hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Macron'un seçim kararı Fransız borsasını vurdu

    Macronun seçim kararı Fransız borsasını vurdu
    expand

    Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken seçim kararı, ülkenin risk priminin yükselmesine ve özellikle Fransız bankacılık sektörünün olumsuz etkilenmesine yol açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hisse senedi piyasasında yaşanan değer kayıpları sonucunda Fransız borsasındaki şirketlerin toplam piyasa değeri 3,13 trilyon dolara düştü. Bu gelişme, 3,18 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Londra Borsası'nın, iki yıl önce Paris'e kaptırdığı Avrupa’nın en büyük hisse senedi borsası unvanını geri almasını sağladı.

    Macron'un aşırı sağcıların 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden açık ara birinci çıkması üzerine aldığı erken seçim kararı, Fransız şirketlerinin piyasa değerinde yaklaşık 258 milyar dolarlık bir düşüşe neden oldu. Erken seçimlerin yarattığı siyasi belirsizlik ortamında, Fransız hisse senedi piyasasının göstergesi olan CAC 40 endeksi %6’dan fazla değer kaybederek 2002'den bu yana en büyük haftalık kaybını yaşadı.

    9 Haziran'daki AP seçimlerinin Fransa ayağında, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) %31,37 oyla birinci olurken, Macron'un partisi Rönesans %14,60 ile ikinci sırada yer aldı. Seçim sonuçlarının ardından Macron, Parlamentoyu feshederek 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gitme kararı aldığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gelişmeler, hem Fransız piyasalarında hem de Avrupa genelinde önemli dalgalanmalara neden oldu ve yatırımcıların Fransa'nın ekonomik geleceği konusundaki endişelerini artırdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow