hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SICAK GELİŞME | Borsa haftaya sert düşüşle başladı! (5 Ağustos 2024)

    SICAK GELİŞME | Borsa haftaya sert düşüşle başladı (5 Ağustos 2024)
    expand

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya %6,72 oranında bir düşüşle 9.769,69 puandan başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 703,79 puan ve %6,72 azalarak 9.769,69 puana geriledi. Bankacılık endeksi %7,79, holding endeksi ise %5,97 oranında değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, bankacılık sektörü en büyük kaybı yaşadı.

    Cuma günü de düşüş eğiliminde olan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi günü %3,01 azalışla 10.473,47 puandan kapattı.

    Küresel piyasalarda, ABD'deki resesyon endişelerinin artması haftaya büyük bir düşüş baskısı getirdi. Asya piyasalarında bu endişeler nedeniyle Japon borsasında düşüş %13'ü, Güney Kore'de ise %8,5'i aştı.

    Analistler, yurt içinde enflasyon verilerinin, yurt dışında ise Avrupa ve ABD'de açıklanacak hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile Avro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Sentix yatırımcı güven endeksinin takip edileceğini belirtti. Teknik olarak, BIST 100 endeksinde 10.450 ve 10.400 puan seviyeleri destek, 10.700 puan ise direnç olarak izlenecek.

    AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) %3,51 oranında artacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay %71,60 olan yıllık enflasyonun %62,23'e düşmesi öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açılışta BIST 100 endeksindeki kayıpların %5'i aşması nedeniyle endekse bağlı devre kesici sistemi devreye girdi.

    BORSA İSTANBUL'DAN KAP AÇIKLAMASI

    Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

    Açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Saat 09:55:22 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'ndaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur. Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikaları ve emtia sertifikalarında saat 10:20:00'de tek fiyat emir toplama, 10:25'te eşleştirme yapılacak ve 10:30'dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10:20'de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 10:30'dan itibaren seans normal akışı ile devam edecektir. Varant, sertifika, BYF ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler 10:30'dan itibaren sürekli işlem ile başlayacaktır. VİOP'taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Repo Pazarı'nda işlemler saat 10:30'da yeniden başlayacaktır. Emir toplama süreci, belirtilen saatten sonra 30 saniye içerisinde rastlantısal olarak kesilmektedir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının oluşmasıyla tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.​​​

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow