hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arafta Kalmak Ne Demek? Araf Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

    Arafta Kalmak Ne Demek Araf Tdk Sözlük Anlamı Nedir
    expand

    Araf kelimesi, Kuran-ı Kerim kökenli bir kelimedir ve günlük hayatımızda kullanılmaktadır. Araf, cennet ile cehennem arasında bir yerdir ve bu dünyada akli dengesi yerinde olmayan kişilerin gideceği bir yerdir. Sözlük anlamı da bu anlama yakındır. Bazı yerlerde Arafta kalanların cehennemi de cenneti de bilen ancak arada kalan kişiler olduğu rivayet edilir. Sonuç olarak arafta kalma deyimi bu ayetten gelmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuran-ı Kerim'de 7. sure olan Araf suresi 206 ayettir. Araf suresi 46. ayette araf yani cennet ile cehennem arasındaki yerden bahsedilmektedir.

     Arafta Kalmak Ne Demek?

     Araf kelimesinin sözlük anlamı arada kalmaktır. Bu kelime Kuran-ı Kerim'de olduğu gibi günlük yaşamda da 'arada kalmak' anlamında kullanılmıştır. İki olay arasında veya iki kişi arasında kalındığı zaman 'arafta kaldım' şeklinde benzetme yapılmaktadır. İki şey arasında tercih yapamayanların yanı sıra iki kişinin anlaşmazlığı sonucunda karar veremeyen kişiler de aynı şekilde bu deyimi kullanmaktadır.

     Araf TDK Sözlük Anlamı Nedir?

     Türk dil kurumu sözlüğünde de araf kelimesi asıl anlamı ile kullanılmaktadır. Sözlükte 'İslam inancına göre cennet ve cehennem arasındaki yer' olarak tanımlanmaktadır. Sözlük anlamı ile gerçek anlamı aynıdır ancak kullanılan yere göre anlamı değişmektedir. TDK sözlüğü ve diğer sözlüklerde anlamı aynı şekilde izah edilmiştir. Arafta kalma deyimi tekil ve çoğul şahıslar için kullanılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Arafta Kalmak İle İlgili Örnekler

     Arada kalındığı zaman 'arafta kaldım' şeklinde benzetme yapılır. Bu kelime ile ilgili örnekler şu şekilde sıralanabilir:

     1- Annem ile eşim anlaşamadığı için arafta kaldım. Bu cümlede annesini ve aynı zamanda eşini razı edemeyen bir kişinin durumu söz konusudur.

     2- Öğretmen ile müdür arasında kalan hademe resmen arafta kaldı. Bu cümlede hademe müdüremi yoksa öğretmene mi uyacağı konusunda kararsız kalmıştır.

     3- Sevdiğim pasta tercihini yaparken arafta kaldım. Bu cümlede pasta tercihi yapma konusunda kararsız kalan bir kişinin durumu söz konusudur.

     4- Elbise alırken hangi renk elbise alacağım konusunda arafta kaldım. Bu cümlede renk tercihi yapamayan bir kişinin kararsız durumu söz konusudur.

     5- Öğrenciler arasındaki tartışmada öğretmen arafta kaldı. Bu cümlede ise tartışan öğrencileri uzlaştıramayan öğretmenin durumu söz konusudur.

     6- Üniversite tercihi yaparken Konya ile Ankara arasında tercih yapamadım. Arafta kaldım. Bu cümlede ise üniversite tercihinde kararsız kalan öğrencinin durumu söz konusudur.

     Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Arada kalındığında veya tercih yapmakta güçlük çekildiği zaman 'arafta kaldım' terimi kullanılmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow