Amfibi Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Amfibi Örnekleri...
Yunancada ''amp" kelimesi iki anlamına gelir. Hibie ise hayat demektir. İki kelimeden oluşan amfibi, birleşik bir isimdir. Çevre ve iklim şartlarına göre hem göllerde ve denizlerde hem de karada yaşayan canlılar amfibi olarak nitelendirilir. Denizde gemi ya da tekne, karada ise araba olarak kullanılabilen motorlu araçlara ise amfibi taşıtlar denir.
Amfibi Nedir?
Fiziksel ve biyolojik özellikleri nedeniyle karada da denizde de yaşamını sürdüren hayvanlara amfibi denir. Amfibi hayvanların en önemli özelliği, vücut ısılarını çevreye ve iklim şartlarına göre ayarlayabilmeleridir. Böylelikle gölden kıyıya çıktıklarında ya da kıyıdan tekrar göle girdiklerinde, vücut ısısı saniyeler içerisinde, bulunulan ortamın sıcaklığına göre ayarlanır.
Amfibi kavramı deniz ve kara ile sınırlıdır. Bu nedenle kuşlar amfibi sınıfında yer almaz.
Sadece "adaptasyon" sürecini başarıyla tamamlayan bazı sürüngenler ve soğukkanlı hayvanlar hem suda hem de karada yaşayabilirler. Bu özellik, onların daha kolay ve hızlı bir şekilde besin bulmalarını sağlar.
Amfibi Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Türk Dil Kurumuna göre amfibi kelimesinin sözlük anlamı iki hayattır. Burada "hayat" ile kastedilen yaşam alanıdır. Çoğu canlının yaşam alanı kara ya da deniz ile sınırlıyken, bazı canlılar hem evrim süreci öyle gerektirdiği hem de türün devamlılığını sağlamak için evrimleşmiştir.
Bunun sonucunda da hem ormanlarda ve kıyılarda hem de sulak arazilerde ve denizlerde yaşayabilen canlı türleri ortaya çıkmıştır.
Sanayi devriminden sonra modern yaşamın ihtiyaçlarını karşılamak için endüstriyel üretimde çeşitliliğe önem verilmiştir. Deniz ve karayolu taşımacılığında kullanılabilen tüm araçlar amfibidir.
Bunun dışında hem denizde hem de karada savaşabilen, bunun için özel eğitim alan askeri birlikler de amfibi olarak nitelendirilir.
Amfibi Örnekleri
1- Kafkas Kurbağası
2- Şeritli Semender
3- Cordylidae (Bir kertenkele türü)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı Padişahları sırası, tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı