6. Mamut Art Project’e 2018 başvuruları başladı
Nisan 2018’de, Akkök Holding sponsorluğunda gerçekleşecek 6. Mamut Art Project’e başvurular başladı. Yılın umut vaat eden sanatçıları için benzersiz bir keşif alanı olan Mamut Art Project’in 2018 jürisi ise; sanatçı Ayşe Erkmen, koleksiyoner Ayşe Umur, eleştirmen ve yazar Evrim Altuğ, Galeri Nev’in kurucusu Haldun Dostoğlu ve küratör Selen Ansen’den oluşuyor.
Akkök Holding sponsorluğunda 4. kez gerçekleşecek ve 26-29 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlenecek 6. Mamut Art Project’e başvurular başladı. Başvuruların 6 Aralık’ta sona ereceği Mamut Art Project’in 2018 jürisi yine alanında tanınmış ve usta isimlerden oluşuyor. Güncel sanatın önde gelen isimlerinden Ayşe Erkmen, koleksiyoner Ayşe Umur, eleştirmen ve ya-zar Evrim Altuğ, Galeri Nev’in kurucusu Haldun Dostoğlu ve küratör Selen Ansen’den oluşan jüri, yılın keşif sanatçılarını ve projelerini seçecek.
Mamut Art Project’in geçen yıl büyük ilgi gören ve Seyhan Musaoğlu ile Simge Burhanoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan Mamut Performans programı bu yıl da yeniliklerle devam edecek ve başvuruları kasım ayında başlayacak.
Mamut keşfediyor
Güncel sanatta yılın umut vadeden sanatçıları için benzersiz bir keşif alanı olmayı başaran Mamut Art Project, sanat kariyerinin başında olan bağımsız yeteneklerin çalışmalarını koleksiyonerler, küratörler, galeriler, kültür-sanat kurumları ve sanatseverlerle buluşturuyor. Bu yıl 19 bin sanatsever tarafından ziyaret edilen Mamut Art Project, gelecek yılda Akkök Holding sponsorluğunda düzenlenecek ve 26-29 Nisan 2018 tarihleri arasında mekân ortağı KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek.
Ayşe Erkmen / Sanatçı
1977 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu. 1993 yılında DAAD Uluslararası Sanatçı Programı (Berliner Künstlerprogramm) ile bir yıllığına Berlin’e giden Ayşe Erkmen, 1998-1999 yılları arasında Kassel Sanat Akademisi’nde Arnold Bode Profesörü, 2000-2007 yılları arasında da Frankfurt Staedelschule’de öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2010 yılından bu yana Münster Kunstakademie’de ders veren Erkmen’in işleri, aralarında 2., 3. ve 13. İstanbul Bienalleri; 54.Venedik Bienali Türkiye Pavyonu; Manifesta 1, Shanghai, Berlin, Gwangju, Sharjah, Limerick, Scape Bienalleri; Folkestone ve Echigo Tsumari Trienalleri’nin de bulunduğu birçok uluslararası sergide gösterildi. Gerçekleştirdiği son sergiler arasında Nara, Japonya’da Saidaji Temple’da Pond to Pool to Pond (2016); Berlin, Akademie der Künste’de Uncertain States (2016); Gent SMAK’ta “A” Sergisi(2016); Austin Contemporary’de Strange Pilgrims (2016); Auckland Art Spa-ce’de, Imaginary Audience Scale (2015); Berlin, Galerie Barbara Weiss’da Fingerspitzgefühl (2015); Paris, Centre Pompidou’da Une Histoire Art, Architecture, Design des Annees 1980 a nos Jo-urs (2014); Londra, Barbican Centre’da Ayşe Erkmen: Intervals (2013); Stockholm, Bonniers Konst-hall’de More than Sound (2012) yer alıyor. Erkmen, Haziran 2017’de Münster Skulptur Projekte (Münster Heykel Projeleri)’de, “On Water” projesiyle yer alıyor. Ayşe Erkmen yaşamını ve çalışma-larını Berlin ve İstanbul’da sürdürmektedir.
Ayşe Umur / Koleksiyoner
1960 yılında İstanbul’da doğan Ayşe Umur, Umur Basım San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi’dir. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi’nde Psikoloji Bölümü’nde 1978 – 1982 yıllarında tamamlamış, Yüksek Lisans Eğitimi’ni 1982 – 1984 yıllarında yine aynı üniversitede ''Sosyal Psikoloji'' üzerine yapmıştır. 1990 yılından başlayarak Umur’un çeşitli departmanlarında görevler üstlenmiş, halen Umur Basım San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Umur Akademi Kurucu Başkanı olarak görev yapmaktadır. BÜMED, SAHA Derneği, Peryön Derneği, Basım Sanayi ve Eğitim Vakfı, İstanbul Sana-yi Odası, Kadın Girişimciler Platformu gibi pek çok sivil toplum kuruluşlarında sosyal roller üstlenmektedir. 2000 yılından beri sanat ile daha yakından ilgilenmeye başlayan koleksiyoner Ayşe Umur, çeşitli etkinlikler, kitap projeleri ve sanat projelerinde yer almıştır. İki yıldır İstanbul Rotary Sanat Yarışması’nda jüri üyeliği yapmaktadır.
Evrim Altuğ / Eleştirmen ve Yazar
MÜGSF Televizyon Bölümü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Bölümü’nde burslu olarak bir süre eğitim aldı; aynı üniversitede Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’na katıldı. 9. Kanal Televizyonu’nda 1998’de stajyer olarak başlayan ve 2000’de bölüm sorumlusu olarak biten sanat muhabirliğini, 2000-2005 yılları arasında Radikal gazetesi Kültür Sanat Servisi’nde sürdürdü, binden fazla yazı, röportaj ve özel haber hazırladı. 12 Eylül 1980 darbesi ile kapatılıp, 2003’te yeniden faaliyete açılan Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği - AICA Türkiye’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Kısa bir süre Açık Radyo’da, Ömer Madra eşliğinde “Açık Gazete”leri okudu. 2003’te, İstanbul Bilgi Üniversitesi 3. Performans Günleri’ne Recycled Performance adlı eleştirel bir çalışmayla katılan Altuğ, çok sayıda sergi kataloğu metni yazdı, söyleşiler gerçekleştirdi; dört yıl boyunca, www.gazetem.net sayfasında yazıları yayımlandı. Mart 2006-07 arasında BirGün gazetesinde kültür-sanat editörü ve muhabiri olarak görev aldı. Newsweek Tür-kiye dergisinin kurucu kadrosunda kültür-sanat alanında çalıştı. Ardından Sabah gazetesine, 2009’a değin, muhabir ve editör sıfatıyla transfer oldu. Henkel Art Award, Pınar Çocuk Resim Yarışması ve Full Art Prize gibi çeşitli sanat ödüllerinde jüri üyeliğinde de bulunan Altuğ, Milliyet Sanat, Sanat Dünyamız dergileri ve Cumhuriyet gazetesi için yazılar yazdı, Cumhuriyet gazetesinin kültür sanat şefliğini ve muhabirliğini yaptı. Halen Art Unlimited, Gazete Duvar ve Artful Living'de yazıyor ve Açık Radyo'da konuk olarak Yolgeçen programına devam ediyor. Altuğ’un ayrıca, “Peki, Galericiler Bu İşe Ne Diyor?” (YKY), “Orası Kamusal Alan” (Siyah Beyaz Galerisi) adlı kitapları bulunmaktadır.
Haldun Dostoğlu / Galeri Nev’in kurucusu
1976’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1976-1984 yılları ara-sında önce Ankara’da, ardından Philadelphia’da mimarlık yaptı. 1984 Mayıs ayında Ankara’da Ali Artun ile birlikte Galeri Nev’i kurdu. 1987 yılında ise Galeri Nev İstanbul’u açtı. Erol Akyavaş, Nejad Devrim, Alev Ebüzziya retrospektif sergileri ile, “Mehmet Güleryüz 25. Sanat Yılı”, “Çağa Koleksiyonu-Günyüzü”, “Gök Kuşağında İki Kuşak – Fahrelnissa Zeid, Nejad Devrim” sergilerinin küratörlüğünü yaptı. Mehmet Güleryüz, Hakkı Anlı, Erol Akyavaş, Canan Tolon, İnci Eviner, Mubin Orhon, Nejad Devrim, Alev Ebüzziya monografik kitapları ile 100’e yakın sanatçı kataloğunun editörlüğünü üstlendi. Bir çok özel koleksiyonun kurulumuna danışmanlık yaptı. 1987-2016 yılları arasında Galeri Nev İstanbul’da 230’a yakın sergi organize etti.
Selen Ansen/ Küratör
Küratör Strasbourg (Fransa) Marc Bloch Üniversitesi’nde Modern Edebiyat ve Görsel Sanatlar ve Sinema bölümlerinde çift yüksek lisansını bitirdikten sonra, aynı üniversitede Sanat Teorisi ve Pratiği dalında Doktora'ya devam etti ve 2001'de mezun oldu. 2001-2009 yılları arasında, Fransa'da ve Belçika'da, başta Ecole Supérieure des Arts Décoratifs (Strasbourg) olmak üzere, çeşitli sanat okullarında Sanat Felsefesi ve Teorisi dalında öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce yüksek lisans programında öğretim görevlisi olmak üzere İstanbul'a döndü. 2015 yılına kadar bu programda ders verdi. Akademik görevimin yanında serbest olarak küratörlük ve yazarlık alanındaki çalışmalarıma devam etti. Küratörlüğünü üstlendiği sergiler arasında; Berlinde de Bruyckere, "Yara" adlı solo sergi (ARTER, 2012), Marc Quinn, "Aklın Uykusu" adlı solo sergi (ARTER, 2014), "It takes two to make an accident", grup sergisi (HISK, Gent, Belçika, 2015), ”Her Düşenin Kanadı Yoktur" adlı grup sergisi (ARTER, 2016) yer almaktadır. Yazar olarak yer aldığı monografiler arasında ise; Peter Buggenhout, "We did it before, we can do it again", Flam-marion Yayınları, Paris, 2014, Ali Kazma, "Subterranean", Filigrannes/Jeu de Paume Yayınları, Fransa, 2017, Peter Buggenhout, "No Shade in Paradise", Walther Koenig Yayınları, Almanya, 2017 yer almaktadır. 2015'ten bu yana ARTER'de küratör olarak çalışıyor.
Başvurular mamutartproject.com’dan gerçekleştiriliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı