17 Ağustos depreminin su altındaki izleri gün yüzüne taşındı
Sualtı fotoğrafçısı ve görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan, binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve tüm Türkiye'yi derin yasa boğan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 17. yıldönümünde sıradışı bir projeye imza attı. Yürüttüğü titiz çalışmayla depremin sualtındaki izlerini kamerası ‘Poyraz’ ile görüntüleyen Tahsin Ceylan, eserlerini Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) desteğiyle gün yüzüne taşıdı.
Sanatçının ‘Derinlerdeki Acı’ ismini verdiği 50 fotoğraflık sergisi, depremin yıldönümü olan 17 Ağustos 2016 Çarşamba günü Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Sergi Salonu’nda açıldı.
Açılışa Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahsin Tuğrul, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Genel Sekreteri Süleyman Yağlıtaş, Değirmendere Sualtı Kulübü Başkanı Murat Kulakaç, Kocaeli Sanayi Odası Meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Birkaç saat sonra oradaydı
Aynı zamanda Dünya Afetle Mücadele Örgütü’nün Sualtı Arama Kurtarma Eğitmeni olan Tahsin Ceylan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sadece birkaç saat sonra deprem bölgesine geldiğini ekibi ile birlikte gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti.
Bu esnada kamera ile depremin sualtındaki izlerini de sürdüğünü ifade eden Tahsin Ceylan, National Geographic ve Discovery Channel’ın depremi tüm dünyaya bu görüntülerle duyurduğunu söyledi.
"Denizin altında evler, arabalar vardı"
Arama-kurtarma çalışmalarında çok sayıda trajik sahneye şahit olduğunu ifade eden Tahsin Ceylan, şunları söyledi:
“Gölcük, Halıdere, Kavaklı sahillerinde denizden çok sayıda cansız beden çıkardık. Denizin altı evler, otomobiller, insanlarla doluydu. Bugün açılışını yaptığımız bu sergiyi, o gün yitirdiğimiz insanların anısına atfediyorum. Dilerim bir daha böyle derin acılar yaşamayız. Bu sergiye destek olan Kocaeli Sanayi Odası’na ve her türlü teknik ekipman desteğini sağlayan DESSAT’a da ayrıca teşekkür ediyorum.”
Fotoğrafları depremden sonra oluşan ve ‘Batıkşehir’ olarak adlandırılan Değirmendere’de çektiğini söyleyen Tahsin Ceylan, bölgenin sualtı müzesi konumunda olduğunu ifade etti.
Kaybolan yaşamların başka canlılara hayat verdiğini dile getiren Ceylan, “Çınar ağaçları depremden bu yana hala dimdik ayakta duruyor. Bölge doğal bir resif konumunda. Canlılığın arttığına şahit oluyoruz” diye konuştu.
İnsanlık artık yeni bir çağın içinde: Gençleşme
Tahsin Ceylan kimdir?
Sualtı sporları ile 1986 yılında tanışan Tahsin Ceylan, 1994 yılında sualtı fotoğrafçılığına, 1997 yılında ise video çekimlerine başladı. Başta ülkemiz karasuları olmak üzere Kızıldeniz, Atlantik Okyanusu, Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu’nda görüntüleme amaçlı sayısız dalış gerçekleştirdi.
Mavi Derinliklerin Gizemi, Sualtından Türkiye, Denizin Ruhu, EngelSizsiniz, Akdenizde Nesli Tehlike Altında Olan Türler, 100.Yılında 100 Fotoğrafla Sualtından Çanakkale adlarını verdiği on üç farklı kişisel fotoğraf sergisi bulunuyor.
Denizatı, Akdeniz Foku ve köpekbalıklarının ülkemiz denizlerindeki ilk çekimlerini gerçekleştiren Tahsin Ceylan’ın fotoğraf ve video dalında 100’ü aşkın ulusal ve uluslararası ödülü bulunmaktadır.
Kaş’ta görüntülediği denizatı ‘Princess’ ile 2005’te katıldığı Seahorses of the World (ABD) yarışmasında Jüri Özel Ödülü almıştır. ‘Princess’ dünyanın kaydedilmiş en iyi on denizatı fotoğrafından biri olarak 2007 yılında Londra’da sergilenmiştir.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği IUCN (International Union for Conservation of Nature tarafından 2011 yılında yayınlanan ‘Akdeniz Balıkları Kırmızı Listesi’ kitabı ile 2010 yılında WWF’in koordinatörlüğü’nde hazırlanan, 6 ülkede 6 dilde basılan ‘Karadeniz Eğitim Kutusu’nun sualtı fotoğrafları yine Tahsin Ceylan’a aittir.
Karadeniz Eğitim Kutusu BM tarafından dünyanın en iyi 11 uygulamasından biri seçilmiştir. Türkiye’nin sualtı tanıtım filmi ‘LIFE IN THE SEAS AND COASTS OF TURKEY’ yine uluslararası fotoğraf sanatçısı Tahsin Ceylan tarafından hazırlandı.
Sanatçının Prof. Dr. Şükran Cirik ile birlikte hazırladığı ‘Denizi Tanıyalım I ve II’, Dr. Bülent Gözcelioğlu ile birlikte hazırladığı ‘Denizlerimizin Sakinleri’ isimli kitapları yayınlandı.
Naviga Yayınları tarafından hazırlanan ‘Yaşayan Deniz’ kitabı ise sanatçının en son yayınlanan eseri. Ceylan’ın ‘Video’nun Kullanım Alanları’ ile ilgili yayınları ise Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ders kitabı olarak okutuluyor.
Tahsin Ceylan halen Dünya Sualtı Konfederasyonu (CMAS) ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu 3 yıldız dalış ve cankurtarma eğitmeni, Ankara İtfaiyesi ve Özel Harekât Dairesi Sualtı Arama Kurtarma ve Kriminal Eğitmeni, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı ve Donanımlı Dalış Kurulu Üyesi, PADI (Professional Association of Diving Instructors), Master Scuba Diver Trainer ve Emergency First Response Instructor’dur.
TRT’de yayınlanan sualtı belgeseli ‘Mavi Tutku’ ile ‘Şahika’nın Mavi Dünyası’ sualtı belgeselinin program danışmanı ve sualtı görüntüleme yönetmeni olan Ceylan, aynı zamanda Türkiye’nin çocuklara yönelik ilk sualtı belgeseli ‘FOZİ’nin de sualtı görüntüleme yönetmeni.
Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Görüntüleme Koordinatörlüğü görevini de yürüten Tahsin Ceylan, Marine Photo, Naviga, Vira, Sahil Güvenlik dergilerinin de yayın kurulu üyesi. Ceylan’ın Hürriyet Gazetesi Seyahat ekinde gezi, ekoloji ve biyoloji konulu makaleleri yayınlanmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı