hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Küresel piyasalarda gözler ECB'nin faiz kararında!

    Küresel piyasalarda gözler ECBnin faiz kararında
    expand

    ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından küresel piyasalarda pozitif bir seyir ön plana çıkarken, yatırımcıların dikkatleri bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarına odaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine dair beklentiler, açıklanan verilerle güçlenirken, yatırımcıların risk iştahında artış gözleniyor. Dün açıklanan verilere göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta aylık bazda %0,2, yıllık bazda ise %2,5 artarak beklentilere paralel bir yükseliş kaydetti.

    Çekirdek TÜFE ise ağustosta aylık %0,3 artışla beklentilerin üzerine çıktı ve yıllık %3,2 ile tahminler doğrultusunda artış gösterdi. Analistler, enflasyon oranlarının beklentiler dahilinde yavaşladığını, ancak çekirdek enflasyondaki direnç nedeniyle Fed'in bu ayki toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimalinin zayıfladığını belirtti.

    ABD'de enflasyonun zayıfladığına yönelik güven artarken, bugün açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri de yakından takip ediliyor. Ayrıca, ülkede 30 yıl vadeli mortgage faiz oranı %6,43'ten %6,29'a gerileyerek Şubat 2023'ten bu yana en düşük seviyesine indi ve mortgage başvuruları %1,4 artış gösterdi.

    ABD Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard, enflasyondaki yavaşlamaya işaret ederek, "Enflasyon konusunda yeni bir sayfa açtık." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Para piyasalarında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı, yıl sonuna kadar ise 100 baz puanlık bir indirim olacağı beklentisi hâkim. 50 baz puanlık indirimin ise kasım ya da aralık aylarında yapılabileceği tahmin ediliyor.

    Kurumsal tarafta teknoloji hisselerinde yükseliş öne çıkarken, Nvidia hisseleri %8'den fazla değer kazandı. Diğer çip üreticileri Arm Holdings, Marvell Technology, Broadcom ve ASML Holding'in hisseleri de kayda değer artışlar gösterdi.

    ABD başkanlık yarışında Kamala Harris ve Donald Trump’ın canlı yayın tartışmasının ardından, Harris’in seçilme şansının arttığı görülürken, Trump Media & Technology Group hisseleri %10’dan fazla değer kaybetti. Ayrıca, Harris’in alternatif enerji kaynaklarına verdiği destek sonrasında First Solar ve Enphase Energy gibi yenilenebilir enerji şirketlerinin hisselerinde yükseliş yaşandı.

    Fed’in iç denetim birimi, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in yatırım kısıtlamalarını ihlal ettiği iddialarını inceledi ve Bostic'in gizli bilgilere dayalı işlem yaptığına dair bir kanıt bulunmadığını açıkladı.

    ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi %3,66’da dengelenirken, dolar endeksi %0,1 artışla 101,8 seviyesine ulaştı. Brent petrolün varil fiyatı ise salı günü 2021 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeyi test ettikten sonra yükseldi. Dün %1,3 değer kazanan Brent petrol, şu sıralarda %0,5 artışla 70,8 seviyesinde işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise %0,2 değer kazanarak 2.517 dolardan işlem görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün Dow Jones endeksi %0,31, S&P 500 endeksi %1,07 ve Nasdaq endeksi %2,17 yükseldi. Bugün ABD vadeli işlemleri de pozitif bir seyir izliyor.

    Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir görülürken, yatırımcılar ECB'nin faiz kararına odaklandı. ECB'nin 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapması beklenirken, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarının piyasalarda dalgalanmaya neden olabileceği düşünülüyor.

    Analistler, ABD ve Avrupa'da artan resesyon endişelerinin, ECB'nin faiz oranlarında farklı büyüklüklerde indirimler yapabileceği beklentisini fiyatlamalara dahil ettiğini belirtti. Öte yandan, İngiltere'de sanayi üretimi temmuzda aylık %0,8, yıllık bazda ise %1,2 azalarak beklentilerin altında kaldı.

    Almanya'da DAX 40 endeksi %0,35 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,14, İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,15 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi %1,12 düştü. Avrupa vadeli işlemleri ise yeni güne karışık başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya piyasalarında ise ABD enflasyon verilerinin ardından pozitif bir hava hakim. Japonya'da ÜFE verileri yıllık bazda %2,5 artışla beklentilerin altında kaldı. Japonya Merkez Bankası üyesi Tamura, faiz oranlarının birkaç aşamada artırılması gerektiğini belirtti. Japonya'da Nikkei 225 endeksi %3,2, Güney Kore'de Kospi %1,6, Hong Kong'da Hang Seng %1,2 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi %0,2 yükseldi.

    Borsa İstanbul'da dün satış ağırlıklı bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi %2,12 düşüşle günü tamamladı. Bugün yurt içinde ödemeler dengesi verileri takip ediliyor. Cari işlemler hesabının temmuzda 749 milyon dolar fazla verdiği tahmin ediliyor. Dolar/TL ise yatay seyirle 34,0020 seviyesinden işlem görüyor.

    Analistler, BIST 100 endeksinde 9.400 ve 9.250 puan seviyelerinin destek, 9.500 ve 9.600 puan seviyelerinin ise direnç olduğunu ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow