hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kartalkaya faciasında yeni gelişme

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu, dava dosyasına girdi. Çok çarpıcı başlıkların yer aldığı o raporda en dikkat çeken madde ise, "ayrıcalıklı misafirler" ve "ihmal" iddialarıydı. 189 sayfalık raporun detayları haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alınmayan önlemler, donanımsız personeller, ihmal zincirleri ve hatalı öncelikler.

    Kartalkaya faciasının her detayı, bilirkişi raporunda satır satır yer aldı.

    21 Ocak gecesi Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’den yükselen alevler, 36’sı çocuk, 78 kişinin ölümüne neden oldu.

    Facianın ardından görevlendirilen bilirkişiler, o geceye ait her bir görüntüyü saniye saniye izledi. HTS kayıtları tek tek incelendi.

    Raporda en çok dikkat çeken başlıklardan biri, faciadan sağ kurtulanların da iddia ettiği gibi otel yönetimi ve yakınlarının herkesten önce otelden çıkarıldığına ilişkin maddeydi.

    Kartalkaya faciasında yeni gelişme

    Bilirkişilere göre yangın, personel tarafından fark edildikten sonra haber verme noktasında otelde bulunan herkese eşit davranılmamış, öncelik otel yöneticileri ile yakınlarına verilmişti. Öyle ki yangın esnasında bu kişilerin kurtarılmasına diğerlerinden önce başlanmıştı. Bu nedenle, genel uyarı sistemleri devreye sokulmadı. Amaç, panik ve izdihamı önlemekti. Otelden çıkarılan yöneticiler ve misafirleri plakası belirlenemeyen bir araç ile bölgeden uzaklaştırıldı.

    Otel personelinin acil bir duruma karşı yetersiz altyapıya sahip oluşu ve ihmali davranışı da o raporda yerini aldı. Bilirkişilere göre personel tarafından doğru adımlar atılsaydı, "altın zaman" olarak değerlendirilen yangının başlamasından sonraki ilk 10 dakikada herkes tahliye edilebilirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ve çok tartışılan yangın merdiveni konusu. Rapora göre otelin dışına açılmayan yangın merdivenlerinden bazılarının kapısı ahşaptı. Hatta 11’inci kattaki merdiven asma kilitle kilitlenmişti.

    Otelin mutfağındaki LPG sistemi ise raporda "en büyük tehlike" olarak kayda geçti. LPH hortumlarının patlaması, yangını dakikalar içinde tüm binaya yaymıştı. Eğer vanalar kapatılsaydı yangının sonucu çok daha farklı olabilirdi.

    Kartalkaya faciasında yeni gelişme

    Raporda, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Bolu İl Özel İdaresi yetkilileri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin birinci derecede etkili oldukları sorumluluk alanları belirtilirken, otel sahiplerinin ve yönetim kurulu üyelerinin ise birden fazla sayıda ihmal sebebi ile olayda birinci derecede asli kusurlu oldukları belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow