Küresel piyasalar yeni güne pozitif seyirle başladı (24.09.2024)
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekte atacağı adımların büyüklüğüne yönelik belirsizlik devam ederken, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" gerçekleştirebileceği beklentisi yatırımcıların risk iştahını desteklemeye devam ediyor. Dünyanın birçok yerinde, ekonomilerin resesyona girip girmeyeceğine dair işaretler yakından takip ediliyor.
Özellikle ABD'de işgücü piyasasından gelecek sinyaller, yatırımcıların odağında yer alırken, dün açıklanan veriler ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın sınırlı da olsa sürdüğünü gösterdi.
ABD'de imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylül ayında 0,9 puan azalarak 47 ile piyasa beklentilerinin altında kaldı. Bu endeks, son 15 ayın en düşük seviyesini kaydetti. Aynı dönemde hizmet sektörü PMI ise 0,3 puan düşerek 55,4'e geriledi, ancak yine de öngörülerin üzerinde gerçekleşti.
Fed yetkililerinin yönlendirmeleri de piyasalarda dikkatle izlenirken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, geçtiğimiz hafta alınan faiz indirim kararını destekleme nedenini açıkladığı makalesinde, yıl sonuna kadar faiz oranlarının yarım puan daha düşürülmesinden yana olduğunu belirtti. Kashkari, enflasyonun %2 hedefine doğru önemli bir ilerleme kaydedildiğini ve işgücü piyasasının gevşediğini vurguladı.
Bir televizyon röportajında da görüşlerini paylaşan Kashkari, Fed'in önümüzdeki süreçte daha küçük adımlar atmasını beklediğini ifade etti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise, Fed'in faiz indirim döngüsüne büyük bir adımla başlamasının enflasyon ve istihdam arasındaki risklerin daha dengeli hale gelmesine yardımcı olacağını belirtti. Bostic, enflasyondaki iyileşme ve iş gücü piyasasındaki soğumanın beklenenden daha hızlı olduğunu ve para politikasının düşündüğünden daha erken normalleşmesini öngördüğünü söyledi.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise, iş gücü piyasasını korumak ve ABD ekonomisini desteklemek için faiz oranlarının ciddi şekilde düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Goolsbee, enflasyonun %2'ye düşüş sürecinde olduğunu belirterek, "Bu, gelecek yıl daha fazla faiz indirimi anlamına gelebilir." değerlendirmesini yaptı.
Para piyasalarındaki fiyatlamalar, yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı beklentisinin güçlü olduğunu gösteriyor. Kasım ayında 25 baz puan, Aralık ayında ise 50 baz puanlık faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor.
Diğer yandan, dünya genelinde en büyük diplomatik etkinliklerden biri olan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 79'uncu toplantısı bugün New York'ta başlıyor.
Bu gelişmelerle birlikte ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda %3,74 seviyesinde, dolar endeksi ise 100,9 seviyesinde dengelenmiş durumda. Altının ons fiyatı ise tarihi yüksek seviyesini 2.640 dolara çıkararak, önceki kapanışın %0,2 üzerinde, 2.635 dolar seviyesinde işlem görüyor.
İmalat sanayinde yaygın olarak kullanılan ürünlerden bakırın fiyatı, resesyon endişelerinin hafiflemesi ve gelecekteki talebin güçlü kalacağına dair beklentilerle birlikte %2,2 artarak 4,41 dolardan alıcı buluyor. Analistler, Çin hükümetinin attığı adımların da bakırın 18 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini test etmesinde etkili olduğunu belirtiyor.
Brent petrolün varil fiyatı ise dün %0,7 azalarak 73,6 dolardan kapanmasının ardından şu sıralarda %0,7 yükselerek 74,1 dolar seviyesine ulaştı.
Dün, Dow Jones endeksi %0,15, S&P 500 endeksi %0,28 ve Nasdaq endeksi %0,14 artış gösterdi. ABD'de endeks vadeli işlemler ise yeni güne negatif bir seyirle başladı.
Avrupa borsalarında ise dün İtalya hariç yükseliş eğilimi görüldü, ancak ekonomik aktivitenin yavaşladığına dair işaretler dikkat çekti. Bölge genelinde enflasyon endişeleri yerini resesyon korkusuna bırakırken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar atacağı adımlara dair belirsizlikler devam ediyor. Almanya'da imalat sanayi PMI, ağustosta 42,4'ten eylülde 40,3'e, hizmet sektörü PMI ise 51,2'den 50,6'ya düştü. Euro Bölgesi'nde imalat sanayi PMI ise 44,8'e, hizmet sektörü PMI 50,5'e gerileyerek son 7 ayın en düşük seviyelerine indi. İngiltere'de de imalat sanayi PMI 51,5'e, hizmet sektörü PMI ise 52,8'e düştü.
Asya'da ise Çin Merkez Bankası'nın ekonomiyi desteklemek amacıyla açıkladığı adımlar sonrasında risk iştahı arttı. Banka, zorunlu karşılık oranını 50 baz puan indirirken, yedi günlük repo faiz oranını da %1,5'e çekti. Ayrıca mevcut konut kredilerinin faiz oranlarını ortalama 50 baz puan düşürdü.
Japonya'da imalat sanayi PMI, 49,6 ile beklentilerin altında kaldı ancak hizmet sektörü PMI, 53,9 ile güçlü performansını sürdürdü. Dolar/yen paritesi dün %0,2 düşüşle 143,56 seviyesinden kapanırken, şu sıralarda %0,3 artışla 144,0 seviyesinde bulunuyor.
Avustralya Merkez Bankası ise politika faizini %4,35 seviyesinde sabit tuttu.
Kapanışa doğru Japonya'da Nikkei 225 endeksi %1, Güney Kore'de Kospi endeksi %0,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi %3,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi %3,6 artış gösterdi.
Dün Borsa İstanbul'da satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi günü %0,13 azalarak 9.887,75 puandan kapattı. Dolar/TL ise dün yatay seyirle 34,1326'dan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında %0,1 artışla 34,1530 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi, ABD'de konut fiyat endeksi, New York Fed tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat sanayi endeksinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan ise BIST 100 endeksinde 9.840 ve 9.730 puan destek, 10.010 ve 10.130 seviyeleri ise direnç konumunda bulunuyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ASGARİ ÜCRET 2025 ZAM TAHMİNLERİ | Net - brüt 2025'te asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? 7 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR!
MİLLİ PİYANGO YILBAŞI 2025 BİLET FİYATLARI | Çeyrek, yarım, tam Milli Piyango yılbaşı biletleri ne kadar? 600 MİLYON TL 'REKOR' İKRAMİYE!
Yeni Yılla Birlikte Site Aidatları Zammı Da Kapıda!
Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Ne Olacak?
2025 yılında dolar kaç para olacak? Yabancı bankalar tahminini açıkladı...