Cemal Süreya Sözleri… Cemal Süreya'nın En Çok Bilinen Şiirleri
İkinci Yeni Akımının öncülerinden biri olan Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da doğdu. Erken yaşta edebiyata ilgi duyan Cemal Süreya, şiir yazmaya başladığında 14 yaşındaydı. İlk şiir kitabı Üvercinka'yı 1958 yılında çıkaran şair, mektup, anlatı, deneme ve söyleşi türünde de birçok eser kaleme aldı.
Cemal Süreya Sözleri
Cemal Süreya, 2. yeni şairleri arasında düz yazı türünde en fazla eser kaleme alan yazarlardan biridir. Düz yazılarını Şapkam Dolu Çiçekle, Güvercin Cuntası ve Günler adlı kitapta toplayan Cemal Süreya2nın en bilinen ve en çok sevilen sözleri şunladır
1- Çoğu şair ve deneme yazarı açıklıktan söz edip duruyor. Açıklık, insanın düşündüğü şeyleri olduğu gibi ortaya koyması mıdır? Bundan mı ibarettir? Sanıyorum ki günümüzde evvela, açıklık teriminin açıklanmasına ihtiyacımız var.
2- Gerçekler çıkalı doğrular azaldı. Tıpkı yalanların ortaya çıkmasından sonra yanlışların azalması gibi.
3- Aydın, her koşulda otoriteyi sorgulayan ve eleştiren kişi olmalıdır. Bir aydının görevi kendi yaktığı ışığı yaymak, genişletmek ve o ışığın geniş kitlelere ulaşmasını sağlamaktır.
4- Dişi aslan dişi erkeğe yalan söylemez. Ama insanın erkeği de kadını da birbirine yalanlar söyler.
5- Folklor şiire düşman derken, halk oyunlarından bahsetmediğimi bilmenizi isterim. Ben geleneksel düşünce yapısından, şiire öcü gözüyle bakan paradigmalardan bahsediyor. Evet, folklor şiire düşmandır. Çünkü şiir, her çağda yenilikçi bir ses olmuştur.
Cemal Süreya'nın En Çok Bilinen Şiirleri
Cemal Süreya bazı şiirlerini sade bir üslupla kaleme almıştır. Genellikle aşk, özlem, ölüm ve ayrılık gibi temaları işleyen şair, bazı şiirlerinde herkesin anlayabileceği duru ve yalın bir dil kullanmıştır. Günlüğüne yazdığı şu dörtlük, bu şiirlere örnek olarak gösterilebilir.
Şimdiye dek düşünmediysen
Bakma içinde ne var
Küçük bir kitaptır yaşamak
Elinde tutmaya yarar
II. Yeni Akımı, sanat için sanat anlayışını benimsemiş, dış dünyaya kapalı, bireyci bir şiir olarak lanse edilse de Cemal Süreya bu çizginin dışında kalmıştır. Usta kalem, yazdığı birçok şiirde toplumsal meseleleri ele almış, sosyolojik tespitlerde bulunmuştur. Örneğin ''Onlar İçin Minibüs Şarkısı'', Cemal Süreya'nın toplumsal gerçekçi bir çizgide yazdığı şiirler arasında yer alır.
''Ulusçudurlar bunun kanıtı olarak viskiyi kâseyle içerler
Ama batılıdırlar da lahmacuna havyar sürecek kadar''
Cemal Süreya, diğer birçok şiirinde olduğu gibi Onlar İçin Birkaç Miniüs Şarkısı adlı şiirinde de ironik bir üslup kullanmıştır. Usta şairin sadece birkaç dizeden oluşan kısa şiirleri de meşhurdur.
''Güzelsin sevgilim
Ama çok yakından.''
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı