Ürün İhtisas Borsası geliyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ürün İhtisas Borsası'nı ilerleyen günlerde fiilen hayata geçireceklerini belirterek, "Lisanslı depolara konulacak ürünler karşılığında alınacak elektronik ürün senetleri, Ürün İhtisas Borsası'nda işlem görecek. Özellikle tarım ürünleri ticaretinde spekülasyonlara, birçok suistimallere neden olan bir alanı, daha aktif hale getirmiş olacağız." dedi.
Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığının yeni dönem çalışmaları hakkında bilgi verdi. Hukuki altyapısı hazırlanan Ürün İhtisas Borsası'nı ilerleyen günlerde fiilen hayata geçireceklerini bildiren Tüfenkci, "Türkiye'ye derinliği olan yeni bir borsa kazandırıyoruz. Bakanlık olarak lisanslı depolara son iki yıldır büyük önem veriyoruz. Tarım ürünleri ticaretinde lisanslı depolar çok önemli ve yaygınlaştırılması gerekiyor. Bunlar 5. bölge teşviklerinden yararlanıyor. Lisanslı depolara konulan ürünlerin kira bedelleri hükümet tarafından ödeniyor. Nakliye ücretlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Lisanslı depolara konulacak ürünler karşılığında alınacak elektronik ürün senetleri, kurulacak Ürün İhtisas Borsası'nda işlem görecek." diye konuştu.
Aynen borsadaki hisse işlemleri gibi Ürün İhtisas Borsası'nda da ürün senetlerinin işlem göreceğine işaret eden Tüfenkci, "Borsaya ilişkin şirketin ortaklık yapısında 33 ticaret borsası,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Borsa İstanbul, Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, 3 kamu bankası ve Toprak Mahsulleri Ofisi olacak. Çok güçlü bir borsayı, 100 milyon lira sermayeli borsayı çok yakında yapılacak lansmanla hayata geçiriyoruz. Özellikle tarım ürünleri ticaretinde spekülasyonlara, birçok suistimallere neden olan bir alanı, daha aktif hale getirmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Tüfenkci, bakanlığın, 2018-2022 dönemini kapsayan stratejik planına ilişkin çalışma yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Bakanlığımızın temel amaçlarını ve bunların da alt hedeflerini belirledik. Buna göre, bütünleşik gümrük ve ticaret politikaları geliştirilecek, gümrük işlemlerinin kolay ve güvenli bir şekilde sunulması sağlanacak, ticaret erbabı korunacak, güçlendirilecek, iş ve işlemleri hızlandırılacak. Tüketici güvenliği sağlanacak. Projelerimiz arasında da Konteyner ve Liman Takip Sistemi, Liman Tek Pencere Sistemi, Veri Sözlüğü, Türkiye-Gürcistan e-TIR Pilot Projesi ve Tek Durakta Kontrol Projesi yer alıyor. Bunun yanında, üretici örgütlerinin daha aktif roller üstlenmesi sağlanacak, e-ticaret geliştirilecek."
Taşımacılık yapan esnafa kolaylık
Motorlu taşıyıcılar kooperatiflerinde yer alan ve taşıma yapan esnafın "öz mal" sorunu yaşadığına işaret eden Tüfenkci, artık bu sorunun çözüldüğünü söyledi. Tüfenkci, bu kooperatifler kamu ihalelerine girerken sadece kooperatif adına kayıtlı malların kabul edildiğini dile getirerek, "Üyelerin kendi adlarına kayıtlı olan malları sayılmıyordu. Bununla ilgili dava açmışlardı, biz de bu davayı takip ettik ve kazandık. Motorlu taşıyıcılar kooperatifleri üyelerinin, kendi adlarına olan araçları da artık kooperatifin öz malı sayılacak, ihalelere ona göre girebilecekler. Esnaflar için önemli bir konuydu." diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Memur ve Emekli Maaşları İçin Geri Sayım Başladı: Zam Oranları ve Beklentiler | Son Dakika Haberleri...
MİLLİ PİYANGO YILBAŞI 2025 BİLET FİYATLARI | Çeyrek, yarım, tam Milli Piyango yılbaşı biletleri ne kadar? 600 MİLYON TL 'REKOR' İKRAMİYE!
Yeni Yılla Birlikte Site Aidatları Zammı Da Kapıda!
Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Ne Olacak?
ASGARİ ÜCRET 2025 ZAM SENARYOLARI | Net - brüt 2025'te asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? 7 MİLYON VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR!