Ahmet Ümit'in yeni romanı Kırlangıç Fırtınası geliyor
Polisiye yazarı Ahmet Ümit yeni romanı Kırlangıç Fırtınası'nın müjdesini verdi. Suriyeli göçmenleri ve sorunlarını konu alan Kırlangıç Fırtınası, ilkbahar gibi raflarda olacak. Ümit romanıyla ilgili soruları yanıtlarken "Çocuk tacizcilerini öldüren bir seri katil mi daha tehlikeli yoksa dünya bu haldeyken "aman banane" deyip kendi keyfine bakan insan mı daha tehlikelidir?" dedi.
Edebiyatçı Ahmet Ümit, teve2'de Armağan Çağlayan'ın sunduğu "Hepsi Bugün Oldu" programına katıldı. Çağlayan'ın sorularını yanıtlayan Ümit yeni romanı Kırlangıç Fırtınası'nın konusu ve ne zaman raflarda olacağı hakkında bilgiler verdi.
"Yazarlık bana annemden geçmiş"
Armağan Çağlayan'la sanatın genetik bir miras olup olmadığı konusunda Ahmet Ümit şunları söyledi: "Sanat yetenek ve yaratıcılık işidir. Annem bir terziydi ve hikaye anlatıcıydı. Kadın otururdu ve herkese masallar anlatırdı. 22 yaşına kadar farkına varmadım, ilk hikayemi o yaşta yazdım. Sonra düşününce anlıyorum ki bu genetik bir şey ve annemden geçmiş olabilir, yahut küçük bir çocuksunuz ve anneniz çocuklara bir şeyler anlatıyor. O da bir rol model olmuş olabilir."
Göçmenleri konu alan bir seri katil romanı
Adı Kırlangıç Fırtınası olan yeni romanın ilkbahar veya yaz döneminde raflarda olabileceğini söyleyen Ümit, romanın Suriyeli göçmenlerle ilgili olacağını söyledi. Göçmenlerin başına gelenlerden, yaşadıkları dramlar ve acılardan etkilendiğini söyleyen Ümit, bu romanın bir seri katil romanı olacağını söyledi.
Ümit yeni romanıyla ilgili şunları söyledi: "Çocuk tacizcilerini öldüren bir seri katil mi daha tehlikeli yoksa dünya bu haldeyken "aman banane" deyip kendi keyfine bakan insan mı daha tehlikelidir? İkisi de birbirininden kötü görünse de sıradan faşizm denilen şey tam olarak da seyirci kalmaktır. Ses çıkarmayarak ve var olan duruma razı gelerek kötülüğün büyümesine sebep olunuyor. Suriyelileri anlatan ilk roman olacak. Daha önce göçmenlerle ilgili yazılmış romanlar olsa da Suriyeli mültecilerin durumu gerçekten de oldukça yürek dağlıyor. Suriyeli göçmenler dolayısıyla kimi yurttaşlar işini kaybetti ve bu sebeple de ırkçılık yükselmeye başladı. Çaresizce ölümden kaçıp Türkiye'ye gelen insanlara tepki duyulmaya başlanıyor. Çözüm onlara tepki gösterilmesi değil, Suriye'deki savaşın bir an evvel sonlanması ve Suriyelilerin kendi vatanlarına dönmeleri.
"Vicdanın bittiği bir dönem yaşıyoruz"
Ahmet Ümit, insanlığa dair düşüncelerini de şöyle sıraladı: "İnsanın aslında kendiyle yüzleştiği bir dönemi yaşıyoruz. İnsanı olumlu olarak kullanırız. Bugün 'insan ol’ dediğinde ben korkuyorum. Geçenlerde denk geldiğim bir belgeselde Mars'a yolculuğu anlatıyordu. Başka bir gezegene gidilecek ve bunu başaracağız. O zaman düşündüm, 'Acaba bu iyi bir şey mi?' Bizim türümüz kendisiyle bile başa çıkamazken uzaya, başka canlılara bu yıkıcı kültürle gitmek ne kadar iyi bilmiyorum. Şu haliyle insan olmak ne kadar gurur verici bir şey, bence çok tartışmalı."
"Büyük bir disiplinle yazıyorum"
Romanlarını nasıl oluşturduğu ve çalışma yöntemiyle ilgiliyse şunları söyledi: "Yazmak beni çok mutlu ediyor. Önce konuyu saptıyorum, sonra o konu üzerine derin bir araştırma süreci başlıyor. Örneğin yazdığım roman tarih üzerineyse buna dair araştırma yapıyorum. Son romanım Elveda Güzel Vatanım için ilgili coğrafyalara gidip bir iki yıl kadar araştırma yapıyorum. Konuyla ilgili hem okumalar yapıyorum, hem de bilim insanlarıyla görüşüyorum."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı