15. İstanbul Bienali 16 Eylül’de açılıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali, ''İyi Bir Komşu'' temasıyla 16 Eylül’de açılıyor. Küratörlüğünü sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset’in yaptığı Bienal'de 32 ülkeden 56 sanatçının farklı coğrafya ve zaman dilimlerinden hikayeler anlattığı işleri sergileniyor. 30 sanatçının bu Bienal için özel olarak ürettiği yeni eser ise ilk kez İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor.
İstanbul Bienali’nde bu yıl iyi bir komşu teması çerçevesinde ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işler sergileniyor. Bienal, İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi, Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi mekanların yanı sıra Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan Yoğunluk Sanatçı Atölyesi gibi konut özelliği taşıyan sergi alanlarına yayılıyor.
Bu yıl 30. yaşını kutlayan İstanbul Bienali, dünyanın önde gelen dergilerinden ABD merkezli Newsweek tarafından "2017’de uğruna seyahate çıkmaya değecek beş sergiden biri" olarak gösterilmişti.
Contemporary Istanbul 14 Eylül'de başlıyor
Bakanlıktan genç edebiyatçılara ''ilk eser'' desteği
Bir solukta okunacak roman: Çimento
15. İstanbul Bienali Kamusal Programı’nın ücretsiz etkinlikleri
15. İstanbul Bienali süresince kamusal program çerçevesinde farklı alanlardan isimlerin katılımıyla 16 Eylül tarihinden itibaren gerçekleştirilecek ücretsiz etkinliklerle ''İyi Bir Komşu'' başlığı farklı perspektiflerden ele alınıyor. Sanatçı Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünü üstlendiği 15. İstanbul Bienali Kamusal Programı’nın 16 Eylül saat 14:00’te Pera Müzesi’nde gerçekleştirilecek aile kurumunun ötesine geçen aidiyet arayışlarına odaklanan Seçilmiş Aileler başlıklı açılış sempozyumunda Toronto Üniversitesi’nden Sahrzad Mojab kendi deneyiminden yola çıkarak şiddet ve kadın bedeni üzerinden bir göç okuması yaparken, Joseph Massad çok kültürlülüğün liberal tezahürlerini eleştirdiği bir konuşma, Şükrü Argın ise ulusal sınırlar içinde ve dışında çizdiğimiz sınırlardan bahsedeceği bir sunum gerçekleştirecek. 11 Kasım saat 14:00’te İstanbul Modern’de gerçekleşecek Müşterek Kader başlıklı kapanış sempozyumu ise Massimo de Angelis, Stavros Stavrides ve Ayfer Bartu Candan’ın katılımıyla kent ekolojisi ve mekanların ilişkilerimiz üzerindeki etkisine odaklanacak.
Program bu iki başlığın etrafında katılımcıların birlikte düşüneceği, yemek pişireceği, okuyacağı ve müzik yapacağı haftalık etkinliklerle devam edecek. Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlilerinden Ezgi Tuncer göç ve yemek üzerine farklı ülkelerden davetli şeflerin birlikte yemek pişirecekleri ve sohbet edecekleri bir atölye gerçekleştirirken, akademisyen Sezai Ozan Zeybek kent tarihiyle köpeklerin tarihini birlikte okuduğu bir sunumla programa katkı sunuyor. Evrim Hikmet Öğüt’ün düzenlediği atölyede ise İstanbul’un göçmen ve yerleşik müzisyenleri bir araya gelerek doğaçlama bir performans sergiliyor. Çukurcuma Kolektifi ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın, yer aldığı Nejat Eczacıbaşı Binası’nın alt katında oluşturduğu yeni serbest mekanda okuma günleri düzenliyor. Hamiş Suriye Kültür Merkezi ve Goethe-Institute işbirliğiyle düzenlenen atölyede ise çocuklar, Suriyeli genç sanatçıların yardımıyla kendi süper kahramanlarını yaratıyorlar.
15. İstanbul Bienali’nin ön izleme günlerinde çeşitli sanatçı konuşmalarına da yer veriliyor. Fred Wilson Pera Müzesi oditoryumunda 14 Eylül saat 17:00’de aynı müzede sergilenen “Afro Kısmet” isimli tarihsel referanslar taşıyan eseriyle ilgili bir konuşma yapıyor. Mısırlı görsel sanatçı ve araştırmacı Heba Y. Amin ise Galata Rum Okulu’ndaki video eseriyle ilişkilenen “Generalin Leyleği” başlıklı sunum-performansını 15 Eylül’de 18:00’de Pera Müzesi’nin oditoryumunda gerçekleştiriyor. Açılış ve kapanış sempozyumlarıyla sanatçı konuşmalarında simultane çeviri hizmeti sunulacaktır.
15. İstanbul Bienali’nin ayrıntılı Kamusal Programına http://15b.iksv.org/kamusalprogram,
Kamusal Program koordinatörü Zeynep Pekünlü’yle Bienal etkinliklerine dair bir sohbete ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. http://15b.iksv.org/haberler/16
İyi bir komşu afişleri dünyanın farklı şehirlerinde sergileniyor
15. İstanbul Bienali’nin birçok uluslararası kültür kurumunun işbirliğiyle hayata geçirdiği billboard projesi kapsamında İyi Bir Komşu’ya dair farklı sorular, şubat ayından itibaren dünyanın birçok farklı kentindeki billboardlar aracılığıyla sergileniyor. Son olarak ağustos ayında Liverpool Bienali işbirliğiyle İngiltere’de Liverpool ve Manchester, Eylül ayında da Kanada’da Calgary ve İtalya’da Milano şehirlerinde ''İyi Bir Komşu'' afişlerinin sergilenmeye başlamasıyla projenin hayata geçtiği şehir sayısı 20’ye ulaştı. Şu ana kadar İrlanda, Rusya, İngiltere, Güney Kore, Bulgaristan, Avustralya, Slovenya, Amerika Birleşik Devletleri, Bermuda’da sergilenen afişler, şehir sakinlerini “İyi bir komşu korkmadığınız bir yabancı mıdır?” veya “İyi bir komşu sizinle aynı gazeteyi mi okur?” gibi sorular üzerine düşünmeye teşvik ediyor. Proje sanatçı Lukas Wassmann, küratörler Elmgreen & Dragset ve Bienalin grafik tasarımcısı Rubert Symth işbirliğiyle hazırlandı.
Sanatçılarla Bienal hazırlıkları sırasında yapılan röportajlar
15. İstanbul Bienali sanatçılarıyla Bienal hazırlıkları ve Bienal süresince yapılmış ve yapılacak olan özel röportajları 15b.iksv.org adresinden takip edebilirsiniz.
15. İstanbul Bienali ziyaret gün ve saatleri
İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, ARK Kültür, Küçük Mustafa Paşa Hamamı ve Yoğunluk Sanatçı Atölyesi pazartesi günleri hariç her gün 10:00-18:00 arasında açıktır.
Pera Müzesi salı, çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri 10.00’dan 19.00’a kadar, cuma günleri 10:00’dan 22:00’ye kadar, pazar günleri 12:00’den 18:00’e kadar açık, pazartesi günleriyse kapalıdır.
İstanbul Modern perşembe günleri saat 20:00’ye kadar açıktır.
Açılış haftasına özel olarak 18 Eylül Pazartesi günü tüm mekânlar açık olacaktır.
15. İstanbul Bienali bu sene QR kodu ile ücretsiz olarak gezilebilecek.
15. İstanbul Bienali 16 Eylül - 12 Kasım tarihleri arasında tüm mekânlarda ücretsiz olarak gezilebilecek. Ücretsiz davetiye için İKSV internet sitesindeki başvuru formunu dolduran sanatseverlere sergi mekanlarına girişlerini sağlayacak bir QR kodu gönderilecek. Sanatseverler QR kodlu davetiyelerinin bir çıktısını ya da telefon ekranlarındaki dijital QR kodunu mekan girişlerindeki okuyuculara taratarak sergi mekanlarına giriş yapabilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı