SON DAKİKA | Asgari ücrette üçüncü toplantı sona erdi! İlk rakam Türk İş'ten geldi... Atalay asgari ücret teklifini kaç para açıkladı?
2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün üçüncü kez bir araya geldi. Toplantı yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Bakan Işıkhan, "2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız." dedi. Asgari ücret toplantısına ilişkin bir değerlendirme de Türk İş Başkanı Atalay'dan geldi. Atalay, "Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz %45 enflasyon üzerinden refah payı eklenerek %20 refah payı ile 29.583 TL." şeklinde konuştu.
Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, tüm toplumu ise dolaylı olarak etkileyen yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç devam ediyor.
İlk toplantısını 10 Aralık’ta, ikinci toplantısını 16 Aralık’ta gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü kez bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında ve Bakanlık binasında saat 11.45’de toplandı.
Bu önemli toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olan TÜRK-İŞ temsil edecek.
Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiren asgari ücret pazarlığında üçüncü toplantı sona erdi. Bu toplantıda da işçi ve işveren tarafı masaya bir rakam getirmedi. Toplantının ardından işçiler, asgari ücret beklentisini yüzde 45 artı yüzde 20 refah payı üzerinden 29 bin 583 lira olarak açıkladı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz TÜRK-İŞ'in teklifini canlı yayında değerlendirdi.
Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Ergün Atalay işçi tarafını temsilen bugün rakam teklif etti. Atalay’ın rakam telaffuz etmesi ve bunun üzerinden yüzdelik hesabını ben yaptım. 17 bin 2 TL net asgari ücretimiz var. Buna yüzde 74’lük bir fark talep etti ve rakam 29 bin 583 TL’ye tekabül etti.
Bunun brüt kısmı ve işveren maliyet kısmı var. Brüt kısmı 36 bin 978 TL, işverene maliyeti 43 bin 911 TL’ye tekabül ediyor. Bir sonraki toplantıda neler konuşulacak? Bir sonraki toplantı önümüzdeki hafta olacaktır. Orada masada görevli olan hükümet yetkilileri arabulucu nezdinde yer alacak. İki tarafın rakamını birbirileri ile ilgili anlaşma yoluna gidecek.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Bundan sonra ne olacak? İşveren tarafı bunu değerlendirecek, rakam telaffuz edecek. Eğer anlaşma olursa işçi tarafı masadan kalktığı taktirde 10 kişi oy çokluğundan kaynaklı buna karar verecek.
RAKAM GERÇEKÇİ BİR RAKAM MI?
Asgari ücretle ilgili TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk, bekar bir kişinin hayatta kalmasıyla alakalı rakamları her ay yayınlıyor. Geldiğimiz noktada kasım ayı açlık rakamımız 20 bin 562 TL, yoksulluk sınırımız 66 bin 976 TL. Gönül ister ki daha fazla rakam verilip işçilerimizin maddi sıkıntıya düşmeden hayatlarını idame ettirmesi ama bunu veren bir el kısmı var. İşveren tarafı burada veren el kısmı. Buradaki rakamı değerlendirdiğimizde işveren maliyeti kabaca 43 bin 911 TL oluyor. Hükümet yetkilileri de aynı şekilde buna katkı sağlayacağını düşünüyorum. Üçlü bir komisyon ise herkesin elini taşın altına koyması lazım. İşçi tarafı, işveren tarafı biraz gelecek. Hükümet kanadı arabulucu ve geçmiş dönemlerde olduğu gibi katkı sağlayıcı olacaktır.
‘İŞVEREN DESTEĞİ 1200 TL’YE ÇIKABİLİR’
Asgari cüret desteği 700 TL’ydi. İşveren kısmına destek olacaksa bunun 1000 veya 1200 TL civarına çıkacağını tahmin ediyorum.
‘YÜZDE 74 RAKAMI UZAK BİR RAKAM’
Yüzde 74’lük rakam biraz uzak bir rakama benziyor. Biz bu yılı yüzde 44 enflasyon verisi ile kapatacağız. Yüzde 5 puan eklediğiniz zaman yüzde 50’lere varan bir rakama tekabül edilebilir ama yüzde 74 biraz uzak bir rakam.”
Asgari ücrete yüzde 25 zam yapılırsa 21 bin 252 lira, yüzde 30 zam yapılırsa 22 bin 102 lira, yüzde 40 zam olursa 23 bin 802 lira, yüzde 45 zam yapılırsa 24 bin 652 lira yüzde 50 zam olursa 25 bin 503 lira ediyor.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay yeni asgari ücret teklifine ilişkin açıklamasında şunları söyledi:
19 gündür süren asgari ücretle ilgili bir serüveni beraber yaşıyoruz. 4 tane asgari ücretli arkadaşımız var. Taşeron işçisi, karayolu işçisi, gazeteci kardeşimiz, aşçı, kuaför. Asgari ücret görüşmeleri başlamadan 1 hafta evvel yönetim tespit etti. Bizim uzmanlarımız, hukukçularımız asgari ücret bugüne kadar nasıl uygulandı, hangi kalemleri ilgilendiriyor? Onlarla ilgili arkadaşlarımız bilgi sahibiler. Geçmişte masada sendikacılar vardı. Sabah dokuzda bir toplantı yaptık.
"İŞVEREN NE VERECEK ONU SÖYLEMESİ GEREKİYOR"
Bir süreç devam ediyor. Maalesef kamuyunda bizle ilgili bir rakam açıklayın, ondan kolay bir iş yok. Ayın başında asgari ücret başladığında açıklardık mesele hallolurdu. 20 günlük süre zarfında Türk-İş niye açıklamıyor? İşveren ne verecek onu söylemesi gerekiyor. Antidemokratik bir asgari ücret yapısı var.
Ben HAK-İŞ’in başkanı, DİSK’in Başkanı ile de konuştum. Burada yetkili 4 tane arkadaşımız, Ramazan Bey de onlara başkanlık ediyor. Biz burada asgari ücretle ilgili bir rakam bekledik. Masada hükümetin 5 temsilcisi var. İşverenin 5 temsilcisi var. Bizim de 5 arkadaşımız var. Maliye Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, TÜİK var.
Biz öyle bir noktadayız ki 2024 yılı bizim için de ülke için de zor bir yıl oldu. 2023 de öyle oldu. Şu anda kamu işçisi savunma sanayiinden ulaşımda, iletişimdeki bütün işçiler asgari ücret seviyesinde ücret alıyor.
Asgari ücret geçmişte bundan 5 sene evvel belirleme ücretiydi. Şu anda bizim ülkemizde geçim ücreti oldu. Asgari ücretin tamamına yakını özel sektörü ilgilendiriyor. Hükümet de burada karar veriyor. İşveren ile beraber 30 senedir biz 6 kere imzalamışız. 1 ay önce miting yaptık orada asgari ücretliye söz verdik, taşerona söz verdik, emekliye söz verdik. Bu arkadaşlarımız 3 toplantıda nasıl geçinmediklerini ne durumda olduklarını hükümete de işveren temsilcilerine de birinci ağızdan bu konuyu anlattılar.
"ŞU ANDA ALIM GÜCÜ 11 BİN TL CİVARINDA"
Kira artışı ortada, geçim şartları ortada öyle bir noktayız ki şu anda asgari ücret 11 bin TL düzeyine düştü. 1 sene evvel 17 bin TL alım gücü vardı şu anda alım gücü 11 bin TL civarında.
Biz bugün bu meselenin biteceğini ümit ediyorduk. Toplantıya Ramazan Bey katıldı. Geldiler oradaki tabloyu bize anlattılar. Dediler ki işveren de hükümet de bir rakam vermiyor.
Bugüne kadar açıklamadığımızın sebebi şu: İşveren, hükümet açıklasın. Şu anda Sayın Mehmet Şimşek diyor ki ülke iyiye gidiyor. Madem iyiye gidiyorsa asgari ücret geçim ücreti oldu. İşi, ailesini nefes aldıracak bir geçim ücreti açıklayın da bundan hepimiz mutlu olalım.
Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz %45 enflasyon üzerinden refah payı eklenerek %20 refah payı ile 29.583 TL.
Türk-İş saat 16.00'da işçi kesiminin talep ettiği asgari ücret rakamını açıklayacak.
Bakan Işıkhan:
Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını uzlaşı ve istişare zemininde yürütüyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz 3’üncü toplantıda işçi ve işveren temsilcilerimiz ile Bakanlığımızda bir araya geldik. 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız.
Bizim 4 tane asgari ücretle çalışan işçi arkadaşlarımız var onlar da yanımızda. Bir tanesi sizin meslektaşınız, diğerleri aşçı, kuaför, taşeron işçisi arkadaşlarımız var. Burada çalışmalarını yapıyorlar, bize bildirecekler. Bu arada hızlı bir gelişme olacak. Arkadaşlarımız sonuçlara çalışıyor. Kendi geçimlerini zaten kendileri biliyor.
‘İŞVEREN TARAFI HİÇ RAKAM SÖYLEMİYOR’
İşveren tarafı hiç rakam söylemiyor, biz de söylemiyoruz. Biz geçinemiyoruz. Biz rakam söylersek bu işin altından kalkamayız. Rakam söylemek en kolayı. Makul rakam söyleyenler var. Bunlar oyalamadan başka bir şey değil. Milleti beklentiye sokmanın anlamı yok. Beklentileri ortaya koyup kamuoyuna açıklamaları lazım.
DİĞER TOPLANTI TARİHİ BELLİ Mİ?
Belli değil.
TÜRK-İş Genel Başkan Yardımcısı Ağar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Kamuoyu sürekli TÜRK-İŞ niye rakam açıklamıyor diyor. Değerli arkadaşlar siz de ne hükümete, ne işverene bir rakam söylesin diye bizim kadar üzerinde durmuyorsunuz. Biz hala aynı yerdeyiz. Para talep eden tarafız. Para veren ve siyasi iktidar bir rakam söylesin ki biz ona göre tavrımızı alalım diye söyledik. Dolayısıyla bugün Çalışma Bakanı’mız da komisyona başkanlık etti. Görüşlerimizi sunduk. Geçim şartlarımızı sunduk. Gerçekleşen enflasyonun hiçbir sonuç getirmeyeceğini söyledik. 8 milyon civarında asgari ücretli arkadaşımızın bir nebze olsun ev kirasını ödeyebilsin, çocuklarının ihtiyacını karşılayabilsin, evin giderini karşılayabilsin diye gündeme getirdik, konuştuk. Söylediklerimizden rakam çıkıyor. Rakamın tamamı çıksa onu verme şansları yok. Bu kadar giderleri saymama rağmen giderlerin çok maliyet olduğunu hepimiz biliyoruz. Sayın Bakanımız bizim görüşlerimizi, işverenin görüşlerini aldı.
"İNSANLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEK LAZIM"
Bakanlığımız tekrar bir araya gelecekler. Görüşmeleri değerlendirecekler. Önümüzdeki hafta inşallah hem rakam hem sonuç gelir diye düşünüyoruz. Temennimiz milletin kabul edebileceği, rahatlayabileceği bir ücret getirirler. Dolayısıyla hem insanlarımız hem kamuoyu asgari ücretin iyi olduğundan bahsederler. Asgari ücret düşük olursa yine 1 yıl çalışırız ve 1 yıl geçinemeyiz. 1 yıldan beri 17 bin TL asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız ücret almakta. İnsanların yüzünü güldürmek lazım.
Temennimiz oy birliği ile olsun. Şimdiye kadar oy birliği ile 6 defa olmuş, 18 defa muhalif olmuşuz. Bizi muhalif olarak inşallah tekrar yapmazlar. Makul ölçülerde bir ücret getirirler. O ücret de kabul edeceğimiz bir ücret olursa biz de tamam deriz. Kabul etmeyeceğimiz bir ücret olursa kabul etmeyiz.
Şimdi deniliyor ki ücret kabul etmezseniz ne yapacaksınız? Bu toplu sözleşme değil, bu pazarlık ücreti değil, başlangıç ücreti nedir? Bundan az ücret vererek işçi çalıştıramazsın. Aynı işverenin altında yıllarca çalışan işçi arkadaşlarımızın hala asgari ücretle çalıştığını biliyoruz. Bunların kıdemi yok mu? Maalesef yok. Alım gücünü göz önünde getirerek inşallah sonuç olur diye düşünüyorum.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısının ardından değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Muhammed Bayram:
İşçi tarafı bir açıklama yapacaktır. Bence 4’üncü toplantıya kalacaktır. Bugüne kadar izlenen politikalara bakacak olursak işveren yüzde 25’ler civarında bir artış istiyor.
Çalışan tarafı da ben gerçekleşen enflasyon üzerinde rakam istiyorum açıklamasında bulunuyor. Gerçekleşen enflasyon yüzde 45. Piyasa şartları, sıkı para politikasından kaynaklı bu sene asgari ücrete 12 puanlık refah payı yapılmıştı. Aradaki rakam yüzde 33-35 civarında. Alt sınırımız yüzde 30, üst sınırımız yüzde 35’ler civarında.
IMF’in yüzde 30 açıklaması var. Asgari ücretle enflasyon arasında doğrudan korelasyon yok. Fahiş fiyat artışı olduğundan dolayı asgari ücret enflasyon artışına sebebiyet veriyor. Asgari ücrette üst rakamı yüzde 35’ler civarında bekliyorum. Nihai kararı Asgari Ücret Tespit Komisyonu verecek
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki üçüncü toplantısı sona erdi. Toplantı yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki üçüncü toplantı saat 11.45'te başladı.
Asgari ücrette üçüncü toplantı öncesi TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu toplandı.
Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, "Her zaman yaptığımız gibi yine asgari ücretin son günlerinde biz Başkanlar Kurulumuzu bugün yapacağız. Bütün genel başkanlarımızın görüşünü alacağız. Ondan sonra 11.30'da gidip asgari ücreti bakanlıkta görüşeceğiz. Rakam gelecek mi, gelmeyecek mi bilmiyoruz. Biz kendi aramızda değerlendirme yapacağız" dedi.
Ağar, toplantıda asgari ücret tutarının konuşulmaması durumunda, kendilerinin rakam açıklayıp açıklamayacakları sorusuna, "O zamana göre konuşuruz. Biz neden açıklayalım. Geçim şartları, insanların yaşam şartları belli, kamuoyu inanmamasına rağmen açıklanan enflasyonlar belli. Biz üzerimize düşen görevi yapacağız" diye konuştu.
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “İşverenin hangi rakam üzerinden pazarlığa başlayacağı aslında üstü kapalı olarak kamuoyuyla paylaşıldı. İşveren tarafı beklenen enflasyon üzerinden pazarlığa başlamak istiyor. 2025 yılı için hedeflenen enflasyonun %21 olarak açıklandığını göz önüne aldığımızda 20.572 TL üzerinden pazarlığa başlamaları ve %30-35 civarına kadar teklifi artırmaları bekleniyor. Bu da 22.000 TL ile 23.000 TL aralığına işaret ediyor.
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Asgari ücrete yapılacak olası zamlar göz önüne alındığında 2025 yılında geçerli olacak asgari ücret hesaplamaları şu şekilde:
%20 ZAM: 20 BİN 402,40 TL
%25 ZAM: 21 BİN 252,50 TL
%30 ZAM: 22 BİN 102,60 TL
%35 ZAM: 22 BİN 952,70 TL
%40 ZAM: 23 BİN 802,80 TL
%45 ZAM: 24 BİN 652,90 TL
%50 ZAM: 25 BİN 503 TL
Komisyonun 19 Aralık'ta yapacağı üçüncü toplantıya kendisinin başkanlık edeceğini bildiren Işıkhan, "İşçi ve işveren kesimlerimizden artık bir teklif bekliyoruz. İnşallah bu teklifi aldıktan sonra tekrar bu sefer başkanlarımızla görüşeceğiz ve önümüzdeki hafta içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.
Dördüncü toplantının olup olmayacağına ilişkin soruya ise Işıkhan, "Üçüncü toplantımızı bir gerçekleştirelim. Ondan sonraki duruma bakarız. Ama artık ücret tekliflerinin komisyonumuza gelmesini bekliyoruz" yanıtını verdi.
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi de etkiliyor.
Canlı Anlatım Özeti
- SGK uzmanından ilk yorum
- ASGARİ ÜCRET ZAM SENARYOLARI
- TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRET TALEBİNİ AÇIKLADI
- TÜRK-İŞ SAAT 16.00'DA RAKAM AÇIKLAYACAK
- BAKAN IŞIKHAN: ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ
- DİĞER TOPLANTI TARİHİ BELLİ Mİ?
- ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA HEM RAKAM HEM SONUÇ GELEBİLİR
- "RAKAM DÖRDÜNCÜ TOPLANTIYA KALACAK GİBİ..."
- ASGARİ ÜCRETTE 3. TOPLANTI SONA ERDİ
- ASGARİ ÜCRETTE ÜÇÜNCÜ TOPLANTI BAŞLADI
- ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ TÜRK-İŞ'TEN AÇIKLAMA
- İŞÇİ-İŞVEREN HANGİ RAKAMDAN PAZARLIĞA BAŞLAR?
- ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
- ASGARİ ÜCRET İÇİN OLASI MASADAKİ ZAM ORANLARI
- "ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇİNDE NETİCELENDİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"
- MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 17 BİN 2 LİRA
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KAMU İŞÇİSİ TEDİYE TARİHLERİ 2025: Tediye ödemesi ne zaman?
2025 yılı kamu işçilerinin ikramiye ödeme tarihleri belli oldu
Sosyal Konut Seferberliği Başlıyor: Dar Gelirliye ve Depremzedelere Büyük Fırsat
A101 11-17 Ocak 2025 Aktüel Ürünler Kataloğu Yayınlandı!
Kargo Güvenliği Alarm Veriyor: Kişisel Veriler Tehlikede mi?