hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lüks yat ve teknelere Maliye takibi: 1,4 milyar lira vergi kaybı çıktı

    Lüks yat ve teknelere Maliye takibi: 1,4 milyar lira vergi kaybı çıktı
    expand

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, yüksek kazanç elde ettiği halde düşük vergi ödeyen mükelleflerin incelenmesi kapsamında lüks yat ve tekne satışlarını mercek altına aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu incelemeler sonucunda, 2021-2023 yıllarındaki satışlar üzerinden 1,4 milyar lira tutarında vergi kaybı tespit edildi.

    Gelir İdaresi Başkanlığı, lüks tüketimde bulunan ancak buna paralel olarak yeterli vergi ödemeyen mükelleflerin gelirlerini yakından izlemeye aldı. Turizm bölgelerindeki lüks harcamaları kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde takip eden Gelir İdaresi, bu kapsamda özel yat ve tekne satışlarını inceleme altına aldı.

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan elde edilen veriler ve uluslararası bilgi değişimiyle sağlanan bilgiler, Gelir İdaresi tarafından çapraz kontrole tabi tutuldu. Yapılan bu incelemeler neticesinde, 2021-2023 yılları arasındaki yat ve tekne satışlarının önemli bir kısmında yüksek düzeyde vergi kaybı ortaya çıktı. Gelir İdaresi, riskli mükellefleri hedef alarak, 45 binin üzerinde yat ve tekne satışının gerçekleştiğini belirledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Satışların, beyan edilen değerler ile gerçek satış bedelleri arasında ciddi farklar bulundu. Özellikle bu lüks taşıtların sigorta ve kasko değerleriyle yapılan analizler, satış bedellerinin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. Analizler sonucunda, 15 bin kişi ve 1527 şirketin beyan edilen satış fiyatları ile gerçek satış fiyatları arasında büyük fark olduğu anlaşıldı. Yapılan bu incelemelerle birlikte 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit edildi.

    Mevcut Gelir Vergisi Kanunu’na göre, yat ve tekneler gibi taşıtların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, satın alındıktan sonra 5 yıl içerisinde satılan yat ve tekneler için alış maliyeti ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden vergi tahsil ediliyor. Ayrıca, bu satışların ticari kazanç olarak değerlendirilmesi durumunda gelir ya da kurumlar vergisi yanında KDV de talep ediliyor.

    Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ödemelerini düşük gösteren mükelleflere yönelik denetimlerin devam edeceğini vurguladı. Bakan Şimşek, “Çok kazanan ancak düşük vergi ödeyen mükelleflerin kapısını çalmaya devam edeceğiz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz genişleyerek sürüyor. Denetimlerde, satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelir İdaresi’nin bu konudaki çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini belirten Şimşek, yeni denetim yöntemlerinin de devreye alınacağını söyledi. Şimşek, “Sektörel saha denetimlerimizi yoğunlaştırarak kayıt dışılıktan kaynaklanan haksız rekabeti ve vergi kaybını önleyeceğiz. Vergi matrahını düşük gösteren lüks harcama yapanları izlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow