hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasaların beklediği veri açıklandı! ABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında kaldı

    Küresel piyasaların beklediği veri açıklandı ABDde tarım dışı istihdam beklentinin altında kaldı
    expand

    ABD'de ağustos ayında tarım dışı istihdam 142 bin artış gösterdi ve işsizlik oranı %4,2'ye geriledi. Ekonomistlerin beklentisi ise tarım dışı istihdamın 164 bin artması ve işsizlik oranının %4,3'ten %4,2'ye düşmesi yönündeydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de merakla beklenen kritik istihdam verisi açıklandı.

    ABD Çalışma Bakanlığı'ndan gelen verilere göre, ağustos ayında tarım dışı istihdam 142 bin artarak beklentilerin altında kaldı.

    İşsizlik oranı ise, yüzde 4,3'ten yüzde 4,2'ye gerileyerek ekonomistlerin öngördüğü seviyede gerçekleşti.

    Ekonomistler, tarım dışı istihdamda 164 bin kişilik bir artış bekliyordu, ancak bu hedefe ulaşılamadı.

    HAZİRAN VE TEMMUZ RAKAMLARI REVİZE EDİLDİ

    Haziran ve temmuz aylarına ait tarım dışı istihdam rakamları revize edildi. Haziran ayı için daha önce açıklanan 179 binlik artış, 118 bine, temmuz ayı için 114 bin olarak bildirilen rakam ise 89 bine düşürüldü.

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) haziran ayında yayımladığı tahminlerde, işsizlik oranı beklentisi 2023 için %4, 2025 için %4,2 ve 2026 için %4,1 olarak belirlenmişti. Fed'in 18 Eylül toplantısında faiz kararıyla birlikte makroekonomik tahminlerin de yeniden revize edilmesi bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstihdam sektörlerine bakıldığında, imalat sektöründe 24 bin kişilik bir azalma olurken, inşaat sektöründe 34 bin kişilik bir artış yaşandı. İmalat sektöründeki istihdamın sabit kalacağı tahmin edilmişti, ancak bu gerçekleşmedi.

    ORTALAMA SAATLİK KAZANÇLARDA ARTIŞ BEKLENTİYİ AŞTI

    Ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,4 oranında artarken, yıllık bazda %3,8 olarak açıklandı. Beklentiler ise sırasıyla %0,3 ve %3,7 seviyesindeydi. Ortalama çalışma saati ise 34,3 saat olarak duyuruldu, bu da piyasanın 34,2'den 34,3'e çıkacağı yönündeki beklentileriyle örtüştü.

    Piyasalar, Fed'in bu ayki toplantısında faiz indirimi kararı almasını kesin olarak beklerken, indirimin 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacağı konusunda belirsizlik sürüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow