Entelektüel Ne Demek? TDK'ya Göre Entelektüel Kime Denir?

Latince kökenli bir sözcük olan entelektüel, orijinal dilinde ''intellektuel'' şeklinde yazılır. Antik Roma döneminden bu yana kullanılan bu sözcük, kültür seviyesi ve donanımı yüksek kişi anlamına gelir. Kelimenin ''entel'' şeklinde kısaltılması ve ''entellektüel'' şeklinde iki ''l'' harfi ile yazılması yanlıştır.
Entelektüel Ne Demek?
Din, bilim, sanat tarihi gibi uzmanlık alanlarında eğitim görmüş kişilere entelektüel denir. Aynı zamanda mesleği gereği çok fazla araştırma yapan, kültür seviyesi ortalamanın üstünde olan ve eserleriyle topluma yol gösteren bireyler de entelektüel olarak tanımlanır.
Osmanlı döneminde entelektüel kişiler için farklı kelimeler kullanılırdı. Bu kelimelerden biri aydın anlamına gelen münevverdir. Mütefekkir sözcüğü ise belli başlı alanlarda yeni kavramlar geliştiren ve yeni tezler öne süren kişi demektir.
Günümüzde alim ve bilge kelimeleri de entelektüel sözcüğünün yerine kullanılabilir. Bu kişilerin ortak özelliği fikirleriyle toplumun büyük çoğunluğu derinden etkilemiş olmalarıdır. Bu kişiler toplumun bazı kesimlerinde ''kanaat önderi'' olarak da adlandırılır.
TDK'ya Göre Entelektüel Kime Denir?
TDK'ya göre ilgilendiği alanlarla ilgili çok fazla araştırma yapıp kitap okuyan, gözlemleyen, analitik düşünce yöntemleriyle tüm olayları ve olguları analiz eden kişilere entelektüel denir.
Entelektüel olarak adlandırılan bireylerin ortak özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
1- Bilime ve sanata ilgi duymaları
2- Az televizyon izleyip çok fazla kitap okumaları
3- Her türlü fikir alışverişine açık olmaları
4- Teorik bilgileri pratik bilgilerle mukayese etmeleri
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bakan Ersoy: Kültürle büyümeye, tarihimizle geleceğe yürümeye devam ediyoruz
Tarih, doğa ve lezzetin buluştuğu Edirne, gezginlerin uğrak noktası oluyor
Bakan Ersoy: Sanatın gücüyle tiyatro sahnesinde tarih yazıyoruz
Edirne Gezi Rehberi | Tarih, doğa ve lezzetlerin şehri yeniden keşfedilmeyi bekliyor
Göbeklitepe Roma'da rekor kırdı