hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    S&P Türkiye'nin notunu yine artırır mı? Ekonomiye nasıl yansır? Uzman isim değerlendirdi...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poor's, Mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu b'den b+'ya yükseltmiş, kredi notu görünümünü pozitifte tutmuştu. S&P, Kasım ayında da yeni bir not artışı sinyali verdi. Peki, ekonomiye yansıması ne olur? Ekonomist Şirin Sarı değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomist Şirin Sarı şu ifadeleri kullandı;

    S&P Kıdemli Direktörü, "Net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralması not artışı için çok önemli" dedi. Kasımda not artışı gelir mi?

    Türkiye ekonomisi son bir yıllık süreç içinde önemli yol katetti. Özellikle para politikası tarafında Merkez Bankası masada tutmaya devam ediyor. Politika faizimiz yüzde 50 seviyelerine çıktı. Enflasyonda Ağustos ayında yüzde 52, yüzde 51.97'yi aldık. Aylık bazda yüzde 2.47'lik enflasyon rakamlarımız var. Büyüme yüzde 2.3 geldi en son. İşsizlik rakamlarımız 8.8 yani aslında küresel anlamda da baktığımızda enerji maliyetlerinin düşmüş olması bizim gibi gelişmekte olan ülkelere bir miktar ilaç oldu. Bunun yanında iç piyasada, özellikle yatırımcılarla olan temasımızda önemli yol katettik. Kredi derecelendirme kuruluşlarından da bu yıl üçünden de not artışı geldi. Ve hala yatırım yapılabilir seviyenin altındayız ama Standard and Poor's'un bu noktada yapmış olduğu açıklama önemliydi. 1 kasımda S&P'den not artışı büyük ihtimal alacağız. Sadece Standard and Poor's değil aslında Fitch ve Moody's'den de önümüzdeki süreçte not artışları bekleyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Not artışı gelirse Merkez Bankası faiz indirimine başlar mı?

    Kasım ayına odaklanılmış bir durum söz konusu. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın notlarına baktığımız zaman bir miktar Kasım ayını işaret eden, sıkılaşmanın gerektiğinde gevşeme politikasına dönebileceği mesajını az çok alıyoruz. Yıl sonuna da kalabilir. Odaklanılan iki nokta var bir tanesi enflasyon, diğeri de büyüme. Enflasyonda eğer 1 Kasım öncesinde eğer aylık bazda yüzde 1.5 ile yüzde 2 arasında bir veri gelirse ve enflasyonda da genel anlamda yüzde 50'nin altında bir tablo olursa Merkez Bankası bir miktar daha faiz indirimine yaklaşabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow