Derviş Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Derviş Kime Denir?
Derviş, Farsça kökenli bir sözcüktür. Tarikata üye olan, alçakgönüllü ya da çile çekmeyi benimsemiş olan kimselere derviş denir. İşte derviş TDK sözlük anlamı ile ilgili detaylar ve derviş kelimesiyle ilgili bilinmesi gerekenler...
Derviş Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Derviş, dilimize Farsça dilinden geçmiştir ve köken olarak da Farsça bir kelimedir. Kökenine bakıldığı zaman kelime der-piş kökünden gelir ve anlamı da kapı önü demektir. Bir rivayete göre dilenciler kapıların önüne çok gelirmiş ve bu kişilere de zamanla derviş denmiştir. Fakat derviş kelimesinin birçok farklı anlamı da vardır. Derviş, TDK'ye göre tarikata üye olan ve buraya uygun yaşayan kimse demektir. Çile çekmeyi benimsemiş ve yoksulluğu kabullenmiş kimselere de derviş denir.
Derviş Kime Denir?
Türkçeye Farsçadan geçmiş olan derviş kelimesinin birden fazla anlamı vardır. Derviş, ilk anlamı ile tarikata üye ve tarikat kurallarına uygun yaşayan kimse demektir. Yoksulluğu kabul etmiş, alçak gönüllü ve her şeyi hoş görü ile karşılayan kişilere de derviş denmektedir. Bir tarikata bağlı olan, sufiyane bir hayat yaşayan kişilere derviş denmesi doğrudur.
Derviş İle İlgili Örnek Cümleler
Sen derviş olmayı o kadar kolay mı sanıyorsun?
Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum unutturma da bunu bir dervişe danışalım.
Senin derviş olarak bize dua etmen belki de en hayırlısı olur.
Rüyasında aksakallı bir derviş görünce onu gelip bana anlattı.
Derviş Olmanın Şartları Nelerdir?
Bir kişinin derviş olması için ilk olarak İslam'ın emir ve yasaklarına tam anlamı ile bağlı olması ve uyması gerekmektedir. Ümmet kaygısı içinde olmak ve gerektiği zaman bu uğurda canını feda edebilecek olmak da şartlar arasındadır. Dervişler söz konusu din ve Allah (CC) olunca direkt olarak kendini öne atan kişilerdir. Bu kişiler ayrıca cömert ve şefkatli olmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...
Yıldırım Yanılmaz kimdir, kaç yaşında, neden öldü?