hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte Dan Brown'ın 'Cehennem'inin çekildiği çakma Yerebatan Sarnıcı

    İşte Dan Brownın Cehenneminin çekildiği çakma Yerebatan Sarnıcı
    expand
    KAYNAKAA

    İstanbul'un önemli tarihi mekanlarından Yerebatan Sarnıcı, Dan Brown'un aynı adlı romanından uyarlanan "Cehennem/Inferno" filmi ile dünya sinema severlerinin karşısına çıkacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, "Cehennem" yurtdışında 13 Ekim, Türkiye'de 14 Ekim'de vizyona girecek.

    Filmde, Tom Hanks'in canlandırdığı "Robert Langdon" karakterinin aradığı sırrı Yerebatan Sarnıcı'nda bulduğu sahneler yer alıyor. Filmin yüksek aksiyon sahneleri içeren Yerebatan Sarnıcı bölümleri, sarnıcın tarihi dokusuna zarar vermemek için Budapeşte'deki film platosunda birebir kopyası yapılarak çekildi.

    Dan Brown'un aynı adlı romanından uyarlanan filmin Yerebatan Sarnıcı'nın ziyaretçi sayısını artırması bekleniyor.

    Yıllardır pek çok sinema filmine kapılarını açan Yerebatan Sarnıcı daha önce, yönetmenliğini Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe'un yaptığı ve Çanakkale Savaşı'nı anlatan "Son Umut" ve James Bond serisinden "Skyfall" filmlerinde de yer almıştı. 

    20 kilometre boyunca özgürlüğün tadını çıkardı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yerebatan Sarnıcı hakkında

    İstanbul'un kurulduğu tarihi yarımadada, Sultanahmet'te, Ayasofya'nın hemen karşısında ziyaretçilerini bekleyen Yerebatan Sarnıcı, kentin su ihtiyacını karşılamak için Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 542'de yaptırıldı.

    Uzunluğu 140, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan sarnıca, 52 basamaklı taş bir merdivenle iniliyor. Sarnıcın içinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor.

    İşte Dan Brownın Cehenneminin çekildiği çakma Yerebatan Sarnıcı

    Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan ve Roma dönemi heykel sanatının şaheserlerinden kabul edilen iki Medusa başı, sarnıcı ziyaret edenlerin de en çok ilgisini çeken bölümlerinden. Medusa başlarının buraya hangi yapılardan getirildiği ise hala gizemini koruyor.

    Dünyanın dört bir yanından, üç imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul'a gelen turistler, Yerebatan Sarnıcı ziyaret etmeden ayrılmıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow