6. Boğaziçi Film Festivali 26 Ekim'de başlıyor!
Bu yıl 6. yaşını kutlayacak Boğaziçi Film Festivali, 26 Ekim'de başlıyor. Türkiye ve dünya sinemasının en yeni ve ödüllü örneklerini İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak festival, ulusal ve uluslararası yarışması, yerli sinemacılara özel sunduğu Bosphorus Film Lab desteği ve özel konuklarıyla sinemayla dolu bir hafta yaşatacak. Bent Hamer, Sergei Loznitsa, Paulo Branco gibi usta isimleri İstanbul'da ağırlayacak 6. Boğaziçi Film Festivali'nde 41 ülkeden 90 yönetmenin toplam 88 filmi gösterilecek.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, THY, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nın katkılarıyla ve Medya Sponsoru CNN TÜRK, Kurumsal İş Ortağı TRT, Kurumsal İletişim Ortağı TürkMedya, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı, İletişim Sponsoru TV+'ın destekleriyle düzenlenecek 6. Boğaziçi Film Festivali, 26 Ekim'de başlıyor. 3 Kasım'a dek sürecek festival, Türkiye ve dünya sinemasının en yeni örneklerini ve usta isimlerini İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak.
Festivali "İhtiyar Adam ve Silah" açıyor!
6. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali'nin Açılış Filmi, Oscarlı aktör Robert Redford'un başrolünde olduğu ve şimdiden Oscar kulislerinde adı sıkça anılan "The Old Man & The Gun / İhtiyar Adam ve Silah" olacak ve film, Türkiye'de ilk kez Boğaziçi Film Festivali'nin 26 Ekim Cuma akşamı Grand Pera'da gerçekleşecek açılışında sinemaseverlerle buluşacak.
"Ain't Them Bodies Saints" (2013), "Pete's Dragon" (2016) ve geçen yılın en iyi filmlerinden biri sayılan "A Ghost Story" (2017) ile tanıdığımız David Lowery'nin David Grann'ın 2003 yılında The New Yorker dergisinde yayınlanan makalesinden uyarlayıp yönettiği film, sayısız kere hapisten kaçan ve 70 yaşında son soygununa çıkan Forrest Tucker'ın gerçek yaşam hikâyesinden esinleniyor. Dünya prömiyerini yaptığı Telluride'de eleştirmenlerden tam not alan "Eski Tüfek"in başrollerini Robert Redford, Sissy Spacek ve Lowery'nin fetiş oyuncusu Casey Affleck paylaşırken, usta oyunculara Elisabeth Moss, Tom Waits, Danny Glover ve John David Washington eşlik ediyor.
Dünyanın Sineması burada!
Boğaziçi Film Festivali'nin yılın beklenen filmlerinin Türkiye ve İstanbul galalarına ev sahipliği yapan Dünya Sineması bölümünde ayrıca; Mısırlı A.B. Shawky'nin ilk uzun metraj filmi de olan ve bu yıl Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan "Yomeddine / Karar Anı"; "Feed Me with Your Words" (2012) ile tanıdığımız Sloven yönetmen Martin Turk'ün yazıp yönettiği ve dünya prömiyerini Saraybosna'da yapan "A Good Day's Work / Kısa Günün Kârı", Yönetmenlerin Dört Günü bölümünde yarıştığı Cannes'da Hollywood Reporter tarafından "Festivalin gizli hazinesi" olarak ilan edilen ve sürükleyici görüntüleriyle seyircide adeta Zen etkisi yaratan Zhang Ming filmi "The Pluto Moment / Plüton Serüveni" ve Romen sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Radu Jude'un Karlovy Vary'de En İyi Film seçilen son filmi "I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians / Tarihe Barbarlar Olarak Geçsek Ne Olur Sanki!" de gösterilecek.
Dünya Sineması bölümünün heyecan uyandıran filmlerinden biri de, dünya prömiyerini Toronto Film Festivali'nde gerçekleştiren ve Oscar kulislerinde özellikle oyuncuların şansının yüksek oluşuyla çokça konuşulan "Beautiful Boy" olacak. Yapımcılığını Brad Pitt'in üstlendiği, yönetmen koltuğuna ise "The Broken Circle Breakdown" (2012), "The Misfortunates" (2009) ve "Belgica (2016) filmlerinin yönetmeni Felix Van Groeningen'in oturduğu drama, uyuşturucu bağımlısı oğluyla yüzleşen bir babanın gerçekte de yaşanmış hikâyesini anlatıyor. 2008 yılında yayınlanan "Beautiful Boy: A Father's Journey Through His Son's Addiction" adlı kitaptan uyarlanan "Beautiful Boy", Steve Carell'ın ve geçen yıl "Call Me By Your Name" (2017) ile büyük bir başarı kazanan Timothée Chalamet'nin Altın Küre'yi ve Oscar'ı hak eden performanslarına tanık olmak isteyenleri bekliyor.
Ulusal sinemaya para ödülü!
Boğaziçi Film Festivali'nin ulusal ve uluslararası yarışmaları bir kez daha son bir yılın en iyilerini bir araya getiren özel seçkisiyle İstanbul'da yarışma heyecanı yaşatacak. Yılın en iyi yerli yapımlarını özel bir seçkide buluşturan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda bir film 100.000 TL değerindeki Büyük Ödül'e ulaşırken, Ulusal Kısa Kurmaca ve Belgesel Film Yarışması'nda 18 film toplam 50.000 TL değerindeki ödüller için yarışacak.
Jüri başkanı Serdar Akar
90'ların kült filmlerinden "Gemide"nin yönetmeni, "Laleli'de Bir Azize"nin yazarı olarak tanıdığımız, ardından çektiği "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar", "Maruf", "Barda" filmleriyle bir çok ödül toplamış Serdar Akar'ın başkanı olduğu ve "Kırık Kanatlar", "Ömre Bedel", "Kaçak", "Umuda Kelepçe Vurulmaz" gibi televizyon dizilerinin ve "Sen Ne Dilersen", "Türkan", "Nokta", "Kendime İyi Bak" filmlerinin oyuncusu Begüm Birgören, "Her Şey Aşktan", "Acı Tatlı Ekşi"nin yanı sıra, geçen yıl Boğaziçi Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü kazanmış "Misafir" filmlerinin yönetmeni Andaç Haznedaroğlu, "Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi" adlı televizyon dizisinin ve "Behzat Ç. Ankara Yanıyor" filminin senaristi Ercan Mehmet Erdem ile "Gemide", "Gönderilmemiş Mektuplar" ve "Anlat İstanbul" filmlerinin görüntü yönetmeni Mehmet Aksın'dan oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi yılın en iyi yerli filmini seçecek.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda En İyi Film seçilen yapım 100.000 TL değerindeki Büyük Ödül'ü alırken, "En İyi Yönetmen", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Senaryo", "En İyi Görüntü Yönetmeni" ve "En İyi Kurgu" dallarında da para ödülleri verilecek.
İlk kez Boğaziçi'nde
Festivalde bu yıl 10 film jüri karşısına çıkacak ve Banu Sıvacı'nın "Güvercin", Burak Çevik'in "Tuzdan Kaide", Cafer Özgül'ün "Sükut Evi", Mahmut Fazıl Coşkun'un "Anons", Murat Düzgünoğlu'nun "Halef", Özkan Çelik'in "Babamın Kemikleri", Ramin Matin'in "Son Çıkış", Sefa Öztürk'ün "Güven", Semir Aslanyürek'in "Kaos" ve Vuslat Saraçoğlu'nun "Borç" adlı filmleri yarışacak.
Cafer Özgül'ün "Sükut Evi" adlı filmi dünya prömiyerini festival kapsamında yaparken, Ramin Matin'in Tokyo Uluslararası Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptığı filmi "Son Çıkış", Türkiye'de ilk kez Boğaziçi Film Festivali'nde gösterilecek. Yarışmada ayrıca, "Anons", "Babamın Kemikleri", "Güven" ve "Kaos" da İstanbul prömiyerlerini festivalde yapıyor olacak.
Bağımsız sinemaya destek
Festivalin bu yılki yeniliklerinden biri de Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından verilecek FİYAB Yapımcı Ödülü olacak. Metin Tunçtürk, Nazif Tunç ve Sinan Sertel'den oluşan jüri, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alan, ilk ya da ikinci filmini çekmiş yapımcıları değerlendirecek ve 10.000 TL değerindeki FİYAB Yapımcı Ödülü'nü verecek. Zor koşullarda film yapma becerisi gösteren, bütçesinden çekimine filmin tüm süreçlerini başarıyla yürüten bir yapımcının kazanacağı ödül, bağımsız sinemaya destek olmayı amaçlıyor.
En iyi kısaları onlar seçecek
Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması'nın filmlerini, Berlin Forum'da dünya prömiyerini yaptığı, ilk uzunu da olan "Rifle" ile geçen yıl Boğaziçi Film Festivali'nde En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'nü kazanmış Brezilyalı bağımsız yönetmen Davi Pretto, "Çırak", "In The Same Garden", "Emekli" gibi ödüllü filmlerin yönetmeni Enes Erbay ve Okan Üniversitesi Sinema-TV Bölümü Başkanı ve SİYAD üyesi sinema yazarı Murat Tırpan değerlendirirken; Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması'nın jüri üyeliğini ise, "I Theo", "Leitmotif" kısaların ve San Francisco, Saraybosna film festivallerinde en iyi belgesel seçilmiş "City of the Sun"ın Gürcü yönetmeni Rati Oneli, Türkiye'nin ilk moda belgeseli olan "Modanın 100 Yılı" ve savaş mağduru çocukların barış isteğini anlatan "Dileğim Barış Olsun" belgesellerinin yönetmeni Kıvılcım Akay ve "No Sochi!", "Beyrut'a Gittiğimi Anneme Söylemeyin", "Benim Ali Sami Yen'im", "Lady Muhtar" belgeselleriyle tanıdığımız yönetmen Didem Şahin yürütecek.
Boğaziçi Film Festivali'nin kısa film yarışmasında ise kurmaca dalında 10, belgesel dalında ise 8 film yarışacak. Kurmaca dalında bir film 10.000 TL değerindeki En İyi Ulusal Kısa Kurmaca Film Ödülü'nü, belgesel dalında bir film de yine 10.000 TL değerindeki En İyi Ulusal Kısa Belgesel Ödülü'nü kazanacak. Ayrıca festivalde yarışan kısa filmlerden birine de 25.000 TL değerindeki Ahmet Uluçay Büyük Ödülü, bir filme de 5.000 TL para ödüllü İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü verilecek.
Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması'nda Batuhan Köksal'ın "Fabrika", Deniz Telek'in "Gümüş", Gökçe Erdem'in "Titanyum", Metehan Şereflioğlu'nun "Her Şey Yolunda", Murat Çetinkaya'nın "Sonsuz", Murathan Özbek'in "Bitmiş Aşklar Müzesi", Numan Ayaz'ın "Mavi Yarın", Serkan Fakılı'nın "Kaset", Sezen Kayhan'ın "İmparatorlukta Zor Bir Gün" ve Yiğit Evgar'ın "Balık Kraker" adlı filmleri yarışırken; Ulusal Kısa Belgesel Yarışması'nda ise, Batuhan Kurt'un "Kurbağa Avcıları", Ceyhun Yılmaz Ket'in "Denizden Gelen", Ege Şirin'in "Sarıcakız", Esra Yıldırım'ın "Çalıkuşu", Hüseyin Baki Karataş'ın "Salı", Nesli Özalp'in "Dönüş", Şenol Çöm'ün "Ömürlük Göç" ve Zeynep Südinç'in "Peki Şimdi Nereye" adlı kısa belgeselleri jüri önüne çıkacak.
Uluslararası yarışma filmleri Türkiye'de ilk kez!
Bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'ndaki filmler Türkiye prömiyelerini Boğaziçi Film Festivali'nde yapacak. Arjantin, Çin, Filistin, Güney Afrika, İran, İzlanda, Kazakistan, Kosova ve Slovenya'dan toplam 10 filmin yer alacağı yarışmanın jüri başkanlığını ise, geçen yıl aynı yarışmada "Malaria" adlı filmle Büyük Ödül'ü kazanan, "Mosafere jonub" (1997), "Nafas-e amigh" (2003), "Darband" (2013) filmleriyle İran sinemasının önde gelen yönetmenlerinden birine dönüşmüş Parviz Shahbazi yapacak. Jüride ayrıca, "Aşk Tesadüfleri Sever", "Gergedan Mevsimi", "Kelebeğin Rüyası" filmleriyle tanıdığımız ve en son Ben Kingsley ve Theo James'le başrolleri paylaştığı 'Komplo' adlı filmde izlediğimiz oyuncu Belçim Bilgin, Milcho Manchevski filmi "Before the Rain" ile aday olduğu Oscar'a "No Man's Land" ile ulaşan, Tom Tykwer'in yönettiği, Krzysztof Kieslowski'nin yazdığı üçlemenin ilk halkası da olan "Heaven" başta olmak üzere, "Foxtrot", "The Lunchbox" gibi uluslararası alanda büyük ses getiren bir çok projeyi hayata geçirmiş Fransız yapımcı Marc Baschet, Güney Afrika - Durban Film Festivali'nin Artistik Direktörü Chipo Zhou, aralarında Sarah Polley, Min Sook Lee, Fredrik Gertten, Vikram Jayanti, Angad Bhalla'nın olduğu bir çok önemli bağımsız sinemacıyla 60'dan fazla projeye imza atmış, en son Emmy ödüllü "Making a Murderer"da çalışmış Kanadalı görüntü yönetmeni Iris Ng yer alacak.
Yarışmada bir film 50.000 TL değerindeki Büyük Ödül'ü alırken; bir yönetmen de 15.000 TL değerinde En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanacak. Ayrıca, 10 biner TL değerindeki En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ve Jüri Özel Ödülü de festivalin Kapanış Gecesi'nde sahiplerini bulacak.
Yeni yönetmenleri keşfetme vakti
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda, Cannes'dan Toronto'ya, Venedik'ten Sundance'e, dünyanın en önemli film festivallerinde övgülerle ve ödüllerle karşılanmış filmler yarışacak.
Jüri önüne çıkacak filmler arasında, Kazak yönetmen Adilkhan Yerzhanov'un eleştirmenlerce Takeshi Kitano'nun ilk dönem filmleriyle karşılaştırılan ve bu yıl Cannes'ın Belirli Bir Bakış bölümünde yarışan filmi "The Gentle Indifference Of The World / Dünyanın Nazik Kayıtsızlığı", ilk filmi "Frontier Blues" (2009) ile sinemaseverlerin radarına girmiş İranlı yönetmen Babak Jalali'nin Berlinale'nin Forum bölümünde görücüye çıkan son filmi "Land / Memleket", 2004'te çektiği "Jargo"dan (2004) 14 yıl sonra yeni bir filmle sinemaya dönen İzlandalı Maria Solrun'un gerçek bir hkâyeden yola çıkarak yazıp yönettiği, Berlinale'nin Generation 14plus bölümünde yarışan ve Kitzbuehel Film Festivali'nde de En İyi Film seçilen draması "Adam", Sloven yönetmen Olmo Omerzu'nun Karlovy Vary'de En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan büyüme ve yol filmi "Winter Flies / Kış Sinekleri", Asghar Farhadi filmleri "About Elly" (2009) ve "A Separation"daki (2011) performanslarıyla tanıdığımız İranlı oyuncu Payman Maadi'nin ikinci yönetmenlik denemesi "Bomb: A Love Story / Bomba: Bir Aşk Hikâyesi" yer alıyor.
Festivalin yarışmalı bölümünde ilk filmler de özellikle dikkat çekiyor. Çinli yönetmen Sheng Qiu'nin Locarno'nun Günümüz Sinemacıları bölümünde yarışan, bir grup banliyölü çocuğun büyüme hikâyesini eğlenceli, absürt ve Kafkaesk bir dille anlatan filmi "Suburban Birds / Banliyö Kuşları"; Filistinli yönetmen Bassam Jarbawi'nin dünya galasını yaptığı Venedik'te eleştirmenlerden övgüler alan ve 15 yılını İsrail hapishanesinde geçirdikten sonra evine dönen Filistinli bir adamın etkileyici hikâyesini konu alan filmi "Screwdriver / Tornavida"; "Beyond the Rainbow" (2008) adlı belgeseliyle ödüller toplamış Kosovalı yönetmen Ismet Sijarina'nın 90'ların başında Yugoslavya Federasyonu'nun parçalanma sürecindeki Kosova'da yaşananları anlatan ve San Sebastián'da yarışan, Zürih'te de Seyirci Ödülü'nü kazanan filmi "Cold November / Kasım Soğuğu"; Güney Afrikalı Jahmil X.T. Qubeka'nın Londra ve Toronto film festivallerinde gösterilmiş, Güney Afrika'da halk kahramanlığı statüsüne ulaşan kötü şöhretli bir kanun kaçağının gerçek hikâyesini Western türünde bir destanla anlattığı filmi "Sew the Winter to My Skin / Tenime İşleyen Kış", Arjantin sinemasının en önemli kadın oyuncularından Valeria Bertuccelli'nin Fabiana Tiscornia ile birlikte yönettiği, ayrıca başrolünde de oynadığı, Sundance'in Dünya Yarışması bölümünden Jüri Özel Ödülü kazanmış "The Queen Of Fear / Korku Kraliçesi", yeni yönetmenleri keşfetmek isteyen sinemaseverleri bekliyor.
Dünyanın kısa filmine 20 bin TL ödül!
Boğaziçi Film Festivali'nin uluslararası kısa film yarışmasında ise, kurmaca dalında bir film 10.000 TL değerindeki En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film Ödülü'nü, belgesel dalında bir film de yine 10.000 TL değerindeki En İyi Uluslararası Kısa Belgesel Film Ödülü'nü kazanacak.
En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film Yarışması'nda, ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, İsviçre, Kolombiya, Macaristan ve Yunanistan'dan toplam 10 film bulunuyor. Charles Williams'ın "All These Creatures / İçimizdeki Canlılar", Dinko Draganovic'in "Royal Blue", Edison Sanchez'in "Yover", Eirini Vianelli'nin "Icebergs", István Kovács'ın "A Siege", João Viana'nın "Madness", Jon Frickey'nin "Neko No Hi", Wei Shujun'un "On the Border", Thanasis Neofotistos'un "Patision Avenue" ve Zoel Aeschbacher'in "Bonobo" adlı kısa filmleri En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film Ödülü için yarışacak.
En İyi Uluslararası Kısa Belgesel Film Yarışması'nda ise Belçika, Çin, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İran, Lübnan, Macaristan ve Yunanistan'dan toplam 8 film yarışıyor. Belgesel film tutkunlarının kaçırmaması gereken yarışma seçkisinde; Corina Schwingruber Ili?'in "All Inclusive", Jamyang Wangchuk'un "The Open Door", Juanita Onzaga'nın "Our Song To War", Khaled Abdulwahed'in "The Daytime Is Not For Me", Nuruzzaman Khan'ın "Men With No Name", Monika Kotecka ve Karolina Poryzala'nın "Volte", Saodat Ismailova'nın "The Haunted" ve Yu Araki ile Daniel Jacoby'nin "Mountain Plain Mountain" adlı kısa belgeselleri bulunuyor.
Retrospektif: Sergei Loznitsa
Festival bu yıl Onur Ödülü'nü iki usta yönetmene verecek. Bunlardan ilki, geleneksel tarih anlayışını ters yüz eden bakışı ve seyirciyi rahatsız etmekten çekinmeyen tavizsiz duruşuyla tanınan ve belgesel sinemanın yaşayan en büyük ustalarından biri sayılan Ukraynalı auteur Sergei Loznitsa olacak. Loznitsa, 26 Ekim Cuma günü Grand Pera'da gerçekleşecek açılış gecesinde ödülünü alırken, 28 Ekim Pazar günü de Soho House İstanbul'da festivale özel bir master class verecek.
6. Boğaziçi Film Festivali'nde Sergei Loznitsa'nın üçü Türkiye prömiyeri olmak üzere dört filmi gösterilecek. Bu yıl Belirli Bir Bakış bölümünden En İyi Yönetmen Ödülü ile dönen, Donbass Savaşı'nı konu alan kara mizah türündeki "Donbass"ın yanı sıra Loznitsa'nın 1930'lar Stalin Rusya'sını bugüne dek yayınlanmamış fotoğraflar ve görüntüler eşliğinde anlatarak gerçekliğin sunumunu ve algılanışını sorgulayan "Process (The Trial)" ve Berlin'de yaşayan eski Sovyet ülkesi vatandaşlarının Kızıl Ordu'nun Nazilere karşı kazandığı Zafer Günü olan 9 Mayıs'taki kutlamaları üzerinden anma ritüellerimizi sorgulayan gözlemci belgeseli "Victory Day", Türkiye'de ilk kez festival kapsamında gösterilecek. Bölümde ayrıca, Loznitsa'nın geçen yıl Cannes'da Altın Palmiye için yarışan ve rahatsız edici bir Doğu Avrupa portresi çizen filmi "A Gentle Creature / Uysal Bir Ruh" da vizyonda kaçıranlar için, yönetmenin de katılımıyla sinemaseverlerle buluşacak.
Retrospektif: Bent Hamer
Festivalin bir diğer Onur Ödülü, Norveçli yönetmen Bent Hamer'a kapanış gecesinde verilecek. Melankolik, içten ve eğlenceli filmleriyle Türkiye'de de çok sayıda takipçisi olan, özgün yazarlığı, çarpıcı kamera tasarımları, hicivli mizahı, detaylardan yarattığı absürt anlatımıyla İskandinav sinemasının en önemli temsilcilerinden biri sayılan Hamer, 2 Kasım Cuma günü Soho House İstanbul'da festivale özel bir master class verecek.
6. Boğaziçi Film Festivali'nde Bent Hamer'ın üç filmi gösterilecek. Eleştirmenlerce yönetmenin filmografisinin en iyisi sayılan, Amanda Ödülleri'nde En İyi Film, São Paulo, Kopenhag festivallerinden de En İyi Yönetmen dallarında ödüller alan ve Norveç'in 2004'teki Oscar adayı da olan "Kitchen Stories / Mutfak Hikâyeleri" (2003), Charles Bukowski'nin aynı adlı romanından uyarlanan ve Matt Dillon, Lili Taylor ve Marisa Tomei'den oluşan kadrosuyla romanı kadar kültleşen "Factotum" ile Cannes'da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yarışan ve başrolündeki köpek oyuncuya Köpek Palmiye Ödülü'nü getiren kara komedi "O'Horten" (2007), Hamer'ın filmlerini yıllar sonra bir kez daha büyük perdede izlemek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat olacak.
Bi Dünya Belgesel: Çağımızın tanığı filmler
Yılın en iyi belgesellerinden özel bir seçkiyi bir araya getiren Bi Dünya Belgesel bölümünde çağımıza tanıklık eden 5 film gösterilecek. Elizabeth Mirzaei ve Gulistan Mirzaei'nin prömiyerini yaptığı CPH:DOX'tan F:ACT Ödülü ile dönen ve Afganlı bir kadının uyuşturucuyla mücadelesini izleyen filmleri "Laila At The Bridge / Leyla'nın Köprüsü", Christian Frei ve Maxim Arbugaev'in birlikte yönettiği, Sundance'in Dünya Sineması bölümünde belgesel dalında En İyi Sinematografi Ödülü'nü, Moskova'dan da Seyirci Ödülü'nü kazanmış "Genesis 2.0 / Mamutların Peşinde", Avusturyalı yönetmenler Florian Weigensamer ve Christian Krönes'in Gana'da binlerce insanın çalıştığı bir elektronik çöplükte yaşananlardan yola çıkarak zamansız bir kıyamet tablosu çizdikleri etkileyici belgeselleri "Welcome To Sodom / Sodom'a Hoş Geldiniz", Nathaniel Kahn'ın Sundance, Philadelphia, CPH:DOX film festivallerinde yarışan ve Jeff Koons, Gerhard Richter, Njideka Akunyili Crosby, Larry Poons gibi dünyaca ünlü güncel sanatçıların da konuk olduğu filmi "The Price Of Everything / Her Şeyin Fiyatı Vardır" ve Tommy Pallotta ve Femke Wolting'in SXSW, Hot Docs gib festivallerde gösterilmiş, "Yapay Zeka, insanlığı devre dışı bırakacak mı?" sorusunun peşine düşen filmleri "More Human Than Human / İnsandan Daha İnsan", türün tutkunlarının kaçırmaması gereken belgeseller.
Uzun Yürüyüş: Mülteci sorunu beyazperdede
Boğaziçi Film Festivali'nin geçen yıl başlattığı ve 21. yüzyılın en önemli sorunu haline gelen mülteci sorununu sinemada etkileyici bir dille anlatan filmleri buluşturduğu bölümü "Uzun Yürüyüş"te 3 film gösterilecek.
Michel Toesca'nın Fransa-İtalya sınırında yer alan dağlık Roya vadisinde yaşayan ve bu zorlu bölgeden geçmek için tehlikeli bir yolculuktan geçen mültecilere inatla yardım eden çiftçi Cédric Herrou'yu izlediği ve Cannes'da gösterilen belgeseli "To The Four Winds / Dünyanın Tüm Rüzgârları", İsviçreli yönetmen Germinal Roaux'un dünya prömiyerini yaptığı Berlinale'nin Generation 14plus bölümünden En İyi Film Ödülü'nü kazanan ve Etiyopyalı bir kız çocuğun umudunu yitirmeyişinin hikâyesini anlattığı filmi "Fortuna" ve "Caramel" (2007), "Where Do We Go Now?" (2011) filmleriyle yönetmenlikte de rüştünü ispat eden Lübnanlı oyuncu Nadine Labaki'nin ilk gösterimini yaptığı Cannes'da seyirciyi adeta bölen ve modern köleliği gözler önüne serdiği Beyrut'un sokaklarından seyreden herkesi derinden etkileyen hikâyeler anlattığı filmi "Capharnaum", bölümün filmleri olacak.
Animasyon Kısalar: Animasyon tutkunları buraya
Yılın ödüllü animasyonlarını buluşturan Animasyon Kısalar bölümünde bu yıl, 6 film gösterilecek. Delia Hess'in aralarında Locarno, Londra, Varşova'nın da bulunduğu bir çok festivalde gösterilmiş, Avrupa Film Ödülleri'ne aday kısası "Circuit", David Jansen'in Berlinale'nin Kısalar bölümünde yarışan animasyonu "Blau", İranlı Sadeq Javadi'nin Bulgaristan'da düzenlenen Animasyon Dünyası Film Festivali'nde En İyi Film seçilen kısası "The Fox / Tilki", Hırvat yönetmen Siniša Ercegovac'ın "Gone With The Rain", Michelle Kranot ve Uri Kranot'un birlikte yönettiği, Venedik'te En İyi Sanal Gerçeklik Ödülü kazanan kısaları "Nothing Happens" ve Belçikalı yönetmen Sébastien Baillou'nun "Plastic" adlı animasyonu, sinemaseverleri kısa ama fantastik bir yolculuğa çıkaracak.
Bosphorus Film Lab: Yerli sinemaya destek devam ediyor
TRT'nin kurumsal iş ortaklığıyla düzenlenen ve Türkiye sinemasında filmlerin gelişmesine katkı sağlamak, genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi destek oluşturmak amacıyla gerçekleşen Bosphorus Film Lab, uzun metraj kurmaca film projelerinin yapım süreçlerine katkı sunacak. Pitching ve Work in Progress başlıklı iki kategoride seçilen projelerin ekipleri 27-31 Ekim tarihlerinde düzenlenecek atölyelere katılacak ve ortak yapım, pitching ve finansal plan hazırlama konularında projelerini geliştirecekler.
Prodüksiyon ve dağıtım ödülü de var
Bosphorus Film Lab'e bu yıl iki yeni ödül geliyor. Pitching kategorisinde yer alan projeler bu yıl, TRT Ortak Yapım Ödülü'nün yanı sıra 50.000 TL değerinde Digiflame VFX Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü için de yarışacak. Bosphorus Film Lab'in bir diğer ödülü ise Work in Progress kategorisinde verilecek. 25.0000 TL değerindeki T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'nün yanı sıra bir proje de bu yıl ilk kez verilecek CGV Mars Film Dağıtım Ödülü'nün sahibi olacak.
Bu sene Work in Progress kategorisinde yarışacak filmler şöyle:
Aidiyet // Yönetmen: Burak Çevik Yapımcı: Selman Nacar
Biz İki Kişiyiz // Yönetmen: Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu Yapımcı: Aslı Erdem
Ceviz Ağacı // Yönetmen&Yapımcı: Faysal Soysal
Kapan // Yönetmen&Yapımcı: Seyid Çolak
Kovan // Yönetmen: Eylem Kaftan Yapımcı: Canol Balkaya
Omar ve Biz // Yönetmen&Yapımcı: Mehmet Bahadır Er
Pitching kategorisinde yarışacak projeler ise:
Aşı // Yönetmen: Ahmet Küçükkayalı Yapımcı: İnci Oarr
Bir Umut // Yönetmen: Ümit Köreken Yapımcı: Nursen Çetin Köreken
Bir Düş Gördüm // Yönetmen: Murat Çeri Yapımcı: Serkan Önal
Değnekten At // Yönetmen: Korhan Günay, Canan Çelik Yapımcı: Bulut Reyhanoğlu
Eşik // Yönetmen&Yapımcı: Bünyamin Bayansal
Fırtına Kıyısı // Yönetmen: Samiha Khelifa Yılmaz Yapımcı: Samiha Khelifa Yılmaz
Yedinci Ocak // Yönetmen: Haydar Şişman Yapımcı: Ümran Safter
İsimsiz Mektup M.M. // Yönetmen&Yapımcı: Doğancan Aktaş
Rahmet // Yönetmen: Emre Sert, Gözde Yetişkin Yapımcı: Suzan Güverte
Turna Misali // Yönetmen: İffet Eren Danışman Boz Yapımcı: Eyüp Boz
Ustalardan ücretsiz sinema dersleri
6. Boğaziçi Film Festivali'nin Kurumsal İletişim Ortağı TürkMedya ile ortaklaşa düzenlediği ve usta sinemacıları ağırladığı Masterclass Programı'na Bent Hamer ve Sergei Loznitsa'nın yanı sıra Portekizli yapımcı Paulo Branco da konuk oluyor. 70'lerin sonunda başlayan kariyerinde David Cronenberg, Manoel de Oliveira, Wim Wenders, Chantal Akerman, Alain Tanner, Werner Schroeter, Pedro Costa, André Téchiné, Andrzej Zoulawski, Peter Handke, Teresa Villaverde, Michel Piccoli, Valéria Bruni-Tedeschi ve Paul Auster gibi bir çok isimle çalışmış, yalnızca ülkesi Portekiz'in değil dünya sinemasının en önemli yapımcılarından biri sayılan Paulo Branco da festival kapsamında İstanbul'a gelecek ve 2 Kasım Cuma günü Soho House İstanbul'da sinema dersi verecek.
Biletler Mobilet'te!
Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen 6. Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 26 Ekim-3 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek ve gösterimler Atlas, Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında yapılacak. Kısa Film gösterimleri için tüm biletler 5 TL, uzun metraj filmler içinse Tam biletler 12:00 ve 16:00 seansları için 10 TL, 19:00 ve 21:30 seansları için de 15 TL olarak satılacak. Öğrenciler için uzun metraj filmlerin biletleri tüm seanslarda 5 TL olacak. 16 Ekim'de satışa sunulacak festival biletleri ise mobilet.com'da satışa sunulacak.
Boğaziçi Film Festivali'nin etkinlikleri de güçlü!
Cuma günü başlayacak 6. Boğaziçi Film Festivali'nin etkinlikleri de heyecan uyandırıyor. Bent Hamer, Sergei Loznitsa gibi usta sinemacılarla sinema derslerinin yanı sıra, aralarında Mert Fırat, Belçim Bilgin, Ömer Faruk Sorak, Zeynep Atakan'ın da bulunduğu oyuncu, yönetmen ve yapımcılarla gerçekleşecek söyleşiler de sinemaseverlerin ilgisini bekliyor.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, THY, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nın katkılarıyla ve Medya Sponsoru CNN TÜRK, Kurumsal İş Ortağı TRT, Kurumsal İletişim Ortağı TürkMedya, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı, İletişim Sponsoru TV+'ın destekleriyle düzenlenen 6. Boğaziçi Film Festivali, 24 Ekim Cuma günü başlıyor.
Türkiye ve dünya sinemasının en son ve başarılı yapımlarını İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak 6. Boğaziçi Film Festivali'nin etkinlikleri de heyecan uyandırıyor. Sergei Loznitsa, Bent Hamer ve Paulo Branco gibi usta sinemacıların deneyimlerini paylaşacakları master class'ların yanı sıra, aralarında Belçim Bilgin, Mert Fırat, Ömer Faruk Sorak, Zeynep Atakan'ın da bulunduğu oyuncu, yönetmen ve yapımcılarla gerçekleşecek söyleşiler de sinemaseverlerin ilgisini bekliyor.
Boğaziçi Film Festivali'nin etkinlikleri de güçlü!
Yapı Kredi Kültür Sanat, Soho House İstanbul, Akademi Beyoğlu ve Cezayir'de gerçekleşecek olan etkinliklere katılım sınırlı sayıda ve ücretsiz olacak. Başvuruların festivalin web sitesinden yapıldığı 6. Boğaziçi Film Festivali etkinlikleri ise şöyle:
Açılış Töreni
6. Boğaziçi Film Festivali'nin açılış gecesinde Sergei Loznitsa'ya Onur Ödülü verilecek. Ayrıca "Old Man and The Gun" filminin de gösterimi yapılacak.
Tarih: 26 Ekim 2018, cuma saat: 19.30 yer: Grand Pera Emek Sahnesi
Söyleşi: Sinemada Yapım Dağıtım ve İletişim Süreçleri
Moderatör: Emrah Kılıç
Konuşmacılar: Cemil Yavuz (TRT), Serdar Can (CGV Mars), Barış Zavaroğlu (TV+)
Sinema sektörümüzdeki önemli aktörler ile bilgilendirici ve keyifli bir sohbet ederken, bu yıl festival kapsamındaki desteklerinden yola çıkarak sinemamızdaki yapım, dağıtım ve iletişim süreçlerini de konuşacağız.
Tarih: 27 Ekim 2018, cumartesi saat: 17.00 yer: Akademi Beyoğlu
Söyleşi: Oyuncu Yönetimi
Moderatör: İrem Şentürk
Konuşmacılar: Belçim Bilgin, Mert Fırat, Ömer Faruk Sorak
Sinema sektörümüzdeki önemli aktörler ile bilgilendirici ve keyifli bir sohbet ederken, Oyuncu kimdir? Yönetmen ve oyuncu ilişkisi nasıl kurulur? Doğru karakter ve oyuncu performansına nasıl ulaşılır gibi sorulara, Belçim Bilgin, Mert Fırat ve yönetmen Ömer Faruk Sorak ile kendi tecrübeleri üzerinden cevaplar arıyoruz.
Tarih: 28 Ekim 2018, pazar saat: 12.30 yer: Yapı Kredi Kültür Sanat
Masterclass: Sergeı Loznıtsa
Dünya ve Ukrayna Sinemasının önde gelen isimlerinden olan Sergei Loznitsa ile özellikle son filmleri, Donbass, Victory Day ve The Trial üzerine konuşurken, yönetmenin tecrübelerini ve sinemaya dair düşüncelerini de öğrenme fırsatı bulacağız.
Tarih: 28 Ekim 2018, pazar saat: 14.00 yer: Soho House Büyük Salon
Söyleşi: Senaryo Yazımının İlkeleri
Moderatör: Selin Tunç
Konuşmacılar: Massımılıano Nardullı, Giovannı Robbİano, Suzanne Pradel
Senaryo hakkındaki temel ilkelerden başlayarak, senaryo nedir ne değildir? senarist kimdir? Senaryo teknikleri nelerdir gibi konular üzerine uzman isimlerle birlikte sohbet ediyoruz.
Tarih: 29 Ekim 2018, pazartesi saat: 13:00 yer: Cezayir Büyük Salon
Söyleşi: Proje Geliştirme Platformları: Pack & Pitch
Konuşmacılar: Matthıeu Darras (TFL), Hanna Atallah (PLB), Hayet Benkara (BFL)
Proje geliştirme platformları aslında nedir, ne işe yararlar? Projenizi kime, nerede ve nasıl etkili bir şekilde sunabilirsiniz? Bu soruların yanıtlarını Bosphorus Film Lab, Torino Film Lab ve Palestine Film Lab'in temsilcileriyle birlikte arıyoruz.
Tarih: 30 Ekim 2018, salı saat: 13:00 yer: Cezayir Büyük Salon
Söyleşi: Bağımsız Filmler İçin Ortak Yapım Süreçleri
Konuşmacılar: borıslav chouchkov, faruk güven, zeynep atakan
Ortak yapım üzerine temel ve detaylı bilgileri örnekler üzerinden, tecrübeli isimlerden dinliyoruz.
Tarih: 31 Ekim 2018, çarşamba saat: 15:00 yer: Akademi Beyoğlu
Masterclass: Paulo Branco
200 filmin altında imzası bulunan Portekizli yapımcı ve aynı zamanda dağıtımcı olan Paulo Branco, birlikte çalıştığı Wim Wenders, Manoel De Oliveira, Chantel Akerman gibi yönetmenlerle yaptığı filmler üzerinden tecrübelerini bizlerle paylaşacak.
Tarih: 2 Kasım 2018, cuma saat: 13.00 yer: Soho House Büyük Salon
Masterclass: Bent Hamer
Altına imzasını attığı hemen her filmi kült haline gelen, Norveç'li usta Bent Hamer'den kuzey sinemasını, kendi filmlerini ve sinema ile olan ilişkisini dinleyeceğiz.
Tarih: 2 Kasım 2018, cuma saat: 16.00 yer: soho House Büyük Salon
Kapanış ve ödül töreni
6. Boğaziçi Film Festivali'nin ulusal ve uluslararası yarışma ödüllerinin açıklanacağı gecede, Bent Hamer'a Onur Ödülü verilecek.
Tarih: 3 Kasım 2018, cumartesi saat: 19.30 yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı