Süt piyasasına yönelik iki bakanlık harekete geçti!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son dönemde arz-talep dengesi bozulan ve fiyatları tartışma yaratan çiğ süt piyasasını Ticaret Bakanlığı ile birlikte yakın takibe alarak inceleme başlattıklarını duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son dönemde süt sektörüyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Üreticinin sütünü uygun fiyatla alıp tüketiciye en iyi koşullarda ulaştıran sanayi kuruluşlarıyla ilgili olumsuz bir görüşümüz yok. Ancak fırsatçılık yaparak, durumu kendi çıkarlarına çevirmeye çalışanlara karşı detaylı bir inceleme süreci başlattık" dedi.
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ'yi ziyaret eden Yumaklı, Türkiye'nin yıllık 21,5 milyon ton süt ürettiğini ve bunun yüzde 50'sinin sanayiye gittiğini belirtti. Yumaklı, sanayi tesislerinin daha fazla süt ürünleri üreterek hem iç pazarın ihtiyaçlarını karşılamayı hem de ihracat hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti.
Yumaklı, son dönemde süt sektörüyle ilgili bazı sanayi tesislerinin geçmişe dönük faturaları düzenleyerek üreticinin gelirini düşürme veya fiyatları azaltma yönünde hareket ettiğini tespit ettiklerini açıkladı. Bu durumu Ticaret Bakanlığı ile yakından takip ettiklerini söyleyen Yumaklı, "Üreticinin sütünü uygun fiyatla alan sanayi kuruluşlarıyla ilgili bir sorun yok. Ancak fırsatçılık yaparak, durumu kendi lehlerine çevirmek isteyenler için inceleme başlattık" dedi.
Bakan Yumaklı, artan sıcaklıklar ve yüksek üretim nedeniyle oluşan süt fazlasını regülasyon yoluyla çözmek için günlük yaklaşık 1000 ton sütü piyasadan çekeceklerini ve gerekirse bu miktarı artıracaklarını söyledi. Bu regülasyonun amacının üreticinin elinde ürün kalmamasını sağlamak olduğunu vurgulayan Yumaklı, "Bu durumu kötüye kullanmak isteyenleri uyarıyorum; üreticinin elinden daha ucuza almak için bu durumu suistimal etmeyin" dedi.
Yumaklı, Türkiye'de süt üretiminin sürekli arttığını ve üreticilerin maliyetlerinin üzerine makul bir kar ekleyerek sürdürülebilir ve kaliteli üretim yapmalarını hedeflediklerini ifade etti. Aynı zamanda, sanayinin bu ürünleri kullanarak iç pazarda ihtiyaçları karşılaması ve dış pazarlara açılması gerektiğini belirtti. Yumaklı, "Üreticinin ürünleriyle ilgili fiyat düşüşleri görüyoruz. Ayrıca, üreticiden alınan ürünlerin ödemelerinin perakende kanununa göre 30 gün içinde yapılması gerekirken, bu sürelerin 4-5 ayı bulduğunu da görüyoruz. Her iki bakanlık olarak da bu konuda gereken yaptırımları uygulayacağız" diye ekledi.
Yumaklı, üretimin istikrarlı bir şekilde devam etmesi için hem üreticinin hem de sanayicinin kar etmesinin önemli olduğunu ve tüketicinin uygun fiyata ürün alabilmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yatırımcısını sevindiren haber: Altında rekor üstüne rekor!
KONUT KREDİSİ 2025 OCAK | Faiz kararı öncesi konut kredisinde son durum! 1 milyon TL'nin aylık ödemesi ne kadar oldu?
2025 EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ | Emekli ikramiyesine Ramazan Bayramı'nda ne kadar zam yapılacak? Masada 2 rakam var...
SON DAKİKA EMEKLİ ZAMMI HABERİ | Milyonlarca emeklinin beklediği haber! Zamlı emekli maaşları ve maaş farkları ne zaman yatacak?
2024’ün en çok satan SUV modelleri belli oldu! İşte ilk 5...