ABD-Çin Ticaret Savaşı Kızışıyor: Dolar Zayıfladı, Altın Rekor Kırdı
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı küresel piyasaları derinden etkilemeye devam ediyor. ABD’nin Çin'e uyguladığı yüksek gümrük tarifeleri sonrası karşılıklı hamleler, iki ülke arasında adeta ekonomik bir düelloya dönüştü. Dolar zayıflarken, yatırımcıların güvenli liman olarak yöneldiği altın fiyatları tarihi zirvelere ulaştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın diğer ülkelere uyguladığı tarifeleri 90 gün süreyle ertelemesi Avrupa’da kısa süreli bir rahatlama yarattı. Avrupa Birliği'nin, ABD ile müzakereye açık olduğunu açıklaması ve karşılıklı tarifelerin düşürülmesi borsalarda tepki alımlarını beraberinde getirdi.

Ancak Çin ile olan gerilim artarak devam ediyor. ABD, Çin ürünlerine uyguladığı vergiyi yüzde 145’e çıkarırken, Çin bu orana yüzde 125 ile yanıt verdi. Küresel ticaretteki bu restleşme, özellikle ihracata dayalı Çin ekonomisi açısından ciddi belirsizlik yaratıyor. Çin'in ABD’ye satamadığı ürünleri başka pazarlara yönlendirme çabası, diğer ülkelerdeki üreticileri de rekabet açısından baskı altına alabilir.

Ticaret savaşlarının yanı sıra, ABD ekonomisindeki durgunluk ve stagflasyon endişeleri doları zayıflattı. ABD tahvillerine olan talebin azalması faizlerin yükselmesine neden olurken, yatırımcılar altın gibi daha güvenli limanlara yöneliyor. Çin’in elinde tuttuğu yaklaşık 760 milyar dolarlık ABD tahvilini satma ihtimali ise piyasalarda yeni bir tedirginlik kaynağı oldu.

Altın fiyatları 3.236 dolar/ons ile rekor kırarken, gümüş de 31.91 dolara ulaştı. Fed’in faiz indirim beklentisi ve bazı merkez bankalarının altın alımlarını sürdürmesi bu artışı destekledi. Öte yandan, resesyon endişeleriyle birlikte OPEC+’ın arz artırımı kararı petrol fiyatlarını baskıladı. Brent petrol 64.76 dolardan işlem gördü.

Dolar endeksi Temmuz 2023’ten bu yana ilk kez 100 seviyesinin altına gerilerken, Euro/dolar paritesi 1.1474 ile Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Yurt içi piyasalarda ise görece daha sakin bir hava hâkim. 17 Nisan Perşembe günü yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artışı beklenmiyor. Mart ayı enflasyon verisinin beklentilerin altında kalması ve döviz kurlarındaki denge bu beklentiyi destekliyor.

BIST 100 Endeksi’nde satış baskısı devam ederken, 9.260 ve 9.050 seviyeleri destek olarak öne çıkıyor. Yukarı yönlü tepkilerde 9.580 ve 9.830 direnç seviyeleri önemli. Ancak endeksin 9.830 seviyesini aşması tepki alımlarının güçlenmesi açısından kritik görülüyor.