1. Anadolu Opera ve Bale Festivali ezber bozacak! Start verilecek il belli oldu...
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin bu yıl İtalya’yı ziyaretçi sayısında geride bırakacağını belirtti ve Türkiye’nin turizm alanındaki güçlü yükselişine vurgu yaptı. Antalya’da düzenlenen Kültür Yolu Festivali’nin kapanış etkinliğinde konuşan Bakan Ersoy, Malatya, Mardin, Manisa ve Kayseri’nin de 2025 itibarıyla bu festivale dahil edileceğini müjdeledi. Ayrıca Haydarpaşa ve Sirkeci projeleri için özel sanat kurumlarına davet gönderildiğini duyurdu. Toplantıda, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de Anadolu’nun farklı şehirlerine yayılacak 1. Anadolu Opera ve Bale Festivali’nin Şırnak’ta başlayacağını açıkladı.
Antalya’daki festival etkinliğinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri’nin büyüyerek devam ettiğini ve Avrupa Festivaller Birliği üyeliğiyle uluslararası bir boyut kazandıklarını belirtti. Festivaller sayesinde, sanat ve kültürü halkla buluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. "Antalya’nın turizm, tarım ve altyapı alanında sahip olduğu tüm güzellikleri daha bilinir kıldık," diyen Bakan Ersoy, kültürel etkinliklerin şehirlerin marka değeri yaratmasına büyük katkı sunduğunu söyledi.
“Filistin’i Unutmadık”
Ersoy, Antalya’da 2 Kasım’da başlayan festivalin 10 Kasım’da sona ereceğini ve çeşitli etkinliklerin halkla buluşacağını açıkladı. Konyaaltı sahnesinde çocuklara yönelik gösteriler, dijital sanat, geleneksel sanatlar, halk müziği ve pop müziğin yer aldığı etkinliklerin yer alacağını belirtti. Ayrıca, Filistin davasına destek amacıyla Karatay Medresesi’nde Naci El Ali’nin Hanzala karakterini konu alan özel bir sergi düzenleneceğini de sözlerine ekledi.
2025’te Dört Yeni Şehir Daha Eklenecek
2025 yılı itibarıyla festivale Malatya, Mardin, Manisa ve Kayseri de eklenecek. Ersoy, Anadolu’nun bu festivale büyük ilgi gösterdiğini, bazı şehirlerde katılımın şehir nüfusunu bile aştığını ifade etti. "Anadolu’daki birçok şehirde esnafa da büyük kazanç sağlanıyor; festival süresince oteller dolup taşıyor ve birçok işletme birkaç aylık gelir elde ediyor" şeklinde konuştu.
Erzurum ve Diyarbakır’ın Büyük İlgisi
Bakan Ersoy, festivale Erzurum ve Diyarbakır’dan gösterilen büyük ilgiden de bahsetti. Diyarbakır’da etkinlik alanının yetersiz kaldığını ve alanın büyütüleceğini açıkladı. Ersoy, Anadolu’nun sanat etkinliklerine yoğun ilgi gösterdiğini ve bu nedenle kalıcı etkinlik alanları oluşturmaya başladıklarını ifade etti.
Gece Turizmi ile Otellerden Çıkış
Kıyı şehirlerinde gece etkinliklerine ağırlık verildiğini belirten Bakan Ersoy, turistlerin sadece gündüz değil, gece de tarihi mekanları görmelerini sağladıklarını belirtti. Efes, Hierapolis ve Side gibi ören yerlerine aydınlatma altyapısı kurduklarını ve bu yeni turizm ürününün büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Sanata Destek İçin Çağrı
İstanbul’da Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına yönelik projeler hakkında da konuşan Bakan Ersoy, bu projelerin AVM veya otel olmayacağını, kültür ve sanat alanlarına dönüştürüleceğini vurguladı. Ersoy, proje için özel sanat kurumlarını iş birliğine davet ettiklerini ve sanatın halkla buluşmasını amaçladıklarını belirtti. 2026’da İstanbul Kültür Yolu Festivali’ne yetiştirilmesi planlanan projelerle ilgili olarak, İstanbul’u dünya çapında bir kültür merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Devlet Opera ve Balesi’nden Anadolu’ya Açılım
Toplantıda Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, 1. Anadolu Opera ve Bale Festivali’nin Aralık ayında Şırnak’ta başlayacağını açıkladı. Sağtürk, bu festivalle Türkiye’nin dört bir yanındaki illere opera ve baleyi ulaştırmayı amaçladıklarını, gençlere sanat sevgisi aşılamayı hedeflediklerini belirtti.
Tiyatro Seyircisi İki Katına Çıktı
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı ise tiyatro seyirci sayısının 1,3 milyondan 2 milyon 250 bine çıktığını söyledi ve "Her yıl 125 yeni oyun sahneliyoruz, hedefimiz bu sayıyı artırmak" dedi. Ayrıca, kadrolu tiyatrocuların asli görevlerine de önem vermesi gerektiğini vurguladı.
Sinemada Dijital Çağla Mücadele
Sinema Genel Müdürü Birol Güven ise dijitalleşmenin sinema sektörüne etkilerinden bahsetti. Güven, gençleri beyaz perdeye çekmek için sinemayı desteklediklerini ifade etti ve “Dijital çağa karşı sinemayı koruyacağız, gençleri sinemayla buluşturacağız” dedi.
Türkiye’nin sanat ve kültürdeki atılımlarıyla ilgili bu açıklamalar, 2026 yılına kadar yeni hedeflerin, projelerin ve festivallerin geniş bir yelpazede hayata geçirileceğini gösteriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı