Bir Araya Nasıl Yazılır? Bir Araya TDK Doğru Yazılışı... Bir Araya Mı Biraraya Mı?
Yazım yanlışları ülkemizde en sık yapılan hatalardan birisidir. Bir metin yazarken veya sınavlarda yazım yanlışları ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Türk Dil Kurumu tarafından kelimelerin doğru bir şekilde yazılışı ve anlamları açıklanmaktadır. Bu kelimelerden birisi de '' bir araya '' kelimesidir. Bu kelimenin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılacağı merak edilen konulardan birisidir.
Bir Araya Nasıl Yazılır?
İki kelimenin yan yana kelimesi ile yeni sözcük veya sözcük öbekleri oluşmaktadır. Bu sözcük öbeklerinin yanlış yazılması bilgi kirliliğini de beraberinde getirmektedir. Bu kelimelerden birisi de '' bir araya '' kelimesidir. Bu kelime bazen bitişik yazılmakta, bazen ise ayrı yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı şu şekildedir:
- Bir araya ( Doğru Yazılışı )
- Biraraya ( Yanlış Yazılışı )
Bir Araya TDK Doğru Yazılışı
Kelimelerin anlamları ile beraber doğru yazılışları Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yazmaktadır. Bu sebeple yazım yanlışlarının yapılmaması için TDK sözlüklerinde kelimelerin doğru yazılışlarına bakmak gerekir. Bir araya kelimesinin anlamı bir yerde toplanmak veya buluşmak anlamına gelmektedir. Bireylerin herhangi bir yerde bir amaç içerisinde toplanması biçiminde de tanımlanmaktadır.
Kelimenin anlamı dışında yazılışını da bilmek gerekir. Bir araya kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bu nedenle '' bir araya '' şeklinde yazılması gerekir. Bitişik yazılması halinde yazım hatası yapılmış olunacaktır.
Bir Araya mı, Biraraya mı?
Bir araya söz öbeği gündelik hayatta çok sık kullanılmaktadır. Metin yazılarında da çok sık karşılaştığımız bu kelime çoğu zaman yanlış yazılmaktadır. Kelimenin doğrusu '' bir araya '' şeklinde ayrı olarak yazılır. Kelimenin doğru ve yanlış yazılışı hakkında örnek cümleler şu şekilde verilmektedir:
- Ne zaman bir araya geleceksiniz? ( Doğru )
- Seninle biraraya gelmek çok isterim ( Yanlış )
- Sizinle bir araya her zaman gelmek isterim. ( Doğru )
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı