürcistan, Sofya, Avusturya, Arnavutluk, Teselya, Gümülcine, Kandiye gibi birçok yeri gezmiştir.
Gezdiği yerlerin kültürlerini, konuşma şekillerini, yaşam şekillerini, ticaretlerini ve sosyal hayatını kaleme almıştır. Seyahatname adlı eseri 10 ciltlik bir eserdir ve 50 yıl gibi bir sürede tamamlanmıştır. Devlet büyükleri ile yakınlık kuran Evliya Çelebi, bazı dönemlerde ulak görevi almıştır. Bu görev sayesinde daha fazla yeri görme imkanı elde etmiştir. Evliya Çelebi 1682 yılında Mısır dönüşünde öldüğü sanılmaktadır. Ancak bazı kaynaklar İstanbul'da öldüğünü yazar. Günümüze ışık tutan seyyahlardan biri olan Evliya Çelebi Osmanlı döneminin yetiştirdiği önemli bilim adamlarından biridir. Günümüz tarihçileri şehir tarihini yazarken Evliya Çelebi'nin eserinden faydalanmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı